În data de 5 decembrie 1864 a apărut, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, legea instrucțiunii, prima lege prin care învățământul era organizat în mod unitar și erau stabiliți anii de studiu: învățământul primar, de patru ani, gratuit și obligatoriu, cel secundar, de șapte ani și cel universitar, de trei ani.
Potrivit informaţiilor furnizate de istorie-pe-scurt.ro, documentul sancţiona cu amendă pe părinţii ai căror copii nu erau înscrişi sau care nu frecventau şcoala. Educația era gratuită pentru toţi copiii, indiferent de categoria socială din care făceau parte şi pentru ambele sexe.
O altă prevedere importantă a legii era aceea a unei singure programe şcolare atât pentru învăţământul primar din mediul orăşenesc, cât şi pentru cel din mediul rural. De altfel, domnia lui A.I. Cuza a însemnat o dezvoltare deosebită a învățământului românesc: au fost înfiinţate primele universităţi din ţară, respectiv cea de la Iaşi (1860), care azi îi poartă numele, şi cea de la Bucureşti, în 1864.
În pagina următoare puteţi citi informaţii despre un alt eveniment important din istorie.
Pe 5 decembrie 1492, navigatorul Cristofor Columb ajungea pe insula Hispaniola, devenind astfel primul european care păşea pe acest tărâm, potrivit informaţiilor de pe Wikipedia.org.
La sosirea pe insulă, mirat de asemănarea peisajelor cu cele din Spania, Columb a denumit insula La Española (Spaniola), denumire pe care a indicat-o pe prima hartă pe care a desenat-o. Această denumire a fost apoi latinizată în Hispaniola, având de-a lungul timpului diverse denumiri.
În prezent, această insulă a Antilelor Mari, este împărţită între două ţări independente, Haiti, la vest (o treime din suprafaţa insulei) şi Republica Dominicană, la est (două treimi).
Aflaţi din următoarea pagină despre un alt eveniment istoric petrecut de-a lungul timpului.
Într-o zi de 5 decembrie, acum doi ani, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că textul Declaraţiei de Independenţă, în care “limba română” este calificată drept limbă oficială a Republicii Moldova, prevalează asupra textului Constituţiei, care folosește denumirea de “limbă moldovenească”, deschizând calea pentru uzul oficial al denumirii de ”limbă română” în actele oficiale și în administrația de stat.
Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova a fost adoptată de Parlamentul acestui stat la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 de la Chişinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010.
De altfel, în fiecare an, pe 27 august, moldovenii celebrează Ziua Naţională, cunoscută şi ca Ziua Independenţei.
Din pagina următoare puteţi afla ce personalităţi celebre s-au născut în data de 5 decembrie.
S-au născut într-o zi de 5 decembrie:
- 1443: Papa Iulius al II-lea
- 1901: Walt Disney, desenator, regizor şi producător de film animat american
- 1903: Cecil Frank Powell, poet, traducător, eseist român
- 1943: Nicolae Văcăroiu, politician român, fost prim-ministru al României
- 1946: Jose Carreras, tenor spaniol
- 1967: Bogdan Stelea, fotbalist şi antrenor român
- 1975: Ronnie O'Sullivan, jucător englez de snooker
- 1966: Patricia Kaas, cântăreaţă franceză
Au murit într-o zi de 5 decembrie:
- 1791: Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor, violonist, pianist şi dirijor austriac
- 1870: Alexandre Dumas (tatăl), scriitor francez
- 1926: Claude Monet, pictor francez
- 1975: Constantin (Dinu) Pillat, prozator, critic şi istoric literar român;
- 2008: Anca Parghel, cântăreaţă şi profesoară de jazz română
- 2008: Alexei al II-lea, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse
- 2013: Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel
Comentarii articol (1)