Autoturismele parcate neregulamentar nu mai pot fi ridicate de autoritati, conform unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, publicata in Monitorul Oficial la mijlocul saptamanii.
Decizia Curtii stabileste ca nu exista cadru legal pentru dispunerea masurii de ridicare a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila, iar masura nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale, intrucat acestea nu au competenta necesara.
Astfel, toate hotararile emise de autoritatile locale in acest scop sunt lovite de nulitate.
Cititi integral articolul AICI.
Parintii vor avea dreptul anual la o zi libera pentru a-si duce copiii la un control medical, potrivit unei legi adoptate de Guvern, care va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Concret, angajatorii trebuie sa acorde o zi libera pentru parintii cu unul sau doi copii si doua zile libere pentru familiile ce au trei sau mai multi copii.
Doar unul dintre parinti va putea beneficia de aceste prevederi, la cerere, dupa depunerea in prealabil a unei cereri scrise in acest sens catre angajator, cu cel putin 15 zile inainte de vizita la medic.
Mai multe informatii in acest articol.
Contribuabilii persoane fizice care vor investi in microintreprinderi si intreprinderi mici vor beneficia de o serie de facilitati fiscale, odata cu intrarea in vigoare a legii investitorilor individuali - business angels.
Mai precis, aceste persoane vor fi scutite de impozitul pe veniturile sub forma de dividende, timp de trei ani, precum si de impozitul pentru castigul din transferul partilor sociale.
Gasiti in acest material toate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care vor sa devina business angels, dar si societatile in care ei vor investi, precum si parerea specialistilor despre acest act normativ.
Potrivit actului normativ, la cererea oricarei persoane interesate, dar si a Oficiului Registrului Comertului, tribunalul poate sa pronunte dizolvarea unei societati daca aceasta nu-si depune in termenul legal situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile.
Totodata, legea stabileste ca dizolvarea unei firme poate interveni daca firma nu-si depune in termenul legal, la ANAF, declaratia din care sa rezulte ca nu a desfasurat activitate de la constituire.
Toate detaliile despre Legea societatilor, AICI.
Reglementarile care defineau pana acum activitatile independente au fost modificate prin intermediul unui act normativ intrat in vigoare la 10 iulie.
Astfel, a fost modificata definitia activitatilor independente, care stabileste ca o persoana fizica desfasoara o astfel de activitate daca indeplineste cel putin patru dintre cele sapte criterii prevazute de noile reglementari.
Aflati din acest articol care sunt criteriile si daca va regasiti intre cei care desfasoara o activitate independenta.
Certificatele fiscale, adeverintele si toate celelalte documente emise de Fisc vor fi scutite de la plata taxelor extrajudiciare de timbru, potrivit unui proiect de act normativ care actualizeaza Codul de procedura fiscala, propus de Ministerul de Finante si adoptat in sedinta de Guvern.
Noua reglementare se va putea aplica odata ce actul normativ initiat de Ministerul Finantelor Publice va intra in vigoare, la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Detalii despre aceasta masura menita sa simplifice procedura de eliberare a documentelor, AICI.
Guvernul a adoptat miercuri un proiect de ordonante care prevedere eliminarea obligativitatii folosirii stampilei pentru documentele depuse la institutiile si autoritatile statului, precum si in relatiile contractuale dintre ele.
Vizate de aceste masuri sunt persoanele fizice si cele juridice, precum si entitatile fara personalite juridica.
Astfel atunci cand actul normativ aprobat de Guvern va intra in vigoare, toate prevederile legate ce impun aplicarea stampilei de catre aceste categorii de persoane si entitati vor fi abrogate
Detalii AICI.
Clientii sunt indreptatiti sa primeasca despagubiri atunci cand electrocasnicele acestora se strica din cauza supratensiunilor accidentale, potrivit unui proiect de procedura lansat in dezbatere publica de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Totusi, pentru a beneficia de despagubiri, clientii vor fi nevoiti sa urmeze o serie de proceduri si sa depuna acte justificative.
Pe larg despre acest subiect, AICI.
Duminica va fi organizata prima extragere lunara din cadrul Loteriei bonurilor fiscale, dupa cele doua extrageri ocazionale, organizate deja Ministerul Finantelor Publice pe 13 aprilie si 28 iunie.
La extragerea de duminica participa bonurile fiscale emise in intervalul 1-30 iunie, iar numarul maxim de premii acordate va fi de 100.
Fondul de premiere ramane neschimbat, un milion de lei.
Detalii AICI.
Presedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind Codul fiscal.
Seful statului considera ca, asa cum a fost trimis spre promulgare, Codul fiscal prezinta o serie de riscuri interne si externe. Totodata, "actul normativ nu ar trebui sa promoveze policiti care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.
Constitutia Romaniei prevede ca Presedintele poate cere Parlamentului reexaminarea legii o singura data, inainte de promulgare. Apoi, Klaus Iohannis va trebui sa promulge actul normativ in forma in care se intoarce din Legislativ.
Comentarii articol (0)