OUG nr. 7/2015 privind stabilirea destinației unor bunuri imobile confiscate, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 256 din 16 aprilie 2015 și care a intrat în vigoare în aceeași zi, a fost declarată neconstituțională de către CCR în ședința de joi.
Actul normativ stabilea că bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi transmise în domeniul public al statului și în administrarea autorităților administrației publice centrale, altor instituții publice de interes național, după caz, sau regiilor autonome de interes național, denumite în continuare entități beneficiare, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Finanțelor Publice, în condițiile lege.
În luna octombrie, APADOR-CH a cerut, alături de alte organizații neguvernamentale (membre ale Rețelei pentru Apărarea Drepturilor Cetățenești) Avocatului Poporului să atace la CCR dispozițiile OUG nr. 7/2015. Pe 10 decembrie, CCR a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Ordonanței de urgență privind stabilirea destinației unor bunuri imobile confiscate.
În urma deliberărilor, CCR a admis, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului și a constatat că OUG nr. 7/2015 este neconstituțională.
Guvernul a explicat nevoia de a emite o ordonanță de urgență, în preambulul și nota de fundamentare a acesteia, prin existența unor „aspecte care ţin de raţiunea, necesitatea, oportunitatea şi utilitatea reglementării, fără a motiva existența unei situații extraordinare care să justifice utilizarea acestui instrument de legiferare”, se arată în comunicatul CCR, publicat ieri pe site-ul instituției.
„Cu privire la urgenţa reglementării, Curtea a reţinut că legiferarea operativă a remedierii unor disfuncționalități sau perfecţionarea cadrului legislativ se putea realiza pe calea procedurii obişnuite de legiferare, şi nu prin ordonanţă de urgenţă, astfel că motivarea urgenţei adoptării actului normativ este una formală.”, mai scrie în comunicatul CCR.
În urmă cu doi ani, o altă OUG a fost declarată neconstituțională
CCR a declarat, în anul 2013, drept neconstituțional întregul Cod al Insolvenței, adoptat prin intermediul OUG nr. 91/2013 de către Guvern.
La acea vreme, Avocatul Poporului a contestat la CCR două dintre articolele legii, și anume cele care stabileau că noua legislație privind insolvența se aplică retroactiv și că radiourile și televiziunile aflate în insolvență nu vor putea emite până când nu li se vor aproba planurile de reorganizare. CCR a admis că acestea încalcă Constituția motivând că nu respectă obligatoriu legile, nu sunt eficient de clare și nu sunt previzibile.
Astfel, CCR a constatat că urgența adoptării OUG nr. 91/2013 nu a fost motivată de necesitatea reglementării într-un domeniu în care legiuitorul primar nu a intervenit. Cu alte cuvinte, potrivit CCR, atâta timp cât nu sunt indeplinite condițiile pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență, Guvernul nu poate interveni într-un domeniu deja reglementat de Parlament.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect, AICI.