In urma cu 203 ani, Basarabia era cedata Imperiului Rus in baza Tratatului de la Bucuresti, act semnat intr-o zi de 16 mai. De asemenea, in aceeasi zi, dar in anul 1975, varful muntelui Everest era cucerit pentru prima oara de catre o femeie.
In data de 16 mai 1812 a fost semnat Tratatul de la Bucuresti, in urma caruia Basarabia a fost cedata Imperiului Rus, scrie Agerpres.
Mai precis, pacea de la Bucuresti a insemnat incheierea ocuparii Principatelor Romane, care a avut loc intre anii 1806 si 1812. Totodata, prin intermediul tratatului, turcii au cedat rusilor teritoriul dintre Prut si Nistru, care a fost anexat sub denumirea de Basarabia.
Conform sursei citate, acest lucru a insemnat incalcarea tratatelor dintre Moldova si Turcia, prin care erau garantate integritatea si autonomia Moldovei.
Provincia n-a fost cunoscuta pana in 1812 sub denumirea de Basarabia. Vechea Moldova includea regiunile Moldova superioara, Moldova inferioara si Basarabia propriu-zisa (care era formata, la randul ei, din tinuturile Cetatea Alba, Ismail si Chilia). Denumirea de Basarabia a fost extinsa de rusi asupra intregii provincii anexate in baza Tratatului de la Bucuresti.
In anul 2012 s-au implinit 200 de ani de la anexarea Basarabiei, iar in 2015 se implinesc 203 ani de la acel moment.
In pagina urmatoare puteti citi informatii despre un alt eveniment important din istorie.
In data de
16 mai 1969, sonda spatiala "Venera 5" a aterizat pe Venus, in cadrul programului sovietic de explorare a acestei planete, conform
Wikipedia.
Sonda a fost lansata spre Venus, cu o racheta "Molniya-M", de la cosmodromul Baikonur, cu scopul de a obtine date atmosferice.
Programul "Venera" al Uniunii Sovietice poate fi considerat unul de succes. "Venera 4" a devenit primul dispozitiv facut de om care a intrat in atmosfera altei planete, "Venera 7" -- primul care a facut o aterizare usoara pe alta planeta, "Venera 9" -- primul care a transmis imagini ale suprafetei planetare, "Venera 15" -- primul care a facut o cartografiere radar de inalta rezolutie a planetei Venus.
Deoarece conditiile de pe aceasta planeta sunt extreme, sondele au rezistat initial pe suprafata ei timp de 23 de minute, iar apoi timp de aproape doua ore.
Aflati din urmatoarea pagina ce alt eveniment istoric s-a mai petrecut pe 16 mai.
Junko Tabei, o alpinista japoneza, a devenit, in data de
16 mai 1975, prima femeie care a ajuns pe varful Everestului, cel mai inalt munte din lume, potrivit
Wikipedia.
Tabei a facut parte dintr-o expeditie de 15 femei, care au fost trimise in Nepal, pentru a urca pe Everest, de catre ziarul "Yomiuri Shimbun" si televiziunea "Nihon".
La inceputul lunii mai 1975, o avalansa a lovit tabara femeilor, atunci cand acestea se aflau la altitudinea de 6.300 de metri, ingropandu-le (inclusiv ghizii -- vestitii serpasi).
Junko Tabei si-a pierdut cunostinta timp de sase minute, pana cand ghidul ei a scos-o din zapada. Peste doar 12 zile, aceasta a devenit prima femeie din lume care a cucerit varful Everestului.
Everestul este situat in lantul muntos Himalaya si are o inaltime de 8.848 de metri deasupra nivelului marii. Este unul dintre cei 14 "optmiari" ai lumii (denumire data muntilor care au peste 8.000 de metri inaltime).
Din pagina urmatoare puteti afla ce personalitati celebre s-au nascut in data de 16 mai.
S-au nascut intr-o zi de 16 mai:
-
1611: Papa Inocentiu al XI-lea
-
1885: Petru Remus Troteanu, pictor roman
-
1886: Florica Cristoforeanu, cantareata romana de opera
-
1900: Aurel Ciupe, pictor roman
-
1905: Henry Fonda, actor, cantaret si producator american
-
1945: Massimo Moratti, om de afaceri italian
-
1953: Pierce Brosnan, actor si producator irlandez
-
1954: Marian Odangiu, critic literar, poet, eseist si dramaturg roman
-
1966: Janet Jackson, cantareata, compozitoare, producatoare, dansatoare si actrita americana
Aflati din pagina urmatoare ce persoane importante au murit in data de 16 mai.
Au murit intr-o zi de 16 mai:
-
1669: Pietro da Cortona, pictor si arhitect italian
-
1703: Charles Perrault, autor francez
-
1830: Joseph Fourier, matematician si fizician francez
-
1864: Simion Barnutiu, jurist, filosof si estetician roman
-
1891: Ion C. Bratianu, politician roman
-
1957: Eliot Ness, agent federal american
-
1980: Marin Preda, scriitor roman
-
1990: Sammy Davis Jr., cantaret, dansator si actor american
Comentarii articol (0)