Daca exista un imobil ipotecat de catre banca, pe o perioada de 15 ani dar intre timp apar alti creditori chirografi, ce se intampla cu bunurile ipotecata in favoarea bancii? Pot fi ele executate si pornita executarea silita asupra acestor bunuri daca banca are ipoteca pe ele?
Deci se pot sau nu se pot executa silit de catre alt creditor bunurile imobile deja ipotecate in fav. creditorului ipotecar de rang 1 ?
Cum spuneam, intre imprumutat (debitor) si banca exista contract ipotecar pe 15 ani.
Banca care are instituita ipoteca de rang I este la adapost fata de ceilalti creditori ai debitorului sau fie ei creditori ipotecari sau creditori chirografari.
Legea nu prevede vreo interdictie in cazul executarii unor bunuri care sunt deja grevate de sarcini. Problema este la distribuirea sumelor. Bunul se vinde si mai intai se va indestula creditorul garantat, sau creditorii garantati in ordinea prioritatii. Oricum creditorul garantat va trebui instiintat despre executare si el isi va depune dovada creantei si a prioritatii in dosar.
Se poate executa dar cred ca mai cu seama trebuie analizata aici eficienta unei astfel de executari, este posibil ca tu in calitate de creditor chirografar in urma acestei executari sa nu primesti la distribuire pretului obtinut mai nimic.