Legea nr. 293/2015 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 884 din 25 noiembrie 2015.
- De mâine, salariile mai multor categorii de bugetari vor fi majorate cu 10%, potrivit actului normativ de mai sus, care a intrat de sâmbătă în vigoare.
- De creşterea salarială cu zece puncte procentuale vor beneficia angajaţii din administraţia publică şi locală, cei din structurile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, din jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă sau cei care lucrează în unităţi de cultură şi teatru.
- De asemenea, potrivit aceluiaşi act normativ, personalul din sistemul sanitar, precum şi cel din sistemul de asistenţă socială, vor primi în decembrie salarii majorate cu 25 de puncte procentuale, în timp ce personalul din învăţământ va primi lefuri mărite cu 15%, după cum a stabilit OUG nr. 54/2015.
- Mai multe detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 28 noiembrie 2015.
Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 3831/2015 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilități fiscale în cazul creanțelor administrate de către organul fiscal central a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 874 din 23 noiembrie 2015.
- Actul normativ publicat în urmă cu o săptămână stabileşte modalitatea în care contribuabilii vor beneficia de facilităţile fiscale prevăzute în OUG nr. 44/2015.
- Astfel, contribuabilii persoane fizice sau persoane juridice, precum şi entităţile fără personalitate juridică, pot beneficia de anularea penalității de întârziere și reducerea la plată a unei cote de 54,2% din dobânda de întârziere, dacă achită debitele restante până la 31 martie 2016, respectiv plătesc până la data de 30 iunie 2016 diferența de dobândă.
- Contribuabilii care intenţionează să beneficieze de anularea obligaţiilor de plată accesorii pot notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia lor, până cel mai târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, respectiv până la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.
- Mai multe informaţii despre acest subiect puteţi citi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 23 noiembrie 2015.
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2963/2015 pentru aprobarea procedurii de aplicare a Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobată prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 837/2015, precum și a modelului și conținutului formularului 602 „Declarație pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor” a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 879 din 24 noiembrie 2015.
- Din 2016, persoanele care obțin venituri din chirii și nu sunt obligate să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) vor completa un nou formular.
- Actul normativ, publicat în condițiile în care Comisia Fiscală Centrală a decis ca unii cetățeni să fie scutiți de la plata CASS pentru veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor, prevede introducerea formularului 602 - „Declarația pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor”.
- Declarația 602 va trebui să fie depusă la data înregistrării contractului privind darea în chirie a unui imobil sau la data când contribuabilul îndeplinește condițiile legale care îi permit să fie exceptat de la plata contribuției de asigurări de sănătate.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 24 noiembrie 2015.
Decizia nr. 17 din 5 octombrie 2015 (Completul competent să judece recursul în interesul legii), prin care se stabileşte că persoanele condamnate pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală sunt obligate să plătească dobânzi şi penalităţi de întârziere la sumele datorate a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 875 din 23 noiembrie 2015.
- Persoanele condamnate pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală sunt obligate la plata sumelor reprezentând obligaţia fiscală principală datorată şi la plata sumelor reprezentând obligaţiile fiscale accesorii datorate.
- Măsurile sunt cuprinse în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, obligatorie pentru toate instanţele de la momentul publicării.
- Mai multe informaţii despre acest subiect sunt disponibile aici.
- Termen de intrare în vigoare: 23 noiembrie 2015.
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 22 din 19 octombrie 2015 (Completul competent să judece recursul în interesul legii) prin care s-a stabilit că fapta angajatorului de a desfășura activități de comercializare cu amănuntul a produselor nealimentare în punctele de lucru din centrele comerciale, în zilele de sărbători legale, nu întrunește elementele constitutive ale contravenției, atunci când angajatorul asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau, dacă acest lucru nu este posibil, plata unui spor de 100% din salariul de bază a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 876 din 24 noiembrie 2015.
- Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit recent că angajatorii care se ocupă cu comercializarea în cantităţi mici a produselor nealimentare, în centrele comerciale, pot să-şi cheme la muncă salariaţii în zilele libere legale doar în anumite condiţii.
- Astfel, salariaţilor chemaţi la muncă în zilele de sărbătoare legală trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
- Dacă acest lucru nu este posibil, salariaţii trebuie să primească un spor de 100% din salariul de bază.
- Din acest articol puteţi afla mai multe informaţii despre decizia Curţii, obligatorie pentru toate instanţele de la momentul publicării.
- Termen de intrare în vigoare: 24 noiembrie 2015.
Ordonanța de urgență nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 889 din 26 noiembrie 2015.
- În cadrul şedinţei de miercuri, Guvernul a decis să extindă cadrul legal actual care permite decontarea tratamentului medical acordat în spitalele din străinătate şi pentru pacienţii răniţi în incendiul de la Colectiv al căror tratament nu poate fi decontat din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
- Astfel, prin publicarea actului normativ, decontarea tratamentului acordat în străinătate va fi posibilă şi pentru persoanele rănite care nu au asigurare de sănătate sau pentru cele tratate în spitale din state care nu aparțin UE sau Spațiului Economic European.
- Mai multe detalii găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 26 noiembrie 2015.
Comentarii articol (0)