Acum cca 4 ani s- facut un imprumut bancar ipotecar.Imobilul are un propietar si 2 copropietari,respectiv bunica materna si 2 frati,acestia obtinand dreptul succesoral asupra imobilului in urma decesului bunicului maternal,mama fiind decazuta din drepturi prin dezmostenire.Fratele mai mare a ipotecat apartamentul cu acordul celorlalti 2.Un an -doi a platit imprumutantul ratele,apoi a platit bunica,pana cand am descoperit ca ratele mergeau la o alta creanta datorata de imprumutant .Atunci bunica a incheiat un contract de mandat si a platit ratele in continuare Specific aici ca imprumutantul a refuzat sa mai participe la plata.Acesta intre timp si-a cumparat o alta proprietate.I-am facut propunerea sa mute ipoteca pe noua lui proprietate.Refuzul a fost categoric.Acum eu in calitate de sotie a celuilalt copropietar(pacalit)am fost la banca si am inchis contul bunicii,si am incheiat contract de mandat pe numele meu.Pentru ca ratele nu sunt la zi,nu putem intreprinde nimic.Reprezentantii bancii,mi-au recomandat novatia,doar ca salariul meu si al sotului nu prea se incadreaza,fiind mici.Existenta unui codebitor nu se ia in calcul,ca nu se baga nimeni.intrebarea mea este daca pot face aceasta novatie chiar si cu salariu mic,si daca da,eu am garantia ca platind ratele cf.contractului,imprumutantul este decazut din drepturi asupra partii lui.Impumutul este pe 30 de ani,si mai sunt de plata cca15000de euro.
Doamna, dragoste cu sila se cheama viol. Daca debitorul principal nu vrea, nu aveti cum sa il obligati.
Tot ce puteti face este sa platiti si sa il dati in judecata sa va restituie tot ce platiti pentru el.
pastrati fiecare chitanta si cereti-i banii respectivi. veti obtine o sentinta impotriva lui si asa il veti executa silit pe imobilul pe care spuneti ca il are in proprietate.
Alta sansa nu aveti. Aveti grija sa nu treaca de 3 ani de la momentul in care ati platit pentru creditul lui, ca se implineste prescriptia pentru plata respectiva.
faceti si in numele bunicii o actiune, pentru ce a platit domnia sa la acel credit sau la alte credite ale debitorului principal.
Multumesc ptr.raspunsuri,insa intre timp am aflat ca ii pot deschide o actiune ,prin care sa cer ,obligat fiind de catre instanta sa-si mute ipoteca pe noua proprietate.E posibil asa ceva?,fara a mai plati eu aceste rate... .daca nu ,...pot face novatia in conditiile expuse,mai ales ca el m-a asigurat ca nu mai are pretentii la partea lui din imobil?(ma refer la ceea ce am scris ieri).
Cred ca vi s-a spus o prostie. Nici instanta nu poate obliga debitorul principal. Obligatia asumata de catre debitorul ipotecar este neconditionata. Nu se poate razgandi si sa spuna ca nu mai vrea sa garanteze. Aveti doar un drept de regres si nimic mai mult, v-am spus.
Da, puteti face novatia, dar se vor pastra garantiile. Trebuie sa incheiati un act cu debitorul principal , prin care el va transfera cota sa din imobil iar pretul sa fie preluarea creditului de catre sotul dvs. In baza acestui contract de vanzare, se poate face si novatia.
Transfer de ipoteca
kikke
buna ziua si la multi ani pentru toti utilizatorii....intrebarea mea este urmatoarea;pot deschide un proces pentru a obliga pe fratele meu sa-si transfere ... (vezi toată discuția)