avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită doua credite ipotecare, acelasi creditor
Discuție deschisă în Executare silită

doua credite ipotecare, acelasi creditor

Buna seara,

Am doua credite ipotecare la acelasi creditor.
Am ales ca pentru unul sa nu imi mai platesc ratele.

Poate creditorul, la declararea scadenta a creditului pe care nu il mai platesc, sa ma execute cu ambele imobile aduse in garantie?

Va multumesc.

Mihaela
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 12:26, 12 Mai 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Banca poate sa execute bunul, dar nu se va indestula din executarea lui.

Sa iau urmatoarea speta:

Consideram ca cele doua credite ipotecare sunt la 2 creditori.

Un credit nu-l mai platesc, deci banca imi executa bunul, nu se indestuleaza si incearca sa gaseasca alte bunuri impotriva carora sa se indrepte.

Imi gaseste cel de-al doilea bun, dar este ipotecat in favoarea altui creditor. Ce face el? Se inscrie ca si chirografar in Cartea funciara al celui de-al 2-lea bun, dar nu poate obliga cel de-al 2-lea creditor sa ma declare scadent anticipat si ca urmare sa ma execute, ca fata de el eu inca imi indeplinesc obligatiile.

Nu ar trebui sa se intample acelasi lucru si in cazul meu, 2 credite, acelasi creditor?


Va multumesc.
maria mihaela ilie a scris:

Buna seara,

Am doua credite ipotecare la acelasi creditor.
Am ales ca pentru unul sa nu imi mai platesc ratele.

Poate creditorul, la declararea scadenta a creditului pe care nu il mai platesc, sa ma execute cu ambele imobile aduse in garantie?

Va multumesc.

Mihaela


Doamna,

daca cititi cu atentie textul contractelor de credit v-ati fi dat singura raspunsul. O sa vedeti ca declararea scadentei anticipate a unui dintre credite constituie caz de culpa din partea dumneavoastra si da dreptul bancii sa declare scadent anticipat si celalalt credit. Prin urmare raspunsul este categoric DA.
~ Conținut șters la cerere ~
va multumesc pentru interesul acordat si va mai supun atentiei niste articole cuprinse in Conventia de credit si contractul de ipoteca:

Ce scrie in Conventia de Credit

SECTIUNEA 8) Scadenta anticipata
8.1. In cazul in care se iveste una din situatiile urmatoare, atunci, in orice moment, Banca va avea dreptul, pe baza unei notificari transmise Imprumutatului si Codebitorului/Garantului, sa declare soldul creditului ca fiind scadent anticipat, rambursabil imediat impreuna cu dobanda acumulata si toate celelalte costuri datorate Bancii conform Conventiei:
a) Imprumutatul nu-si indeplineste obligatia de plata a Sumei Principale, a dobanzilor sau a oricaror altor costuri datorate:
- conform prezentei Conventii;
- conform altor Conventii incheiate de imprumutat cu banca; sau
- conform altor Conventii de credit incheiate de imprumutat cu alte societati financiare/ de credit
b) Imprumutatul nu-si indeplineste orice alta obligatie asumta conform prezentei conventii
c) in cazul aparitiei unei situatii neprevazute care, in opinia Bancii, face sa devina improbabil ca Imprumutatul sa-si poata indeplinii obligatiile conform Conventiei
d) in cazul aparitiei unei situatii neprevazute conform careia, in opinia Bancii, creditul acordat nu mai este garantat corespunzator;
e) Imprumutatul sau terte persoane au initiat actiuni sau proceduri prin care veniturile acestuia sa fie distribuite intre creditorii sai
8.2. La data scadentei anticipate, Banca este autorizata prin efectul prezentei conventii, sa debiteze orice cont de disponibilitati sau de depozit (chiar neajuns la termen) al Imprumutatului/Codebitorului pentru stingerea sumelor datorate in baza Conventiei
8.3. In cazul declararii scadentei anticipate a creditului, Banca este exonerata de orice raspundere pt. consecintele pe care aceasta procedura, precum si cea subsecventa de executare silita, in scopul recuperarii sumelor datorate in baza Conventiei, le au asupra Imprumutatului/Codebitorului.

Sectiunea 9) Garantii
9.3. a)Garantie reala imobiliara (ipoteca) asupra bunurilor imobil mentionat ____, cu obligatia de predare a unui exemplar original sau copie legalizata a actului de proprietate, urmand a fi retinut de banca pana la achitarea/rambursarea integrala a creditului, precum si a altor costuri datorate cf. Conventiei.
b) contractul de ipoteca este accesoriu al Conventiei si are valoare de titlu executoriu in conformitate cu dispozitiile Legii Bancare si va fii notat in Registrul de Carte Funciara
c) bunul ce face obiectul garantiei vor fi asigurate si se va cesiona in favoarea Bancii contractele de asigurare (Politele). Polita de asigurare in original va fi depusa la banca.

Ce scrie in Contractul de ipoteca:
Garantarea platii sumei de __________, acordate Imprumutatilor, precum si a tuturor costurilor si comisioanelor, conform Conventiei de credit _______ se face cu imobilul proprietatea Imprumutatilor situat in ________, numar cadastral ________, inscris in Cartea Funciara __________.
Suma este virata in contul _____ si va fi disponibila numai dupa prezentarea la Banca a dovezii intabularii dreptului de ipoteca si a interdictiilor ________, respectiv Incheirea de intabulare si a unui extras de carte funciara pentru informare.

Fac urmatoarele mentiuni:
- A nu se intelege prin "alegere de neplata a creditului" o rea intentie, ci doar o imposibilitate de plata, pe o perioada determinata, de max. un an, adusa la cunostinta creditorului, notificata conform Conventiei de credit si asupra careia creditorul nu s-a pronuntat nicicum.
- Nu exista Codebitori sau Garanti, contractele avand ca si Imprumutati 2 soti

Va mai intreb ce s-ar intampla in cazul in care cele 2 credite ar fi la 2 creditori separati, si nu as mai avea in proprietate nici un alt imobil sau mobil, si as alege sa nu mai platesc unul dintre credite?

Va multumesc.

Mihaela

Alte discuții în legătură

Credit de nevoi personale cu ipoteca ddaannbz ddaannbz Buna ziua! Am un credit de nevoi personale cu ipoteca obtinut in anul 2008.Am ajuns la un moment in care nu mai pot face fata ratelor si din acest motiv as ... (vezi toată discuția)
Poate creditorul ipotecar de rang ii sa ceara scoaterea la licitatie a imobilului si sa determine exigibilitatea unei creante garantate cu ipoteca de rangul i? G_A_F G_A_F Am consultat capitolul de executare silita din vechiul cod de procedura (aplicabil in cazul de fata) si nu m-am lamurit pe acest aspect. Sa spunem ca am ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil ipotecat tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua! Am doua credite ca persoana fizica: - un credit de nevoi personale de 10.000 euro la o banca ; - un credit imobiliar cu ipoteca rang 1 pe un ... (vezi toată discuția)