c) in cazul aparitiei unei situatii neprevazute care, in opinia Bancii, face sa devina improbabil ca Imprumutatul sa-si poata indeplinii obligatiile conform Conventiei
...cred ca scrie destul de romaneste:)
In plus, bancile mai insereaza in contractele de credit multiple si clauze de incrucisare a garantiilor, ca sa fie clar pentru imprumutat cum stau lucrurile. In cazul dvs., din clauza pe care ne-ati citat-o rezulta ca banca poate foarte intemeiat sa va declare scadenta anticipata si la cel de-al doilea credit, din moment ce nu va achitati ratele si sunteti in executare cu primul. Desigur, putem sa riscam, si apoi sa angajam un avocat care sa incerce sa impresioneze instanta cu diverse teorii mai mult sau mai putin fundamentate.
Mare atentie in demersul dvs., cea mai buna metoda este vorba dulce, calmul, negocierea. Da, banca s-ar putea sa nu-si acopere integral creantele, dar dvs. sunteti in acelasi timp in fata situatiei de a pierde doua imobile;)
Parerea mea este ca trebuie sa mai insistati in obtinerea unei perioade de gratie si a unei reesalonari a creditului/creditelor, eventual sa platiti la ambele credite cate ceva (macar dobanda) si sa primiti in schimb la ambele perioade de gratie pentru principal.
In caz de executare silita, banca se va indrepta asupra tuturor bunurilor imprumutatilor, nu doar asupra imobilele aflate in garantie - orice venituri urmaribile ( si majoritatea sunt urmaribile ), orice alte bunuri proprii sau comune ale sotilor imprumutati.
@ Irina, clauzele de acest gen din contractele bancare se intemeiaza pe prevederile legale - v. art. 1025 Cod civil privind decaderea debitorului din beneficiul termenului. Cat de solvabil poate fi considerat un imprumutat care are un credit in executare silita? de fapt, intrebarea este, ce instanta l-ar putea considera solvabil, cat timp exista o definitie legala a insolvabilitatii pentru PJ, care poate fi utilizata ca reper si pentru persoanele fizice - incapacitatea de plata a datoriilor certe, lichide si exigibile cu mijloacele detinute
De asemenea, in planurile dvs. de a plati un singur credit trebuie avute in vedere si prevederile art. 1113 Cod civil privitoare la imputatia platii in cazul in care nici debitorul, nici creditorul, nu au specificat asupra carei datorii se imputa o plata efectuata de un debitor cu multiple datorii.
Daca va intrebati, va raspundem: in cazul in care creditorii ar fi diferiti, creditorul neplatit va incepe executarea silita si pentru imobilul aflat in garantie la creditul sau, si pentru celalalt imobil proprietatea imprumutatilor, chiar daca este ipotecat la un alt creditor.
In executarea imobilului ipotecat la un alt creditor, executorul primului creditor va tine cont la distribuirea pretului rezultat din vanzarea imobilului de creanta garantata cu ipoteca asupra bunului executat silit, creanta care va fi stinsa cu prioritate. Doar eventuala diferenta o va distribui creditorului urmaritor. In niciun caz sa nu va imaginati ca imobilul este intangibil pentru tertii creditori daca este deja ipotecat.:(
In concluzie, negociati, negociati, negociati!:)