Viza anuală pentru exercitarea profesiei de către experții contabili și contabilii autorizați pe anul 2016 se acordă, potrivit Normelor CECCAR nr. 1500/2009, până la data de 31 ianuarie 2016, informează CECCAR Bihor. Pentru a primi această viză, contabilii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții. Conform CECCAR Bihor, acestea sunt:
- Achitarea în întregime a obligațiilor față de Corp aferente anului trecut și a obligațiilor aferente anului pentru care se acordă viza.
- Dovada asigurării pentru riscul profesional.
- Dovada că nu au suferit nici o condamnare care, interzice dreptul de gestiune și de administrare a societăților comerciale (Cazier judiciar sau declaraţie pe propria răspundere); nu au săvârșit fapte care să încalce obligațiile prevăzute de lege, precum și regulile privind conduita etică și profesională, pentru care să fi fost sancționați de comisia de disciplină cu suspendarea dreptului de exercitare a profesiei, pe toată durata suspendării, precum și cu interzicerea dreptului de exercitare a profesiei.
- Depunerea raportului anual de activitate.
- Efectuarea unui număr de 40 de ore de pregătire profesională până la data de 31 decembrie 2015;
- Prezentarea unei adeverinţe medicale din care să rezulte că îndeplineşte condiţia prevăzută de art. 4 (1) lit. a) şi art. 5 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 şi este apt din punct de vedere fizic şi psihic pentru exercitarea profesiei de expert contabil şi respectiv, de contabil autorizat.
- completare cerere înscriere anuală în Tablou.
Hotărârea Consiliului Superior nr. 12/262 din 22 martie 2012 a stabilit o serie de măsuri pe linia transpanței activităților profesionale ale membrilor CECCAR. Astfel, și în prezent este obligatoriu ca fiecare membru să aibă o parafă cu o valabilitate anuală. Aceasta se aplică pe toate contractele, lucrările, rapoartele.
Potrivit CECCAR Bihor, parafele cu valabilitate în 2016 vor fi transmise membrilor numai după plata integrală a cotizației fixă aferente anului pentru care se eliberează parafa și după obținerea vizei de exercitare a profesiei pentru anul 2016. Pentru a primi parafa cu viză 2016, contabilii vor trebui să predea parafele vechi.
Data limită pentru depunerea raportului de activitate - 31 ianuarie 2016
Potrivit CECCAR Bihor, membrii Corpului persoane fizice și juridice au obligația depunerii unui raport anual de activitate cu veniturile realizate până la 31 ianuarie a fiecărui an. În acest sens, Consiliul Superior al Corpului a aprobat modificarea și completarea structurii Raportului anual de activitate (modelul în vigoare începând cu data de 01 ianuarie 2016 se gasește la finalul acestui articol).
De asemenea, aceeași sursă menționează că depunerea raportului anual de activitate se va realiza conform Normelor 1500/2009 cu modificările și completarile ulterioare în format hârtie , împreună cu celelalte documente justificative cât și în format electronic prin completarea lui în aplicația de evidență membri, EvidExpert.
Raportul trebuie însoțit de formularul „Lista clienţilor” şi de o balanţă a conturilor elaborată conform legii, în cazul persoanelor juridice, respectiv copie după Registrul de încasări și plăți în cazul persoanelor fizice.
Nedepunerea Raportului anual de activitate la termenele stabilite se sancționează disciplinar, pentru membrii persoane fizice și cu radierea societății (cabinetului) din Tabloul Corpului.
Ce tipuri de cotizații plătesc contabilii
Cotizații profesionale menționate pe site-ul CECCAR sunt împărțite în două categorii: fixe și variabile.
- Cotizația fixă
400 lei/an - experți contabili activi
350 lei/an - contabili autorizați activi
300 lei/an - experți contabili inactivi
250 lei/an - contabili autorizați inactivi
800 lei/an - societăți de expertiză și/sau de contabilitate
200lei/an – experți contabili care profesează prin intermediul societăților membre CECCAR
175lei/an – contabili autorizați care profesează prin intermediul societăților membre CECCAR
- Cotizația variabilă
1.2% din cifra de afaceri a fiecărui membru persoana fizică sau persoana juridică
50 lei (avans în contul cotizației variabile) de către membrii de onoare
Membrii care vor plăti după data de 31 martie 2016, vor achita integral nivelul cotizației fixe și respectiv taxa aferentă pregătirii profesionale, fără acordarea facilităților menționate anterior, aceștia fiind menținuți în Tablou și în evidențele filialei.
Facilitățile aprobate de Consiliul Superior al CECCAR vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2016.
CECCAR a redus taxele pentru cotizația variabilă plătită de membrii săi
În vederea stimulării dezvoltării profesiei de expert contabil şi contabil autorizat, precum şi pentru întărirea disciplinei financiare în rândul membrilor, Consiliul Superior al Corpului a aprobat unele facilităţi acordate membrilor care respectă termenele legale în vigoare pentru obţinerea vizei de exercitare a profesiei. Citește mai multe amănunte în acest articol scris de AvocatNet.ro.
Instituția a decis reducerea taxelor anuale pentru cursurile privind dezvoltarea profesională continuă, astfel:
- De la 400 lei la 300 lei pentru experţi contabili
- De la 320 lei la 220 lei pentru contabili autorizaţi
cu condiţia ca acestea să fie plătite integral până la data de 31 martie a fiecărui an.
De asemenea, membrilor CECCAR le mai sunt acordate următoarele facilități:
Pentru membrii Corpului care plătesc taxele pentru organizarea cursurilor după data de 31 martie, acestea rămân neschimbate (400 de lei pentru experţi contabili, 320 de lei pentru contabili autorizaţi.)
- Noile taxe pentru organizarea cursurilor se includ în cotizaţiile fixe datorate de membrii Corpului persoane fizice;
- Reducerea cotizaţiei variabile de la 1,2% la 1% din veniturile realizate, dacă este achitată integral până la data de 31 martie a fiecărui an pentru veniturile realizate în anul anterior şi respectiv dacă este achitată în avans până la data de 31 august pentru veniturile realizate în semestrul I a anului curent;
- Pentru membrii Corpului care achită cotizaţia variabila dupa data de 31 martie a fiecărui an pentru veniturile realizate în anul anterior şi respectiv după data de 31 august pentru veniturile realizate în semestrul I a anului curent acesta rămâne 1,2% din veniturile realizate.
Cu privire la facilitățile acordate membrilor doar în termenul legal, respectiv trimestrul I al anului 2016, acestea trebuie respectate integral de către membrii care vor să primească viza pentru exercitare a profesiei în anul 2016 și care vor fi publicați în Monitorul Oficial al României.