Avem un restantier care nu si-a platit intretinerea din anul 2004.
Fostul comitet l-a dat in judecata si din pacate prin procesele desfasurate, nu a avut castig de cauza, iar restantierul s-a ales cu prescrierea cotelor restante pe perioada 2004 - 2007. (nu cunosc detalii despre procese)
Noul comitet al asociatiei de proprietari poate sa-l actionezea in judecata pe acest rau platnic, pe cotele restante si penalizari din anul 2007, in totalitate ?
Mai exact:
- centralizatoarele pentru cote restante si penalizari pe perioada 2007 - 2016 sa fie facute asa cum apar in listele de intretinere si sa decida instanta care este perioada prescrisa?!!
sau
- sa se faca centralizatoarele pe doua perioade 2007 - 2013 (cote si penalizari prescrise) si 2013 - 2016 (pornind calculul penalizarilor de la zero).
Volumul de lucru este imens, proprietarul rau platinc a inceput sa mai plateasca pe in perioada 2015 - 2016 dar nu in totalitate.
Pentru un nou proces trebuie sa cereti suma cu care este restant acel proprietar, socotind dinspre prezent spre trecut. Sumele achitate sunt restante pe care nu le mai evidentiati in aceasta situatie.
Asociatia cere recuperarea restantelor pentru orice perioada, oricat de mare, iar judecatorul va prescrie, daca e cazul, o anumita perioada.
Este ceva de munca, dar trebuie sa taiati coada cainelui odata si-odata.
Iar intre timp trebuie sa luati in considerare recuperarea sumelor prescrise ale acestui proprietar pentru 2004-2007.
Incepeti cu presedintele si comitetul executiv din acea perioada. Daca acestia nu pot fi trasi la raspundere, recuperati sumele de la toti proprietarii.
Apoi pregatiti-va psihic si pentru prescrierea perioadei 2007-2013 pentru ca sansele cele mai mari sunt ca nu va vor fi acordate de catre instanta nici aceste sume. Se repeta algoritmul cu recuperarea de la presedintele, comisia din acea perioada si in ultima instanta de la toti proprietarii.
O asociație de locatari/proprietari poate pierde un proces țmpotriva unui proprietar rau platnic doar daca actionarea in instanță nu se face în termenele prevazute de lege, ori daca documentele prezentate de către instanță nu sunt întocmite corespunzător.
Pot însă să vă spun că spețe foarte asemănătoare dar judecate de complete diferite pot da soluții diferite.
Din acest motiv as. prop. trebuie să „țină foarte strans” situația proprietarilor rău platnici, altfel ajungeți mereu în situațiile descrise. Dacă se ajunge în instanță, sfatul meu este să apelați la serviciile unui avocat, iar documentele emise de către asociație să fie întocmite corect, cu responsabilitate și să răspundă cerințelor instanței.
Succes !