avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poate creditorul ipotecar de rang II sa ceara ...
Discuție deschisă în Executare silită

Poate creditorul ipotecar de rang II sa ceara scoaterea la licitatie a imobilului si sa determine exigibilitatea unei creante garantate cu ipoteca de rangul I?

Am consultat capitolul de executare silita din vechiul cod de procedura (aplicabil in cazul de fata) si nu m-am lamurit pe acest aspect. Sa spunem ca am contractat un credit de la o banca si in vederea garantarii creantei am ipotecat un imobil in favoarea bancii. Desi imi achit la zi creditul si nu am nici o intarziere la plata ratelor lunare pentru acest credit, am insa un credit mai vechi neplatit care intre timp a devenit titlu executoriu. In cazul in care banca de la care am contractat creditul neplatit se inscrie cu ipoteca de rang II (in baza titlului executoriu) pe imobilul ipotecat cu rangul I pentru cel de-al doilea credit (nescadent) si deschide dosar de executare, creanta reprezentand creditul nescadent devine automat scadent si se procedeaza la impartirea sumelor conform preferintei stabilite de lege? Asta ar insemna ca indiferent ca imi achit unul dintre credite, respectiv cel care are rangul I, creditorul de rang II imi poate scoate bunul la executare? Mentionez ca, cei doi creditori ipotecari reprezinta aceeasi banca, cele doua credite fiind contractate de doi soti si garantate cu doua imobile diferite.

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: DoinaDMM , utilizator 22:33, 14 Martie 2013
Daca exista 2 ipoteci pe acelasi bun, creditorul cu creanta exigibila poate cere executarea acestuia. Cu privire la creditorul cu ipoteca rang 1, acesta trebuie sa depuna titlul. Studiati putin art. 566 C.pr.civ. (1865).
Am intalnit un caz similar. Ipoteca de rang 1 avea o banca. Creditul era platit la zi. Restanta a fost la o societate de telefonie care a solicitat executarea, creditul de la banca a devenit exigibil anticipat si imobilul scos la executare, urmand a se face imparteala in ordinea rangurilor.
G_A_F , daca sunteti la zi cu platile pentru creditul garantat cu ipoteca de rang I, acesta nu poate fi declarat scadent anticipat de catre banca, chiar si daca pentru cel de-al doilea credit mai vechi sunteti pus in executare silita. Creditul mai vechi este garantat cu ipoteca? In cadrul executarii silite se va nota somatia de plata in cartea funciara a imobilului, nu se va pune ipoteca de rang II. Imobilul, insa se poate executa silit. Creditorul ipotecar depunandu-si titlul sau in dosarul executional.
Multumesc frumos pentru toate raspunsurile.
Din pacate, banuiala mea s-a confirmat. Chiar daca imi platesc al doilea credit la zi, primul credit reprezentand titlu executoriu va determina (sau nu) scadenta anticipata a celui de-al doilea credit achitat la zi, insa consecinta este aceeasi, respectiv posibilitatea de executare a imobilului.
Povestea primului credit (titlul executoriu) este incalcita, deoarece imobilul ipotecat pentru acest credit este scos la licitatie de mai bine de 3 ani, insa nu se vinde. Au instituit si poprire asupra conturilor debitoarei, practic au luat toate masurile pentru recuperarea creantei, insa fara rezultate consistente. Acum le-a mai ramas doar sa treaca la executarea singurului bun ramas, respectiv cel ipotecat cu rangul I pentru cel de-al doilea credit, care indiferent ca este platit sau nu, imobilul nu scapa de executare.
Inteleg ipoteza in care, 1. dupa valorificare imobilului ipotecat in favoarea acelui credit si 2. in cazul neacoperirii creantei integral, creditorul sa poata sa treaca mai departe la executarea altor bunuri.
Pacat ca aceasta executare nu a inceput sub NCC..Se pare ca s-a sesizat si legiuitorul in final: art. 2.478 “Creditorul nu poate urmari in acelasi timp vanzarea imobilelor care nu sunt ipotecate decat in cazul cand bunurile care ii sunt ipotecate nu sunt suficiente pentru plata creantei sale"

Multumesc!
Sa clarificam situatia: 1. imobilul ce se afla pe publicatie de vanzare de 3 ani, este ipotecat in favoarea bancii pentru primul credit, desi nu se poate valorifca ( vedeti si prev. art. 371 ind5 lit b teza II CPC, - incetarea dos. ex din motivul imposibilitatii valorificarii bunurilor urmarite ). ; sau aici e notata doar somatia de plata in cartea funciara de catre executor?
2. pentru creditul 2, unde sunteti la zi cu platile, este adus in garantie ipotecara acelasi imobil?
3. banca este aceeasi in ambele credite, dar imprumutatul/co-imprumutatul si/sau garantul ipotecar in aceste doua credite sunt aceleasi persoane?
4. vorbim despre un singur imobil? sau sunt doua imobile? Aces bun sau aceste doua bunuri se afla in proprietatea/patrimoniul aceleasi persoane?;
5. aveti si contract de fidejusiune ( garantie personala ) aferent primului contract de credit?

Alte discuții în legătură

Ipoteca bancii pe 15 ani si...alti creditori Irina S. Irina S. Daca exista un imobil ipotecat de catre banca, pe o perioada de 15 ani dar intre timp apar alti creditori chirografi, ce se intampla cu bunurile ipotecata in ... (vezi toată discuția)
Executare credit de nevoi personale fara ipoteca dany3377 dany3377 Buna ziua. Am un coleg la serviciu care are un credit de nevoi personale fara ipoteca, luat acum un an, de catre sotia lui de la un IFN. [b]El nu este ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil ipotecat tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua! Am doua credite ca persoana fizica: - un credit de nevoi personale de 10.000 euro la o banca ; - un credit imobiliar cu ipoteca rang 1 pe un ... (vezi toată discuția)