În temeiul prevederilor art. 163 alin. (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu modificările și completările ulterioare,
președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Metodologia de distribuire a sumelor plătite de contribuabili în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale înregistrate de către aceștia, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și organele fiscale din subordine vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.
(2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.314/2007 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale înregistrate de către aceștia, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 658 din 26 septembrie 2007, cu modificările și completările ulterioare.
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală,
Gelu-Ștefan Diaconu
București, 11 decembrie 2015.
Nr. 3.637.
ANEXĂ
METODOLOGIE
de distribuire a sumelor plătite de contribuabili în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale înregistrate de către aceștia
CAPITOLUL I
Dispoziții generale privind distribuirea și stingerea
1. În temeiul prevederilor art. 163 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Cod de procedură fiscală, plata obligațiilor fiscale prevăzute de ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală ce reglementează impozitele, contribuțiile și alte sume reprezentând creanțe fiscale care se plătesc de contribuabili într-un cont unic se efectuează prin utilizarea unui ordin de plată pentru Trezoreria Statului pentru obligațiile fiscale datorate bugetului de stat și a unui ordin de plată pentru Trezoreria Statului pentru celelalte obligații fiscale.
2. Obligațiile fiscale datorate bugetului de stat, reglementate de ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală prevăzut la pct. 1, se plătesc în contul unic 20.A.47.01.00 „Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire”, deschis pe codul de identificare fiscală al contribuabililor la unitățile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de aceștia, cu excepția impozitului pe venitul din salarii datorat de sediile secundare care se virează în contul 20.A.47.01.00 „Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire”, deschis pe codul de identificare fiscală al sediilor secundare la unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat contribuabilul care le-a înființat.
3. Obligațiile fiscale datorate bugetelor asigurărilor sociale și fondurilor speciale, reglementate de ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală prevăzut la pct. 1, se plătesc în contul unic de disponibil 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale și fondurilor speciale, în curs de distribuire”, deschis pe codul de identificare fiscală al contribuabililor la unitățile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de aceștia.
4. Sumele plătite de către contribuabili în contul unic de disponibil 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale și fondurilor speciale, în curs de distribuire” se distribuie de către organul fiscal competent distinct pe fiecare buget sau fond, după caz, proporțional cu sumele datorate, cu excepțiile prevăzute la pct. 15-26.
5. Cu excepțiile prevăzute la pct. 15-26, sumele plătite pentru bugetul de stat în contul unic, precum și sumele distribuite pe bugete potrivit pct. 4 se distribuie apoi în cadrul fiecărui buget sau fond de către organul fiscal competent, în ordinea prevăzută la art. 163 alin. (4) din Codul de procedură fiscală, după cum urmează:
a) pentru toate impozitele și contribuțiile sociale cu reținere la sursă;
b) pentru toate celelalte obligații fiscale principale;
c) pentru obligațiile fiscale accesorii aferente obligațiilor prevăzute la lit. a) și b).
6. În cazul în care suma achitată nu acoperă toate obligațiile fiscale datorate uneia dintre categoriile prevăzute la pct. 5, distribuirea se face, în cadrul categoriei respective, proporțional cu obligațiile fiscale datorate.
7. După efectuarea distribuirii, organul fiscal competent efectuează stingerea obligațiilor fiscale ale contribuabilului, potrivit prevederilor art. 165 alin. (1) și (3) din Codul de procedură fiscală, și înștiințează contribuabilul, cu cel puțin 5 zile înainte de următorul termen de plată a obligațiilor fiscale, despre modul în care s-a efectuat stingerea.
8. În situația în care, după efectuarea operațiunilor de distribuire și de stingere, în conturile unice prevăzute la pct. 2 și 3, mai rămân sume nedistribuite, se procedează astfel:
a) în cazul în care suma rămasă nedistribuită a fost plătită în contul unic 20.A.47.01.00 „Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire” la sfârșitul lunii, diferența rămâne înregistrată în acest cont;
b) în cazul în care suma rămasă nedistribuită a fost plătită în contul unic de disponibil 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale și fondurilor speciale, în curs de distribuire”, aceasta se distribuie de organul fiscal competent, în ultima zi lucrătoare a lunii, în contul 22.A.47.02.00 „Venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat - Contribuții către bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj și bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate încasate în contul unic, în curs de distribuire”.
9. Distribuirea sumelor înregistrate potrivit prevederilor pct. 4 și 5 se efectuează la data înregistrării de obligații fiscale față de bugetele respective, potrivit regulilor de distribuire a sumelor plătite în conturile unice stabilite prin prezenta metodologie, cu excepția situației prevăzute la pct. 8 lit. b).
