Persoanele fizice care au contractat credite ipotecare şi nu-şi mai pot plăti ratele vor avea la dispoziţie varianta dării în plată, conform Legii nr. 77/2016. Astfel, acestea vor scăpa de toate datoriile pe care le au la bancă în baza contractului de credit ipotecar.
"Prin derogare de la dispoziţiile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorâte din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului", dispune noua lege, care se va aplica din data de 13 mai.
Pentru a stinge creditele prin darea în plată, vor trebui îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
- să fie vorba de un raport juridic între consumatori şi instituţii de credit, instituţii financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor;
- cuantumul sumei împrumutate (la momentul acordării) să fie de maximum 250.000 de euro (echivalent în lei la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României din data încheierii contractului de credit);
- creditul să fi fost contractat de consumator pentru achiziţionarea, construirea, extinderea, modernizarea, amenajarea, reabilitarea unei locuinţe sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil cu destinaţia de locuinţă;
- consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită darea în plată.
Darea în plată va fi introdusă deoarece în prezent există posibilitatea ca persoanele fizice să rămână cu datorii la bănci chiar şi după ce imobilele le sunt vândute în cadrul executării silite. Astfel, prin darea în plată vor fi anulate toate datoriile, iar băncile nu vor mai putea să ceară sume suplimentare de la persoanele fizice.
Argumente PRO:
1. Principalul argument în favoarea dării în plată este faptul că persoanele fizice care au credite ipotecare vor scăpa de toate datoriile pe care le au la bancă, în baza contractului de credit, prin simpla cedare a imobilului ipotecat. În acest fel, indiferent cu cât se vinde casa, consumatorii nu vor mai avea surpriza neplăcută de a rămâne în continuare datori la bancă.
2. Noua lege va ajuta persoanele care au cu adevărat probleme financiare, deoarece darea în plată va fi condiţionată de un plafon al sumei împrumutate (maximum 250.000 de euro, echivalent în lei la data încheierii contractului de credit), astfel că afaceriştii imobiliari nu vor putea să profite de prevederi în avantajul lor. În plus, programul "Prima casă" nu va fi afectat de darea în plată, pentru că va fi exceptat de Legea nr. 77/2016.
Argumente CONTRA:
1. Aşa cum a atenţionat în nenumărate rânduri Asociaţia Română a Băncilor, introducerea dării în plată va avea ca principal efect restricţionarea drastică a accesului la creditare, în special pentru tineri. Concret, băncile intenţionează să crească semnificativ avansul pe care consumatorii trebuie să-l achite la contractarea de credite ipotecare.
2. Una dintre principalele critici aduse Legii dării în plată este faptul că aceasta se va aplica nu numai contractelor de credit încheiate după intrarea sa în vigoare, ci şi celor aflate în derulare la data respectivă. Potrivit lui Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, această prevedere a actului normativ este contrară principiului neretroactivităţii legii civile, care stabileşte că actele normative au putere doar pentru viitor.
Voi sunteţi de acord cu introducerea dării în plată?
Comentarii articol (0)