Guvernul a promis transportatorilor că se vor face schimbări în preţul poliţelor RCA, anunţă capital.ro
Transportatorii vor avea marţi o nouă întâlnire cu autorităţile, la sediul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), pentru a discuta despre revendicările solicitate, a declarat recent, după discuţiile cu reprezentanţii Guvernului, Mihai Viorel Ghişa, reprezentantul Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT). Oficialul nu a menționat cum va putea interveni Guvernul sau ASF în stabilirea unor plafoane pentru prețuri stabilite de companii private.
„Avem nişte promisiuni că de vineri se schimbă ceva pe RCA. Ne-au spus că nu pot da Ordonanţă de Urgenţă în acest moment. Vom avea marţi, la ASF, o nouă întâlnire. Sunt dezamăgit, pentru că nu se poate scoate supra-acciza pe loc, însă (vicepremierul Vasile Dîncu - n. r.) a spus că nu are nicio împuternicire pentru aşa ceva. Am cerut şi să fim asiguraţi în Europa şi ni s-a răspuns că au în vedere acest lucru”, a afirmat Ghişa. Oficialul nu a vorbit însă despre posibilitatea Guvernului de a interveni printr-un act normativ asupra unui preț al RCA stabilit de companii private.
Preţul carburanţilor s-a întors în 2010, când nu aveam supraacciză, iar cursul leu/dolar era mai mic, anunţă economica.net
Preţul benzinei şi motorinei din România este aproximativ acelaşi de acum cinci ani. Prăbuşirea cotaţiilor barilului de petrol cu 60% de atunci a fost compensată pe deplin de suprataxarea de către stat a carburanţilor şi de un curs de schimb leu/dolar defavorabil.
Astfel, motorina vândută în România, în 14 decembrie, era 1,0 euro pe litru, în timp ce, acum cinci ani, preţul acesteia era de 1,11 euro pe litru. Benzina costă acum 1,10 euro pe litru, iar în 2010 costa 1,14 euro. Practic, preţurile de acum sunt la acelaşi nivel cu cele valabile acum fix cinci ani. Numai că datele care au condus la cele două niveluri de preţ diferă. În 2010, barilul de petrol era la 90 de dolari iar cursul leu/dolar era de 3,17. Acum, barilul costă doar 37 de dolari, deci o scădere de 60%, iar cursul este 4,2, deci o creştere de 25%.
Comentarii articol (1)