Pentru organizațiile care încă mai cred în utilitatea cartelelor de pontaj și pentru care timpul de lucru de (cel puțin) opt ore este o obligație categorică a tuturor angajaților, vestea poate să pară cel puțin ilară. Cum adică să crești productivitatea scăzând numărul de ore de muncă? Nu e un lucru bine cunoscut că dacă muncești mai mult (timp), dai mai multe rezultate?
Răspunsul este, evident, nu. Timpul de muncă nu are nicio legătură cu productivitatea. În plus, cu cât jobul implică rezultate mai puțin tangibile (nu vorbim aici despre normele de muncă din unitățile care fabrică ceva concret), cu atât timpul de muncă își pierde relevanța în raport cu noțiunea de productivitate.
Evident, decizia Suediei de a implementa ziua de lucru de șase ore vine ca o consecință a studiilor derulate în ultimii ani în diverse țări și care au demonstrat că angajații fericiți muncesc mai bine (și, implicit, sunt mai productivi). Exact! Angajații muncesc mai mult (și sunt cu 12% mai productivi!) nu atunci când sunt plătiți mai bine, ci atunci când sunt… fericiți! Una dintre explicațiile științifice ale acestei concluzii este că creierul funcționează mai bine atunci când o persoană are gânduri pozitive (nu o spunem noi, o spune Shawn Anchor, autorul cărții "The Happiness Advantage").
Așadar, ideile vechi despre cum și cât trebuie să muncească angajații (și, ca atare, cât timp trebuie să petreacă la birou) sunt complet depășite. În loc să își pună problema cum să monitorizeze timpul petrecut de angajați la birou, companiile și-ar folosi mult mai bine energiile dacă ar investi într-un program de creștere a nivelului de fericire a angajaților. Și una dintre măsuri ar putea să fie reducerea numărului de ore de lucru.
Descoperiți de ce a luat Suedia această decizie citind articolul de pe Independent "Sweden introduces six-hour work day" și vizionând prezentarea lui Shawn Achor despre modul în care fericirea crește productivitatea:
Articol preluat de pe www.portalhr.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (5)