Cât vor cheltui românii de Crăciun, scrie romanialibera.ro
Românii îşi propun să cheltuiască de Crăciun 110 euro, reprezentând o treime din venituri, ceea ce îi clasează pe primul loc în Europa în funcţie de raportarea la venituri, deşi cea mai mare sumă este alocată de britanici, de 420 euro, arată un studiu realizat de ING.
Românii intenționează să aloce pe cheltuielile de Crăciun cel mai mare procent din veniturile lunare nete, respectiv 32%, raportat la venituri nete medii lunare de 346 euro. Studiul a luat în calcul datele Eurostat pentru veniturile nete medii din anul 2013. Românii sunt urmaţi în clasament de cehi (cu 25% din venituri) și britanici (15%) în ceea ce privește cheltuielile de Crăciun în raport cu venitul net.
Banca Naţională reclamă că legea „dai casa şi scapi de bancă“ nu face distincţie între săraci şi bogaţi şi nu conţine plafoane, titrează adevarul.ro
Legea dării în plată, aşa-zisa lege „dai casa şi scapi de bancă“, nu se referă explicit la locuinţele cu credit ipotecar, iar autorii actului normativ au refuzat introducerea unor plafoane privind veniturile debitorilor, valoarea imobilului şi a condiţiei ca debitorul să nu mai deţină alt imobil, arată Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).
„Autorii insistă în discursul public pe ideea micii locuinţe cu caracter rezidenţial. În schimb, evită în textul legii orice circumstanţiere a imobilului ce face obiectul dării în plată. E puţin probabil să vedem o rată însemnată de dări în plată ale locuinţelor; experienţa de până acum arată că debitorii fac efortul de a plăti, iar băncile evită greşeala de a executa silit apartamentele în care locuiesc debitorii ce nu deţin alte imobile. Şi atunci, cine va beneficia? În mod logic, principalii beneficiari vor fi cei bogaţi, nu cei săraci“, apreciază Olteanu într-o opinie publicată pe blogul băncii centrale.
Comentarii articol (0)