Topul restanţierilor la bănci: Judeţele în care românii au fost doborâţi de rate, titrează adevarul.ro
Restanţele acumulate de populaţie şi firme la creditele contractate de la bănci au ajuns la 22,45 miliarde de lei la sfârşitul lunii octombrie, în scădere cu 9,5% de la începutul acestui an, reprezentând 10,35% din totalul împrumuturilor luate, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). În ciuda acestei scăderi, sunt judeţe în care populaţia şi firmele au fost doborâte de rate, sumele restante urcând semnificativ şi ajungând că reprezinte o cincime din totalul finanţărilor.
Judeţul Vâlcea este campionul restanţelor, ţinând cont de totalul restanţelor în portofoliul de credite contractate de persoanele fizice şi juridice din acest judeţ. Pe locul al doilea în topul restanţierilor se situează judeţul Giurgiu, unde pentru o cincime din credite se înregistrează restanţe.
Predicțiile experților din domeniul financiar: Din cele 30 de bănci comerciale din țară, vor rămâne doar jumătate active, scrie capital.ro
În sfera bancară sunt estimate consolidări: preluarea de către jucători puternici a unor concurenți mai mici sau fuziuni între companii pentru atingerea unor volume optime de activitate și pentru eficientizare, acesta sunt predicțiile experților pentru sistemul bancar din 2016. Dragoş Pîslaru, General manager, GEA Strategy & Consulting, companie specializată în servicii de consultanţă strategică şi pentru dezvoltare, are patru predicții pentru anul 2016.
Prima este că 2016 va fi anul marilor șantiere. „În anul ce vine, România va reuși în sfârșit să deschidă majoritatea proiectelor majore de infrastructură pe care le avea restante. Cu un premier ex-comisar UE, un guvern aliniat și un ministru al Fondurilor Europene specializat la DG Regio, se va vedea că birocrația poate funcționa dacă o coordonezi cu cap și fără corupție. Vorbim de transport, mediu și energie, de deblocarea proiectelor de pe programul regional, dar și de finalizarea ELI (Extreme Laser Infrastructure) de la Măgurele”, susține Pîslaru. El am mai spus că în momentul de față sunt promise 300 de proiecte dintre care doar două sun fezabile. „Nu cred ca o să fie un an în care sa tăiem multe panglici”, a completat acesta.
Comentarii articol (0)