Camera Deputaților a adoptat pe 11 noiembrie majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor, iar marți, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a OUG nr. 35/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede această majorare de salarii.
Astfel, potrivit acestei legi, mai multe categorii de bugetari, printre care cei din sectoarele administraţie publică centrală şi locală, cei din siguranţa naţională, jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă şi din unităţile de cultură şi teatru, vor beneficia, începând cu 1 decembrie, de salarii majorate cu 10% faţă de nivelul acordat în luna noiembrie.
Să avem în vedere câteva argumente pro și câteva argumente contra pentru această măsură, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 884 din 25 noiembrie, la o zi după ce şeful statului, Klaus Iohannis, a promulgat documentul prin decret prezidenţial. Legea va intra în vigoare în trei zile de la publicare, adică pe 28 noiembrie.
Argumente PRO:
1. Actul normativ stabilește că vor beneficia de creșterea salarială mai multe categorii de bugetari, printre care cei din sectoarele administraţie publică centrală şi locală, cei din siguranţa naţională, jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă şi din unităţile de cultură şi teatru. Din acest punct de vedere, a confirmat și premierul Dacian Cioloș, în multe domenii din aparatul administrativ al țării, mărirea salariilor era necesară. „După părerea mea, sunt necesare și creșterile salariale, dar și reforme în sectorul respectiv”, a declarat premierul, citat de Agerpres.
2. Acordarea creșterii salariale va putea fi aplicată, după cum a declarat deja premierul, cu menținerea țintei de deficit de 3%, fără alte tăieri. Cioloș a declarat, imediat după ce legea a fost promulgată de președintele Iohannis, că guvernul său va face eforturi pentru creșterea absorbției fondurilor europene. Astfel, se va elimina riscul tăierii unor fonduri de la alte capitole ale bugetului de stat pentru acordarea creșterii salariale de 10% bugetarilor.
Argumente CONTRA:
1. Amendamentul privind creşterea cu 10% a salariilor în sistemul bugetar, de la 1 decembrie 2015, depus la OUG 35/2015 privind creşterile salariale în sistemul sanitar, poate fi considerat o acțiune populistă. Amendamentul a fost depus de un deputat de la PSD, cu puțin timp înainte ca Guvernul Ponta să își prezinte demisia. La acel moment, nu a existat o fundamentare a acestei măsuri, iar Ministerul de Finanțe s-a arătat sceptic cu privire la susținerea amendamentului, pentru că ar fi creat, pentru anul viitor, un deficit de 5 miliarde de lei. Potrivit deputatului PNL Cristina Pocora, membru al Comisiei de muncă, citată de Mediafax, acest deficit ar urma să fie acoperit „fie cu tăieri, cu reduceri de la alte capitole de cheltuieli, fie prin prorogarea intrării în vigoare a unor măsuri de relaxare fiscală”.
2. În altă ordine de idei, creșterea salarială ar fi putut să fie acordată pe baza rezultatelor bune la locul de muncă ale bugetarilor, și nu în cazul tuturor, indiferent de calitatea muncii lor. În acest fel, angajații ar fi fost motivați să lucreze mai eficient.
Voi, cititorii noştri, sunteţi sau nu de acord cu creșterea cu 10% a salariilor bugetarilor? Încercaţi, pe cât posibil, să şi argumentaţi răspunsurile.
Comentarii articol (10)