10. În primele 10 zile ale lunii următoare celei în care s-a efectuat plata obligațiilor fiscale, organul fiscal competent constată, din oficiu, compensarea sumei plătite în plus în contul unic după efectuarea operațiunilor de distribuire și de stingere, astfel:
a) sumele rămase nedistribuite în contul unic 20.A.47.01.00 „Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire” sting prin compensare obligațiile fiscale neachitate datorate aceluiași buget și care nu se plătesc în contul unic, urmând ca diferența rămasă să stingă prin compensare obligațiile datorate altor bugete, în mod proporțional;
b) sumele rămase nedistribuite în contul unic 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale și fondurilor speciale, în curs de distribuire” sting prin compensare obligațiile fiscale datorate bugetului de stat care se plătesc în contul unic 20.A.47.01.00„Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire”, urmând ca eventualele diferențe să stingă prin compensare obligațiile neachitate la bugetul de stat, altele decât cele care se plătesc în acest cont.
11. Constatarea din oficiu a compensării de către organul fiscal competent poate fi efectuată și în mod automat, prin intermediul aplicației informatice de administrare a creanțelor fiscale, ulterior operațiunii de distribuire a sumelor plătite în conturile unice. Data stingerii obligațiilor fiscale prin această modalitate, inclusiv cea efectuată în mod automat, este data la care creanțele există deodată, fiind deopotrivă certe, lichide și exigibile, potrivit prevederilor art. 167 din Codul de procedură fiscală, dacă legea nu prevede altfel.
12. Constatarea compensării din oficiu se efectuează pe baza formularului „Decizia privind compensarea obligațiilor fiscale”. Decizia se comunică contribuabilului în termen de 7 zile de la data efectuării operațiunii.
13. Sumele reprezentând obligații fiscale existente în conturile 20.A.47.01.00 „Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire” și 22.A.47.02.00 „Venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat - contribuții către bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj și bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate încasate în contul unic, în curs de distribuire”, după data constatării de către organul fiscal competent a compensării prevăzute la art. 167 din Codul de procedură fiscală, se restituie la cerere, în condițiile prevăzute de art. 168 alin. (1) și (8) din același act normativ.
14. Prevederile pct. 4 și 5 se aplică în mod corespunzător și în situația în care contribuabilii depun „Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat” și „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” după data de 1 a lunii următoare celei în care există obligația declarării, potrivit legii. După depunerea declarațiilor, organul fiscal competent procedează la distribuirea și stingerea sumelor datorate potrivit prevederilor pct. 3 sau 4, după caz, cu excepția situației în care, până la data depunerii declarațiilor, sumele plătite în contul unic nu au stins alte obligații.
CAPITOLUL II
Dispoziții privind distribuirea sumelor plătite de debitorii care efectuează plata în contul unic și beneficiază de înlesniri la plată și stingerea obligațiilor datorate de aceștia
15. (1) Pentru beneficiarii de eșalonări la plată, ratele de eșalonare la plată sau obligațiile fiscale de a căror plată depinde menținerea valabilității eșalonării la plată se sting în funcție de termenul maxim în care acestea se împlinesc. Prin sintagma termen maxim se înțelege termenul suplimentar de achitare a obligațiilor care reprezintă condiții de menținere a valabilității înlesnirii la plată astfel cum sunt prevăzute în actele normative referitoare la reglementarea acordării înlesnirilor la plată.
(2) În cazul în care debitorii beneficiază de înlesniri la plată aprobate prin acte administrative, potrivit reglementărilor legale în vigoare, și efectuează plăți în contul unic, distribuirea și stingerea se efectuează pe impozitele, taxele, contribuțiile și alte sume datorate bugetului general consolidat, în ordinea împlinirii termenului maxim pentru obligațiile de a căror plată depinde menținerea valabilității înlesnirii la plată. În sintagma „obligații de a căror plată depinde menținerea valabilității înlesnirii la plată” sunt incluse și ratele de eșalonare.
(3) În cazul în care există obligații de a căror plată depinde menținerea valabilității înlesnirii la plată, ale căror termene maxime acordate se împlinesc la aceeași dată, pentru aceste obligații, distribuirea se efectuează distinct pe fiecare buget sau fond, după caz, proporțional cu obligațiile datorate, iar în cadrul fiecărui buget sau fond, distribuirea se face în următoarea ordine:
a) impozitele cu reținere la sursă, proporțional cu obligațiile datorate și apoi în ordinea vechimii acestora;
b) celelalte obligații fiscale principale, proporțional cu obligațiile datorate și apoi în ordinea vechimii acestora;
c) obligațiile fiscale accesorii aferente obligațiilor prevăzute la lit. a) si b), în ordinea vechimii acestora.
(4) Stingerea obligațiilor fiscale se face în următoarea ordine:
a) obligațiile fiscale principale, în ordinea vechimii acestora;
b) obligațiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii acestora.
16. În cazul în care suma achitată/aprobată la rambursare este mai mare decât cuantumul obligațiilor al căror termen maxim a fost împlinit până la data plății/aprobării rambursării, se sting celelalte obligații de a căror plată depinde menținerea valabilității înlesnirii la plată, iar ulterior ratele viitoare din eșalonarea la plată, în limita sumei achitate/aprobate la rambursare.
