Lista instituţiilor de credit româneşti pentru care depozitele clienţilor de maximum 100.000 de euro sunt garantate a fost actualizată în decembrie 2015 de FGDB şi include 28 de bănci şi o cooperativă de credit. Faţă de mai 2015, pe listă nu mai figurează Millenium Bank (care a fuzionat cu OTP Bank) şi Volksbank (care a fuzionat cu Banca Transilvania).
Aşadar, lista include în momentul de faţă cooperativa de credit Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop şi băncile:
1. Alpha Bank;
2. Banca Comercială Carpatica;
3. Banca Comercială Feroviara;
4. Banca Comercială Intesa Sanpaolo România;
5. Banca Comercială Română;
6. Banca de Export-Import a României Eximbank;
7. Banca Română de Credite și Investiţii;
8. Banca Românească;
9. Banca Transilvania;
10. Bancpost;
11. Bank Leumi România;
12. BCR Banca pentru Locuinţe;
13. BRD - Groupe Société Générale;
14. CEC Bank;
15. Credit Agricole Bank România;
16. Credit Europe Bank;
17. Garanti Bank;
18. Idea Bank;
19. Libra Internet Bank;
20. Marfin Bank România;
21. Nextebank;
22. OTP Bank România;
23. Piraeus Bank România;
24. Porsche Bank România;
25. ProCredit Bank;
26. Raiffeisen Banca pentru Locuinţe;
27. Raiffeisen Bank;
28. Unicredit Bank.
De asemenea, sunt garantate de schemele din ţările-mamă depozitele deschise de clienţi la următoarele sucursale din România ale instituţiilor de credit din alte state membre ale Uniunii Europene (conform actualizării FGDB din noiembrie 2015):
1. ING Bank Amsterdam (sucursala Bucureşti);
2. Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia (sucursala România);
3. BNP Paribas Fortis Bruxelles (sucursala Bucureşti);
4. BLOM Bank France Paris (sucursala România);
5. CITIBANK Europe Dublin (sucursala România);
6. TBI Bank EAD Sofia (sucursala Bucureşti);
7. Veneto Banca Italia Montebelluna (sucursala Bucureşti).
Faţă de mai 2015, au dispărut de pe listă Montepio Credito - Instituicao Financeira de Credito SA Portugalia (sucursala România) şi Royal Bank of Scotland Edinburgh (sucursala România), care şi-au încetat activitatea pe teritoriul ţării noastre.
Ce depozite sunt garantate
FGDB este, în prezent, singura schemă de garantare recunoscută în mod oficial pe teritoriul ţării noastre.
Potrivit sursei citate, "depozitul este orice sold creditor, inclusiv dobânda datorată, rezultat din fonduri aflate într-un cont sau din situaţii tranzitorii derivând din operaţiuni bancare curente, cum ar fi: depozit la termen; cont curent; cont de economii; cont de card; cont comun".
Suma maximă garantată este de 100.000 de euro, echivalent în lei, pentru fiecare deponent, pentru fiecare bancă, indiferent că este vorba de persoane fizice sau persoane juridice. Totuşi, aşa cum precizează reprezentanţii FGDB, "sunt acoperite peste 100.000 de euro depozitele constituite în urma vânzărilor de locuinţe, încasării indemnizaţiilor de pensionare, disponibilizare, invaliditate, deces, indemnizaţii de asigurare sau compensaţii pentru daune rezultate din infracţiuni sau pentru condamnări pe nedrept, în interiorul unui interval de maximum 12 luni de la data constituirii depozitului".
Practic, scopul principal al FGDB este să protejeze deponenţii prin garantarea depozitelor în cazul declarării insolvenţei unei instituţii de credit. Dacă se ajunge la o astfel de situaţie, FGDB asigură plata compensaţiilor. Banii prin care se asigură plata compensaţiilor vin, printre altele, din contribuţiile băncilor participante, încasările din recuperarea creanţelor, împrumuturi sau donaţii.
De reţinut este că doar băncile persoane juridice române participă la FGDB şi doar depozitele constituite la acestea sunt garantate, potrivit legii. Pentru sucursalele din România ale băncilor din alte state membre UE se aplică schemele de garantare din ţările de provenienţă.
Când se pot plăti compensaţii
Conform informaţiilor puse la dispoziţie de FGDB, compensaţiile se plătesc atunci când Banca Naţională a României (BNR) constată că o bancă nu este capabilă (din motive strict financiare) să plătească depozitul şi nici n-are posibilităţi imediate de a o putea face. De asemenea, înainte să constate BNR acest lucru, plata compensaţiilor se mai poate face după pronunţarea hotărârii judecătoreşti privind falimentul instituţiei de credit respective.
Compensaţiile se plătesc în lei, indiferent de moneda de constituire a depozitului, prin intermediul băncilor mandatate de FGDB. Acestea pot fi încasate în numerar, prin transfer bancar sau într-un cont indicat de deponentul garantat.
"FGDB are obligaţia să pună la dispoziţia deponenţilor, ale căror depozite sunt acoperite, sumele reprezentând compensaţiile cuvenite într-un termen de cel mult şapte zile lucrătoare de la data la care depozitele au fost declarate indisponibile. Dreptul deponenţilor de a primi compensaţiile cuvenite se prescrie în termen de cinci ani de la data la care FGDB a pus compensaţiile la dispoziţia deponenţilor. În cazul în care procedura falimentului băncii depăşeşte termenul prevăzut mai sus, dreptul deponenţilor de a primi compensaţiile cuvenite se prescrie la data închiderii procedurii falimentului", este punctat pe site-ul FGDB.
Atenţie! În caz de deces al titularului unui depozit, compensaţia se plăteşte moştenitorilor legali ai acestuia.
Comentarii articol (3)