Legea pensiilor a suferit la începutul săptâmânii o nouă modificare, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. Aceasta este a treia modificare, după cele făcute de Parlament în iunie şi iulie. Noile prevederi fac referire la reevaluarea anumitor locuri de muncă în condiţii speciale.
Potrivit prevederilor incluse în document, anumite locuri de muncă în condiții speciale sunt supuse reevaluării din cinci în cinci ani, nu din doi în doi ani, așa cum prevedea lege până acum.
Mai multe informaţii despre acest subiect citiţi aici.
Tot la începutul acestei săptămâni a fost publicată în Monitorul Oficial și decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 21/2015, prin care judecătorii au stabilit că sumele provenite din norma de hrană primite de personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională nu trebuie să fie incluse în totalul veniturilor nete lunare în raport de care se stabileşte pensia de întreţinere datorată de către părinte copilului.
Decizia ICCJ este obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă, de la momentul publicării în Monitorul Oficial.
Detalii suplimentare sunt disponibile aici.
Noul Cod fiscal, ale carui reglementări sunt programate să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, stabilește un nou sistem de impozitare a clădirilor. Astfel, impozitul pe clădiri se va calcula în funcție de destinația proprietății – rezidențială sau nerezidențială -- și nu în funcție de statutul proprietarului care deține imobilul (persoana fizică sau juridică), așa cum se întâmplă în prezent.
Conform normelor de aplicare ale Codului fiscal, care au fost lansate recent în dezbatere publică de către Ministerul Finanțelor, va fi posibil, în anumite condiții, ca persoanele fizice care își folosesc apartamentele pentru a găzdui sedii sociale să nu plătească impozite majorate.
Concret, în cazul clădirilor cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, la adresa cărora este înregistrat un domiciliu fiscal, la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457 din Codul fiscal, adică clădirea se consideră clădire cu utilizare rezidențială.
Pentru a citi mai multe detalii despre acest subiect important, intraţi aici.
Luni, Plenul Senatului a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, prin care se stabilește că primarii şi viceprimarii, precum şi preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene vor beneficia de pensii speciale.
Pentru a beneficia de pensiile speciale, aleșii locali vor trebui să îndeplinească o condiție, și anume să fi avut cel puțin un mandat într-una dintre funcțiile menționate.
De menționat că, pentru a se aplica, documentul mai are nevoie de semnătura președintelui României, Klaus Iohannis, și de publicarea în Monitorul Oficial.
Aici găsiţi mai multe informaţii.
Legea zilierilor a fost republicată marți în Monitorul Oficial.
Republicarea actului normativ vine ca urmare a modificărilor suferite în luna noiembrie, când au fost introduse noi domenii de activitate în care pot fi folosiți zilierii, printre care se numără cateringul pentru evenimente, dar şi în cadrul taberelor pentru copii sau cabanelor pentru turişti.
Găsiți aici forma republicată a Legii zilierilor.
În această săptămână, mai mulți senatori au depus la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate referitoare la legea care interzice complet fumatul în spațiile publice închise.
Cu alte cuvinte, legea nu poate fi promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis, înainte ca judecătorii CCR să se pronunțe asupra acestei sesizări.
Dacă CCR va admite sesizarea de neconstituţionalitate, Parlamentul va fi obligat să reexamineze dispoziţiile în cauză şi să le pună în acord cu decizia Curţii, aşa cum stabileşte Constituţia. Iar dacă sesizarea va fi respinsă, legea va putea fi promulgată de preşedinte după primirea deciziei care confirmă constituţionalitatea.
Citiți aici despre prevederile proiectului adoptat de Parlament.
Începând din 2015, consumatorii au o serie de drepturi suplimentare în relația cu comercianții. Printre noutăți se află dispariția obligației plății produselor în lipsa emiterii unui bon fiscal, precum și faptul că nu mai este necesar ambalajul original al produsului pentru ca garanția să fie valabilă.
AvocatNet.ro a scris aici despre cele zece drepturi noi ale consumatorilor.
Președintele României a solicitat Parlamentului să reexamineze Legea dării în plată. Într-un anunț al Administrației Prezidențiale s-a arătat că promulgarea legii în forma actuală ar fi generat dificultăți în aplicare și o practică judiciară neunitară.
Potrivit propunerii legislative, persoanele fizice care au un credit ipotecar vor putea să îl stingă prin cedarea către bancă a dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat.
Mai multe informații despre Legea dării în plată, aici.
Comentarii articol (0)