avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contabil autorizat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contabil autorizat

Buna, va rog sa-mi spuneti daca un absolvent de studii superioare (economice) poate intocmi/semna balanta/bilant, sau este necesar sa dea examen pentru contabil autorizat. Eventual, daca este posibil, sa ma ajutati si cu legea in care pot gasi lamuriri cu privire la acest subiect. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Monica Miron , Consultant fiscal 15:38, 30 Noiembrie 2009
Lg.82/1991 cu modificarile si republicarile ulterioare
Art. 10
(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
(4) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.

Deci,in concluzie daca ai studii economice superioare si esti angajata cu carte de munca ai dreptul sa semnezi balanta si bilantul.
un absolvent de studii economice superioare poate semna balanta , bilant daca este angajat cu contract de munca in cadrul societatii in functia de contabil sef sau director economic, legea contabilitatii nr.82/1991 republicata spune cine sunt persoanele indreptatite, regulamentul ceccar si O.G. nr. 65/1994 ,contabilii autorizati nu pot semna bilanturile , pot tine evidenta contabila la nivel de balanta, numai expertii contabili au drept de semnatura la bilant
O.G. nr. 65/1994, art. 43:
- alin (1) „exercitarea oricărei atribuţii specifice calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat de către persoane neautorizate sau care se află într-o situaţie de incompatibilitate, constituie infracţiune şi se sancţionează potrivit legii penale”;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator, asociat unic, fara cim poate semna bilantul contabil sevenx sevenx Buna ziua, In cazul unui SRL fara angajati in care asociatul este si administrator, are studii economice superioare insa nu este angajat in propria-i ... (vezi toată discuția)
Pfa contabilitate pentru societati comerciale cu cifra de afaceri mai mica de 35000 euro A n d y A n d y Buna ziua, un PFA cu cod caen de contabilitate, care nu este membru CECCAR, prin contract poate tine contabilitatea si sema situatiile financiare pentru ... (vezi toată discuția)
Drept de semnatura bilant contabil akitadolf akitadolf Sant angajata la o firma mica in functia de contabil,nu am studii superioare dar eu fac toate inregistrarile contabile va rog sa imi spuneti daca pot semna ... (vezi toată discuția)