avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Dare in plata
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Dare in plata

Buna ziua. Va rog cu un raspuns la urmatoarea speta: credit bancar cu doi imprumutati, garantat cu o locuinta ai carei coproprietari sunt doar cei doi imprumutati.
Intrebare: Pentru darea in plata a locuintei este nevoie si de acordul celui de-al doilea imprumutat/coproprietar, sau este suficienta notificarea facuta doar de un imprumutat/coproprietar?
Al doilea imprumutat si coproprietar al imobilului ipotecat se opune darii in plata!
Art 6 pct. 4 din legea darii in plata face trimitere la actiunea in regres impotriva debitorului principal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: LUCAT , utilizator 15:11, 13 Iunie 2016
Articolul mentionat de dvs. se refera la altceva,se refera la faptul ca bancii i s-ar admite contestatia impotriva indeplinirii conditiilor de dare in plata si ar executa in integralitate pe garant/codebitor.
Acest codebitor are dreptul sa isi recupereze jumatate din bani de la debitorul principal prin actiunea in regres.
Pentru a raspunde intrebarii dumneavoastra, trebuie acordul ambilor imprumutati.
Multumesc pentru raspuns. Totusi, de ce trebuie si acordul celuilalt imprumutat si unde anume este prevazuta aceasta obligatie?
In art 6 paragraf 3 din lege se precizeaza ca acordul consumatorului principal este necesar doar cand darea in plata se face de catre codebitori sau giranti.
In speta avem 2 imprumutati, respectiv 2 consumatori. Cei doi sunt la acelasi nivel.
Conform OG 21/1992, consumatorul este cel care utilizeaza creditul, nu codebitorul. Chiar si in conventia de credit, imprumutatul este definit ca persoana beneficiara a creditului, iar codebitorul ca fiind persoana care se obliga catre banca in solidar cu imprumutatul.
Am facut trimitere la paragraful 3, pt ca un notar a facut aceasta afirmatie, adica in conformitate cu paragraful 3 este necesar si acordul celuilalt imprumutat.
Situatia de fata nu este prevazuta de lege.
Care ar fi solutia?
Unul din imprumutati refuza atat sa plateasca jumatate din rata creditului si refuza si darea in plata, intrucat doreste sa locuiasca cat mai mult si fara nici o cheltuiala in imobilul ipotecat.
Sunt convins ca banca va face contestatie pt lipsa acordului celuilalt imprumutat, dar care ar fi baza legala de care s-ar prevala?

In opinia mea, conform paragrafului 4, codebitorul si garantul, vor putea introduce actiune in regres impotriva debitorului principal numai dupa stingerea integrala a datoriei "in conformitate cu dispozitiile prezentei legi".
Ori dispozitiile prezentei legi asigura stingerea datoriei DOAR PRIN DARE IN PLATA,
Stingerea datoriei prin executarea silita nu se realizeaza "in conformitate cu dispozitiile prezentei legi".
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doua credite ipotecare, acelasi creditor mariamihaelailie mariamihaelailie Buna seara, Am doua credite ipotecare la acelasi creditor. Am ales ca pentru unul sa nu imi mai platesc ratele. Poate creditorul, la declararea scadenta ... (vezi toată discuția)
Novatia kikke kikke Acum cca 4 ani s- facut un imprumut bancar ipotecar.Imobilul are un propietar si 2 copropietari,respectiv bunica materna si 2 frati,acestia obtinand dreptul ... (vezi toată discuția)
Codebitor contract credit iuliap01 iuliap01 Buna ziua, In 2008 am semnat ca si codebitor la un contract de credit ioptecar de la [editat] Imprumutatul ar fi trebuit sa fie viitorul meu sot ... (vezi toată discuția)