In cazul in care o lege este contestata de președinte la CCR, fără ca acesta sa-și fi exercitat in prealabil dreptul de a retrimite legea in parlament, legea poate fi retrimisa in parlament ulterior primirii deciziei CCR, decizie conform căreia legea este declarată constituțională?
Nu numai că poate fi retrimisă, dar Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale, în cazul proiectelor de lege (adică legile înainte de promulgare).
Îmi cer scuze, nu am fost atentă.
Incident este art. 77 din Constituție. Președintele poate trimite pentru reexaminare legile către Parlament. Retrimiterea se poate face și din alte motive, nu doar pentru constituționalitate.
În opinia mea, Președintele ar mai putea trimite proiectul de lege către Parlament, chiar și după ce s-a pronunțat CCR asupra constituționalității legii, pentru alte motive. Așa interpretez acest articol.
În practică țin minte că Președintele sesiza CCR cu privire la constituționalitate după ce trimitea spre reexaminare textul de lege către Parlament, iar acesta din urmă trimitea înapoi proiectul în varianta inițială și motiva că legea este constituțională. Nu prea văd de ce nu ar fi posibil și reversul.