avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor HG nr. 270 din 2012: Contabilii platesc daunele ...
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

HG nr. 270 din 2012: Contabilii platesc daunele produse clientilor

Va aducem la cunostinta ca prin Hotararea Consiliului Superior nr.270/2012 au fost aprobate Normele privind constituirea, administrarea si utilizarea fondului de garantii pentru raspunderea civila profesionala a membrilor CECCAR.

Prezentam astfel, prin cele ce urmeaza, cele mai importante prevederi legate de plata cotizatiilor de catre membrii Corpului, dar si plata daunelor produse clientilor de catre contabili in urma unor erori profesionale cuprinse in serviciile prestate.

Conform art. 1 din hotararea amintita, normele aprobate reglementeaza, incepand cu anul 2013, procedurile de constituire, de administrare si de utilizare a Fondului de garantii creat pentru aplicarea prevederilor art. 13, ultima ipoteza din O.G. nr. 65/1994, republicata, in vederea garantarii raspunderii civile profesionale a membrilor Corpului, persoane fizice, privind activitatea desfasurata.

Art. 2 (1) stabileste astfel ca Fondul de garantii, denumit in continuare, Fond, se constituie, la inceputul anului, la nivelul Aparatului Central al CECCAR in limita a 0,5% din cotizatiile fixe si variabile incasate in anul precedent de la membrii Corpului, persoane fizice.

De asemenea, se precizeaza, potrivit alin.(2), ca Fondul are ca destinatie, in mod exclusiv, plata despaguburilor acordate membrilor Corpului, persoane fizice, pentru prejudiciile cauzate urmare prestarii serviciilor prevazute la art. 2 alin. 1 si alin. 3, art. 6, art. 7 si art. 10 din O.G. nr. 65/1994, republicata, precum si la pct. 139 si pct. 140 din Regulamentul de Organizare si Functionare al Corpului, republicat, conform contractului de prestari servicii financiar-contabile, actului organului judiciar de numire in vederea efectuarii expertizei contabile judiciare sau mandatului de cenzor, in limita disponibilitatilor existente in conturile Fondului la momentul platii.

Conform alin. (3) art. 1, platile pentru despagubiri se fac de catre membrii Corpului, persoane fizice, numai din disponibilitatile Fondului de garantii pentru raspunderea civila profesionala a membrilor Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

CALCUL cheltuieli privind asigurarea riscului in vederea platii despagubirilor acordate membrilor Corpului pentru prejudiciile cauzate clientilor

Aceste cheltuieli se cuprind in Bugetul de venituri si cheltuieli al Corpului si se vor calcula aplicand cota de 0,5% asupra veniturilor din cotizatiile profesionale incasate de la membrii Corpului, persoane fizice, in anul precedent.

Articolul 6 precizeaza ca la data fiecarui bilant Fondul de garantii va fi revizuit astfel incat in cazul in care pentru stingerea unei obligatii nu mai este probabila o iesire de resurse se va proceda la anularea acestuia.

Procedurile si conditiile de plata a despagubirilor din disponibilitatile Fondului

Conform art. 8, Corpul plateste despagubiri doar pentru erorile savarsite de catre membrii Corpului, persoane fizice, care au avut un prejudiciu financiar (pierderi pecuniare) produs clientului urmare prestarii serviciilor prevazute la Cap. I, art. 2 alin. (2) din prezentele Norme (v. art. 2 alin. 1 si alin. 3, art. 6, art. 7 si art. 10 din OG nr. 65/1994, republicata, precum si la pct. 139 si pct. 140 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Corpului).

Corpul acorda despagubiri solicitate de catre membri in baza unei cereri de despagubire astfel:

1. pentru membrii Corpului, experti contabili, in limita maxima de 1.000 lei, dar nu mai mult decat suma achitata drept cotizatie fixa si variabila in anul anterior inregistrarii la filiala CECCAR a cererii de despagubire.

2. pentru membrii Corpului, contabili autorizati, in limita maxima de 850 lei, dar nu mai mult decat suma achitata drept cotizatie fixa si variabila in anul anterior inregistrarii la fialiala CECCAR a cererii de despagubire.

Membrii Corpului sunt obligati sa ia toate masurile necesare pentru a preveni producerea pagubelor rezultate urmare erorilor profesionale savarsite prin care au fost produse prejudicii financiare (pierderi pecuniare) clientului urmare prestarii serviciilor prevazute la art. 2 alin. 2 din Norme.

Membrii Corpului, persoane fizice, in functie de specificiul si volumul activitatii prestate pot incheia, optional, polite de asigurare si de raspundere civila profesionala cu societati autorizate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Hotararea Consiliului Superior nr.270/2012 poate fi consultata aici:

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: George Moraru , Consultant fiscal 21:35, 1 Decembrie 2012
Bun este o chestie corecta. Dar ca sa poti sa practici (aviz CECCAR) trebuie sa ai o asigurare de risc profesional. Asa ca nu inteleg ce-i cu aceasta prevedere? Poate un mijloc in plus sa ne mai jumuleasca CECCAR?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizatie anuala ceccar bayramovici bayramovici Anual contabilul care isi desfasoara activitatea pe societate , este constrans de asociatia profesionala sa cotizeze cu 3 categorii de cotizatii : 1 ... (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)
Contabil autorizat Dana Filip Dana Filip Buna, va rog sa-mi spuneti daca un absolvent de studii superioare (economice) poate intocmi/semna balanta/bilant, sau este necesar sa dea examen ... (vezi toată discuția)