O nouă procedură de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin (1) lit. a) sau c) din noul Cod fiscal a fost aprobată de către Fisc, prin intermediul Ordinului ANAF nr. 521/2016, apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 91 din 8 februarie 2016 și care a intrat în vigoare la data publicării.
Astfel, a fost actualizat formularul "Decizie privind înregistrarea în scopuri de TVA potrivit prevederilor art.316 alin.(1) lit.a) sau c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare".
Potrivit prevederilor legale, persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA sunt înregistrate prin decizia organului fiscal. De menționat că, din acest an, este necesar ca aceste persoane să respecte criteriile care condiționează înregistrarea în scopuri de TVA, prevăzute în Ordinul MFP nr. 3840/2015, în vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Concret, intrarea în vigoare a Ordinului ANAF nr. 521/2016 a dus la abrogarea Ordinului ANAF nr. 1967/2011, care a reglementat până anul acesta atât procedura de înregistrare în scopuri de TVA, cât și modelul formularului de Decizie privind înregistrarea în scopuri de TVA.
Potrivit referatului de aprobare a actului normativ al Fiscului referitor la Procedura de înregistrare în scopuri de TVA, modificările au fost necesare având în vedere intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2016, a noului Cod fiscal și a noului Cod de procedură fiscală, „acte normative prin care s-au adus, atât modificări de formă vechilor coduri, cât și modificări de fond unor dispoziții legale”.
În acest sens, luând în considerare renumerotarea articolelor din Codul fiscal și Codul de procedură fiscală și modificarea dispozițiilor legale privind termenul de contestare a actelor administrative fiscale, s-a impus „adaptarea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA a persoanelor impozabile care solicită înregistrarea înainte de realizarea de operațiuni din sfera TVA sau a celor care optează pentru înregistrarea în scopuri de TVA, chiar dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire”, prevăzută în ordinul ANAF nr. 1967/2011. În același timp, prin ordinul Fiscului a fost actualizat și formularul de decizie de înregistrare.
Potrivit noii proceduri, care este cuprinsă în Ordinul ANAF nr. 521/2016, Decizia privind înregistrarea în scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 316 alin (1) lit. a) sau c) din noul Cod fiscal este eliberată acelor persoane impozabile care au sediul activității economice în România și realizează sau intenționează să realizeze o activitate economică ce implică operațiuni taxabile, scutite de TVA cu drept de deducere și/sau operațiuni rezultate și activități economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România, care solicită înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent, în următoarele situații:
- înainte de realizarea unor astfel de operațiuni, dacă declară fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 alin (1) din Codul fiscal, fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă:
- dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic ese inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.
Potrivit actului normativ al Fiscului, persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de TVA trebuie să depună la organele fiscale următoarele documente:
- cererea de înregistrare în scopuri de TVA, însoțită de documentele prevăzute de legislația în vigoare pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activitate economică, în cazul persoanelor impozabile care sunt supuse înmatriculării la registrul comerțului și care solicită înegistrarea în scopuri de TVA, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal;
- declaraţia de înregistrare, având completată rubrica "Date privind vectorul fiscal", secţiunea taxa pe valoarea adăugată, în cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal;
- declaraţia de menţiuni, având completată rubrica "Date privind vectorul fiscal", secţiunea taxa pe valoarea adăugată, în cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art.316 alin.(1) lit.c) din Codul fiscal, însoțită de documentația prevăzută de legislația în vigoare pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activitate economică, după caz.
În continuare, procedura prevăzută de ordinul Fiscului arată că, la fel ca și până acum, organul fiscal competent poate aproba sau respinge cererea de înregistrare în scopuri de TVA, ca urmare a analizei informațiilor cuprinse în cererea de înregistrare în scopuri de TVA sau declarația de înregistrare/mențiuni, după caz, prin care persoana impozabilă cere înregistrarea în scopuri de TVA și în documentele anexate acesteia.
Următorul pas este emiterea Deciziei privind înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit prevederilor art.316 alin.(1) lit.a) sau c) din Codul fiscal. Mai precis, în cazul în care înregistrarea a fost aprobată, decizia se emite având bifată căsuţa corespunzătoare persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art.316 alin.(1) lit.a) sau c) din Codul fiscal, după caz.
Normele metodologice de aplicare a Titlului VII clarifică situația persoanelor obligate să solicite înregistrarea în scopuri de TVA în condițiile art. 316 alin. (1) lit. a) și c). Mai precis, în acest caz, înregistrarea în scopuri de TVA este valabilă începând cu data comunicării deciziei de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA.
Dacă, în schimb, înregistrarea în scopuri de TVA este respinsă, decizia se emite având bifată căsuţa corespunzătoare, cu indicarea motivelor de fapt şi de drept pe baza cărora a fost respinsă solicitarea de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată.
Ca și până acum, potrivit ordinului Fiscului, această decizie se întocmește în două exemplare, dintre care un exemplar se comunică persoanei impozabile solicitante, iar al doilea se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.
Prevederea conform căreia, după comunicarea deciziei prin care se aprobă înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată către persoana impozabilă, compartimentul de specialitate operează, de îndată, în Registrul contribuabililor înregistrarea în scopuri de TVA, a rămas neschimbată.
Decizia de înregistrare în scopuri de TVA, contestată în 45 de zile
Totodată, prin Ordinul ANAF nr. 521/2016 s-a urmărit și modificarea deciziei de înregistrare în scopuri de TVA. Schimbările nu sunt însă, substanțiale, ci a fost actualizat articolul din Codul fiscal la care se face referire, după cum se poate observa în imaginile de mai jos.
Decizia de înregistrare în scopuri de TVA - modelul vechi:
Decizia de înregistrare în scopuri de TVA - noul model:
De asemenea, în cadrul Deciziei de înregistrare în scopuri de TVA a fost modificată și prevederea referitoare la depunerea unei contestații.
Astfel, începând din acest an, împotriva acestei decizii se poate formula o contestaţie „la organul fiscal emitent, în conformitate cu dispoziţiile art. 272 alin. (6) din Legea nr 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 de zile de la data comunicării, potrivit art. 270 alin. (1) din acelaşi act normativ”.
Până anul acesta, se putea face contestație în termen de 30 de zile de la data comunicării.
Puteți consulta în fișierul de mai jos noua variantă a formularului Decizie privind înregistrarea în scopuri de TVA.