avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită doua credite ipotecare, acelasi creditor
Discuție deschisă în Executare silită

doua credite ipotecare, acelasi creditor

Buna seara,

Am doua credite ipotecare la acelasi creditor.
Am ales ca pentru unul sa nu imi mai platesc ratele.

Poate creditorul, la declararea scadenta a creditului pe care nu il mai platesc, sa ma execute cu ambele imobile aduse in garantie?

Va multumesc.

Mihaela
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 12:26, 12 Mai 2009
c) in cazul aparitiei unei situatii neprevazute care, in opinia Bancii, face sa devina improbabil ca Imprumutatul sa-si poata indeplinii obligatiile conform Conventiei

...cred ca scrie destul de romaneste:)

In plus, bancile mai insereaza in contractele de credit multiple si clauze de incrucisare a garantiilor, ca sa fie clar pentru imprumutat cum stau lucrurile. In cazul dvs., din clauza pe care ne-ati citat-o rezulta ca banca poate foarte intemeiat sa va declare scadenta anticipata si la cel de-al doilea credit, din moment ce nu va achitati ratele si sunteti in executare cu primul. Desigur, putem sa riscam, si apoi sa angajam un avocat care sa incerce sa impresioneze instanta cu diverse teorii mai mult sau mai putin fundamentate.

Mare atentie in demersul dvs., cea mai buna metoda este vorba dulce, calmul, negocierea. Da, banca s-ar putea sa nu-si acopere integral creantele, dar dvs. sunteti in acelasi timp in fata situatiei de a pierde doua imobile;)
Parerea mea este ca trebuie sa mai insistati in obtinerea unei perioade de gratie si a unei reesalonari a creditului/creditelor, eventual sa platiti la ambele credite cate ceva (macar dobanda) si sa primiti in schimb la ambele perioade de gratie pentru principal.

In caz de executare silita, banca se va indrepta asupra tuturor bunurilor imprumutatilor, nu doar asupra imobilele aflate in garantie - orice venituri urmaribile ( si majoritatea sunt urmaribile ), orice alte bunuri proprii sau comune ale sotilor imprumutati.

@ Irina, clauzele de acest gen din contractele bancare se intemeiaza pe prevederile legale - v. art. 1025 Cod civil privind decaderea debitorului din beneficiul termenului. Cat de solvabil poate fi considerat un imprumutat care are un credit in executare silita? de fapt, intrebarea este, ce instanta l-ar putea considera solvabil, cat timp exista o definitie legala a insolvabilitatii pentru PJ, care poate fi utilizata ca reper si pentru persoanele fizice - incapacitatea de plata a datoriilor certe, lichide si exigibile cu mijloacele detinute

De asemenea, in planurile dvs. de a plati un singur credit trebuie avute in vedere si prevederile art. 1113 Cod civil privitoare la imputatia platii in cazul in care nici debitorul, nici creditorul, nu au specificat asupra carei datorii se imputa o plata efectuata de un debitor cu multiple datorii.

Daca va intrebati, va raspundem: in cazul in care creditorii ar fi diferiti, creditorul neplatit va incepe executarea silita si pentru imobilul aflat in garantie la creditul sau, si pentru celalalt imobil proprietatea imprumutatilor, chiar daca este ipotecat la un alt creditor.
In executarea imobilului ipotecat la un alt creditor, executorul primului creditor va tine cont la distribuirea pretului rezultat din vanzarea imobilului de creanta garantata cu ipoteca asupra bunului executat silit, creanta care va fi stinsa cu prioritate. Doar eventuala diferenta o va distribui creditorului urmaritor. In niciun caz sa nu va imaginati ca imobilul este intangibil pentru tertii creditori daca este deja ipotecat.:(
In concluzie, negociati, negociati, negociati!:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit de nevoi personale cu ipoteca ddaannbz ddaannbz Buna ziua! Am un credit de nevoi personale cu ipoteca obtinut in anul 2008.Am ajuns la un moment in care nu mai pot face fata ratelor si din acest motiv as ... (vezi toată discuția)
Poate creditorul ipotecar de rang ii sa ceara scoaterea la licitatie a imobilului si sa determine exigibilitatea unei creante garantate cu ipoteca de rangul i? G_A_F G_A_F Am consultat capitolul de executare silita din vechiul cod de procedura (aplicabil in cazul de fata) si nu m-am lamurit pe acest aspect. Sa spunem ca am ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil ipotecat tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua! Am doua credite ca persoana fizica: - un credit de nevoi personale de 10.000 euro la o banca ; - un credit imobiliar cu ipoteca rang 1 pe un ... (vezi toată discuția)