Potrivit prevederilor legale de pana acum, persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA la infiintare, inainte de realizarea de operatiuni, indiferent de cifra de afaceri declarata, conform art.153 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, sau ulterior, daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa, conform art.153 alin.(1) lit.c) din Codul fiscal, erau inregistrate prin decizia organului fiscal. Bineinteles, este necesar si ca aceste persoane sa respecte criteriile care conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA, prevazute in Ordinul MFP nr. 2795/2011.
Atat procedura de inregistrare in scopuri de TVA potrivit prevederilor art.153 alin.(1) lit.a) sau c) din Codul fiscal, cat si modelul formularului de Decizie privind inregistrarea in scopuri de TVA au fost aprobate prin Ordinul ANAF nr.1967/2011.
Fiscul a publicat, vineri, in Monitorul Oficial nr. 569, Ordinul nr. 1100/2012, care modifica acest act normativ. Mai exact, prin ordinul publicat, ANAF aduce noi reglementari referitoare la valabilitatea inregistrarii in scopuri de TVA, precum si un nou model al deciziei de inregistrare.
ANAF preciza, la inceputul lunii iulie, ca modificarile sunt necesare in conditiile in care la data aprobarii Ordinului ANAF nr. 1967/2011, normele metolodologice de aplicare a Codului fiscal stabileau ca inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care i s-a comunicat persoanei impozabile decizia de aprobare a inregistrarii, in cazul persoanelor care solicitau inregistrarea in scopuri de TVA conform art.153 alin.(1) lit.c) din Codul fiscal.
Ulterior, normele de aplicare au fost modificate astfel incat inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii de catre organele fiscale, pentru toate persoanele impozabile care solicita inregistrarea potrivit art.153 alin.(1) lit.a) sau c) din Codul fiscal.
Ce noutati sunt la procedura de inregistrare in scopuri de TVA
Ordinul ANAF nr. 1100/2012 modifica art. 6 din Ordinul ANAF nr. 1967/2011.
Acest articol stabilea ca inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile se considera valabila incepand cu:
- data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in conditiile art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal;
- prima zi a lunii urmatoare celei in care i s-a comunicat persoanei impozabile decizia de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, in cazul prevazut la art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal.
Fiscul modifica prevederile, astfel incat inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile sa se considere valabila incepand cu data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA.
De asemenea, ordinul ANAF modifica si cateva prevederi din procedura de inregistrare in scopuri de TVA.
Conform procedurii de pana acum, persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, in conditiile art. 153 alin. (1) lit. a) sau c) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent declaratia de inregistrare/mentiuni, avand completata rubrica "Date privind vectorul fiscal", sectiunea "taxa pe valoarea adaugata".
In schimb, noile prevederi, care au intrat astazi in vigoare, stabilesc ca o persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de TVA va trebui sa depuna la organele fiscale mai multe documente decat in prezent, si anume:
- cererea de inregistrare in scopuri de TVA, insotita de documentele prevazute de legislatia in vigoare, in cazul persoanelor impozabile care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art.153 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal;
- declaratia de inregistrare, avand completata rubrica „Date privind vectorul fiscal”, sectiunea taxa pe valoarea adaugata, in cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art.153 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal;
- declaratia de mentiuni, avand completata rubrica „Date privind vectorul fiscal”, sectiunea taxa pe valoarea adaugata, in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art.153 alin.(1) lit.c) din Codul fiscal.
Totodata, si decizia de inregistrare in scopuri de TVA este modificata de ANAF prin Ordinul nr. 1100/2012. Modificarile nu sunt, insa, substantiale, fiind doar o completare la doua dintre paragrafele deciziei, dupa cum se poate observa in imaginile de mai jos.
Decizia de inregistrare in scopuri de TVA - modelul actual:
Decizia de inregistrare in scopuri de TVA - noul model:
Nota: Puteti consulta Ordinul ANAF nr. 1.100/2012 in sectiunea de Legislatie a AvocatNet.ro sau accesand acest link.