Mai multe categorii de bugetari vor primi salarii majorate începând cu luna decembrie.
În timp ce personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială va beneficia de o creştere salarială de 25%, iar cel din sistemul de învăţământ de una de 15%, ceilalţi bugetari, printre care cei din administraţia publică şi locală, cei din structurile apărării, ordine publică şi siguranţă naţională sau cei angajaţi în unităţile de cultură şi teatru vor primi salarii mărite cu 10 puncte procentuale faţă de nivelul acordat în luna noiembrie.
Premierul României, Dacian Cioloş, a declarat că măsura poate fi aplicată, astfel încât România să rămână în ţinta de deficit de 3%.
Mai multe detalii despre acest subiect găsiţi aici.
Persoanele fizice care au făcut credit ipotecar vor putea să-l stingă prin cedarea către bancă a dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat.
Posibilitatea de a stinge creditele ipotecare prin cedarea bunurilor ipotecate se va aplica, practic, în cazul tuturor raporturilor juridice dintre persoanele fizice şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra persoanelor fizice.
Măsurile sunt incluse într-un proiect de act normativ adoptat săptămâna aceasta de Parlament, ceea ce înseamnă că, pentru a se aplica, documentul mai trebuie promulgat de preşedintele ţării şi publicat în Monitorul Oficial.
Informaţii suplimentare, aici.
În prezent, toţi contribuabilii cu datorii la stat au posibilitatea de a scăpa de plata penalităţilor de întârziere.
Reglementările pot fi puse deja în practică de cei interesaţi, după pe procedura de acordare şi aplicare a facilităţilor fiscale a fost publicată la începutul săptămânii în Monitorul Oficial.
Tot ce trebuie să ştii despre acest subiect este aici. În plus, în acest articol puteţi citi zece clarificări aduse de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pe această temă.
Persoanele care obțin venituri din chirii, dar dețin totodată o asigurare socială de sănătate în alt stat membru al Uniunii Europene sau care locuiesc într-un stat cu care România nu a semnat un acord în ceea ce privește sistemele de securitate socială și sunt astfel exceptate de la plata CASS pe teritoriul țării noastre, vor depune un nou formular la Fisc.
Concret, este vorba despre introducerea formularului 602 - „Declarația pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor”, act normativ apărut în condițiile în care Comisia Centrală Fiscală a stabilit că pot exista persoane fizice scutite de la plata contribuției individuale de sănătate pentru veniturile din chirii.
Informaţii pe larg puteţi citi aici.
Angajatorii care se ocupă cu comercializarea în cantităţi mici a produselor nealimentare, în centrele comerciale, pot să-şi cheme la muncă salariaţii în zilele libere legale doar în anumite condiţii.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că aceşti angajatori pot să-şi cheme salariaţii la muncă, în zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, doar dacă acordă compensaţii: timp liber corespunzător sau, după caz, un spor la salariul de bază.
În acest articol puteţi citi mai multe despre subiect.
Persoanele condamnate pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală sunt obligate la plata sumelor reprezentând obligaţia fiscală principală datorată şi la plata sumelor reprezentând obligaţiile fiscale accesorii datorate.
Măsurile au fost stabilite de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie printr-o decizie publicată luni în Monitorul Oficial şi care a devenit astfel obligatorie pentru toate instanţele.
Mai multe informaţii puteţi citi aici.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit recent că nevăzătorii au dreptul să primească mai devreme pensie pentru limită de vârstă, în anumite condiţii.
Potrivit deciziei judecătorilor, publicată zilele trecute în Monitorul Oficial, nevăzători sunt consideraţi doar cei cu handicap vizual grav. Prin urmare, doar aceştia au dreptul să ceară mai devreme pensia pentru limită de vârstă, nu şi cei cu handicap vizual accentuat.
Detalii suplimentare, aici.
O prevedere din Codul muncii în care se face referire la una dintre situaţiile în care angajatorul n-are voie să-şi concedieze salariaţii a fost declarată recent neconstituţională de către Curtea Constituţională a României (CCR).
Mai exact, CCR a stabilit că este interzisă concedierea salariaţilor pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical.
Totuşi, dispoziţia declarată neconstituţională va fi suspendată doar după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.
Detalii, aici.
Zilele trecute a intrat în vigoare actul normativ care interzice desfăşurarea de activităţi publice în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic.
Este vorba, în principal, de toate spaţiile publice din aceste construcţii în care au loc activităţi ce implică aglomerări de persoane, cum ar fi cele comerciale, turistice sau de divertisment.
Cei care nu respectă prevederile riscă amenzi de zeci de mii de lei, iar reprezentanţii Poliţiei Locale a Capitalei au început deja să transmită somaţii de încetare a activităţii către firmele cu puncte de lucru în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic.
În prezent, numai în Bucureşti există 366 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic, iar jumătate dintre acestea prezintă, totodată, pericol public pentru populaţie.
În acest articol puteţi citi o analiză pe larg a principalelor probleme ridicate de noua lege privind riscul seismic, iar aici puteţi vedea cum arată somaţiile trimise firmelor de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti.
De la anul, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, PFA-urile nu vor mai putea alege baza asupa căreia va fi aplicată cota CAS, aceasta fiind calculată pe baza venitului net efectiv realizat.
Astfel, PFA-urile vor datora obligatoriu cota individuală CAS de 10,5% calculată la venitul net obținut, indiferent dacă sunt concomitent salariate. De asemenea, prin intermediului noului formular 600, ele vor putea alege să plătească cota integrală de 26,3% a contribuției la pensii. Odată exercitată, opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.
Detalii suplimentare sunt aici.
Comentarii articol (1)