avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea dialogului social - intrarea in vigoare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea dialogului social - intrarea in vigoare

Buna ziua,
Am citit pe forum, ca aceata lege intra in vigoare la data de 13.05.2011, nu gasesc in lege unde scrie acest lucru?

In cazul in care la nivel de unitate avem 2 sindicate si in baza acestei legi nu mai sunt reprezentative ce se intampla?

Multumesc,
Hajnalka
Cel mai recent răspuns: irol , utilizator 16:03, 28 Mai 2011
nu trebuie sa scrie in lege - cf art 78 din Constitutie intra in vigoare in 3 zile de la data publicarii in MO cu exceptia cazurilor cind se prevede expres in lege o data ulterioara.
hajnyci a scris:

Buna ziua,
Am citit pe forum, ca aceata lege intra in vigoare la data de 13.05.2011, nu gasesc in lege unde scrie acest lucru?

In cazul in care la nivel de unitate avem 2 sindicate si in baza acestei legi nu mai sunt reprezentative ce se intampla?

Multumesc,
Hajnalka



Scrie in Constitutia tarii (art.78 - Legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei. ) sau in Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative (art.12 1) Legile si ordonantele emise de Guvern in baza unei legi speciale de abilitare intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sau la o data ulterioara prevazuta in textul lor. Termenul de 3 zile se calculeaza pe zile calendaristice, incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, si expira la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare).

In speta, Legea nr.62/2011 a fost publicata in M.Of. din 10 mai 2011 si , prin urmare, intra in vigoare din data de 13.05.2011.
Daca sindicatele nu mai sunt reprezentative conform noii legi prin urmare :
a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 63/2011- data intrarii in vigoare mihteo mihteo Care este data de intrare in vigoare a legii 63/2011 publicata in 10 mai 2011? Data de 13 mai sau 14 mai 2011? (vezi toată discuția)
Legea 19/2020 dobcosnic2 dobcosnic2 Buna ziua, As dori sa stiu care este prima zi platita pentru parinti, pe durata suspendarii cursurilor in unitatile de invatamant, cf legii 19/2020. (vezi toată discuția)
Tehnica legislativa. la ce data intra in vigoare o lege republicata? ContSters61634 ContSters61634 Salut, Am o mică nedumerire, republicarea unei legi la ce data intră în vigoare la data republicării sau tot la 3 zile? Poate pare banal dar am o ... (vezi toată discuția)