Legea nr. 4/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 24 din 13 ianuarie 2016.
- Actul normativ care prevede anularea penalităţilor pentru datoriile la stat înregistrate de contribuabili şi-a încheiat parcursul legislativ miercuri, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Legii nr. 4/2016, care aprobă ordonanţa adoptată de Guvern la finalul lunii octombrie 2015.
- Concret, potrivit normelor legale, contribuabilii vor putea beneficia de anularea penalităţilor de întârziere aferente dacă, până la 31 martie 2016, îşi vor achita datoriile restante la 30 septembrie 2015 faţă de bugetul de stat.
- Suplimentar, aceştia pot benefia şi de anularea de la plată a unei cote 54,2% din dobânzile aferente obligaţiilor principale, dacă îşi plătesc, până la 30 iunie 2016, o cotă de 45,8% din debite.
- Mai multe informaţii găsiţi aici, unde AvocatNet.ro vă explică şi care sunt paşii prin care puteţi solicita Fiscului acordarea facilităţilor fiscale amintite (inclusiv modele de cerere de anulare a obligaţiilor de plată accesorii).
- Termen de intrare în vigoare: 16 ianuarie 2016.
Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 22 din 13 ianuarie 2016.
- Normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal, adoptate de Guvern pe final de 2015, au fost publicate la mijlocul săptămânii precedente în Monitorul Oficial.
- Vă reamintim că atât noul Cod fiscal, cât şi noul Cod de procedură fiscală, au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.
- Normele Codului fiscal, în forma lor finală, pot fi consultate şi descărcate, integral, de aici.
- Termen de intrare în vigoare: 13 ianuarie 2016.
Ordinul Ministrului Finanţelor publice nr. 4160/2015 privind modificarea și completarea unor reglementări contabile a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 21 din 12 ianuarie 2016.
- Potrivit documentului, mai multe aspecte referitoare la unele operațiuni particulare, aplicabile situaţiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2015, au fost modificate.
- Mai precis, este vorba despre introducerea în corpul actului normativ a unei secțiuni noi, care va fi denumită „Contabilitatea operațiunilor derulate în cadrul contractelor de fiducie”.
- Totodată, sunt completate în mod corespunzător atât planul de conturi, cât și funcțiunea conturilor. În plus, noul act normativ clarifică situația contabilizării distincte a unor noi categorii de active imobilizate.
- Toate detalii despre acest subiect, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 12 ianuarie 2016.
Legea nr. 2/2016 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 27 din 14 ianuarie 2016.
- Potrivit actului normativ, care se aplică deja, o nouă situaţie, pe langă cele 12 deja existente, va fi considerată ameninţare la adresa securităţii naţionale.
- Astfel, distrugerea mediului înconjurător, tăierile ilegale şi defrişările masive ale suprafeţelor de pădure vor constitui acţiuni care lezează interesele economice ale României, având ca efect periclitarea, degradarea ori distrugerea fondurilor forestier şi vor atrage după sine sancţiuni pe măsură.
- Prin adoptarea unor astfel de măsuri, parlamentarii îşi propun o responsabilizare mai mare a instituţiilor statului în legătură cu stoparea fenomenului tăierilor ilegale de pădure cu care se confruntă ţara noastră.
- Mai multe informaţii găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 17 ianuarie 2016.
Legea nr. 1/2016 pentru modificarea și completarea Legii dialogului social nr. 62/2011 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 26 din 14 ianuarie 2016.
- Documentul amintit modifică Legea dialogului social, introducând noi situaţii în care contractele colective de muncă pot fi negociate, în cazul instituţiilor şi autorităţilor publice.
- Prin urmare, negocierea contractelor colective de muncă este posibilă şi la nivelul regiilor autonome, companiilor naţionale, asimilate grupurilor de unităţi, precum şi la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice care au în subordine sau în coordonare alte persoane juridice care angajează forţă de muncă.
- De asemenea, actul normativ prevede că un sindicat poate fi afiliat la o singură federaţie sindicală, la nivel naţional. De asemenea, o federaţie sindicală poate fi afiliată unei singure confederaţii sindicale, la nivel naţional.
- Mai multe informaţii despre acest subiect puteţi citi în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 17 ianuarie 2016.
Comentarii articol (1)