17. În situația în care suma achitată în contul unui buget și/sau impozit, taxă, după caz, este mai mare decât obligațiile fiscale datorate respectivului buget și/sau impozit, taxă, după caz (toate obligațiile fiscale eșalonate și obligațiile de a căror plată depinde menținerea valabilității eșalonării la plată), diferența rezultată stinge obligațiile datorate în contul celorlalte bugete, cu respectarea regulii prevăzute la pct. 15 și 16.
18. Obligațiile de a căror plată depinde menținerea valabilității înlesnirii la plată, altele decât cele care se plătesc în contul unic, se achită de către debitori distinct pe fiecare impozit, taxă, contribuție și alte sume datorate bugetului general consolidat, iar stingerea obligațiilor fiscale datorate se efectuează în ordinea împlinirii termenului maxim.
19. În cazul existenței unui decont cu sumă negativă de TVA cu opțiune de rambursare și/sau cereri de restituire, se procedează astfel:
a) dacă există decizie de rambursare sau decizie de impunere pentru suma aprobată la rambursare, stingerea se efectuează în limita sumei aprobate și în ordinea prevăzută la pct. 15 și 16;
b) dacă decontul cu sumă negativă de TVA cu opțiune de rambursare și/sau cererile de restituire sunt în curs de soluționare, se marchează obligațiile de plată ce pot face obiectul compensării în limita sumei solicitate la rambursare/restituire în ordinea prevăzută la pct. 15 și 16;
c) creanțele fiscale privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabilului/plătitorului, stabilite prin decizie de restituire, vor fi cesionate după stingerea ratelor din graficul de plată a obligațiilor fiscale pentru care s-a aprobat eșalonarea la plată.
20. În situația în care se sting anticipat, parțial sau total, din oficiu sau ca urmare a notificării contribuabilului, obligațiile de a căror plată depinde menținerea valabilității înlesnirii la plată, prevederile prezentului capitol se aplică în mod corespunzător.
21. Prezenta procedură se aplică, în mod corespunzător, indiferent dacă plata se efectuează în contul unic sau distinct, în conturi de venituri bugetare corespunzătoare.
CAPITOLUL III
Dispoziții privind distribuirea sumelor plătite în contul unic de contribuabilii aflați sub incidența legislației privind insolvența
22. Sumele reprezentând obligații fiscale plătite de contribuabilii aflați sub incidența legislației privind insolvența se distribuie de către organul fiscal competent potrivit următoarei ordini de stingere:
a) obligații fiscale născute după data deschiderii procedurii insolvenței, în ordinea vechimii;
b) sume datorate în contul ratelor din programele de plăți ale obligațiilor fiscale, cuprinse în planul de reorganizare judiciară confirmat, precum și obligațiile accesorii datorate pe perioada reorganizării, dacă în plan s-au prevăzut calcularea și plata acestora;
c) obligații fiscale născute anterior datei la care s-a deschis procedura insolvenței, în ordinea vechimii, până la stingerea integrală a acestora, în situația contribuabililor aflați în stare de faliment;
d) alte obligații fiscale în afara celor prevăzute la lit. a)-c).
23. În situația în care sumele achitate de către contribuabilii aflați sub incidența legislației privind insolvența în contul unic 20.A.47.01.00 „Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire” sunt în cuantum mai mic sau egal cu sumele reprezentând obligații fiscale datorate, organul fiscal competent distribuie aceste sume plătite pe tipuri de obligații în ordinea prevăzută la pct. 22, în funcție de starea contribuabilului (insolvență, reorganizare judiciară, faliment).
24. În situația în care contribuabilii aflați sub incidența legislației privind insolvența efectuează o plată în contul unic 20.A.47.01.00 „Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire” în cuantum mai mare decât cel al obligațiilor fiscale care se plătesc în acest cont, organul fiscal competent distribuie aceste sume plătite pe tipuri de obligații în ordinea prevăzută la pct. 22, în funcție de starea contribuabilului (insolvență, reorganizare judiciară, faliment), ulterior aplicându-se în mod corespunzător prevederile pct. 10-13.
25. Sumele achitate de către contribuabilii aflați sub incidența legislației privind insolvența în contul unic 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale și fondurilor speciale, în curs de distribuire” se distribuie de către organul fiscal competent potrivit pct. 22, cu respectarea prevederilor pct. 23, care se aplică în mod corespunzător.
26. În cazul existenței unui decont cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare după data deschiderii procedurii insolvenței, prin excepție de la pct. 22, ordinea de stingere este următoarea:
a) suma aprobată la rambursare se compensează cu obligațiile fiscale născute după data deschiderii procedurii insolvenței;
b) suma negativă de taxă pe valoarea adăugată înscrisă în decontul de taxă pe valoarea adăugată aferentă perioadei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolvenței se compensează cu obligațiile fiscale ale debitorului născute anterior deschiderii procedurii.
CAPITOLUL IV
Distribuirea sumelor plătite în contul unic de către debitorii care se află în executare silită și stingerea obligațiilor fiscale datorate de către aceștia
27. În cazul în care contribuabilul a efectuat plata în contul unic după data la care, potrivit legii, a fost comunicată somația, organul fiscal competent procedează la distribuirea sumelor plătite și stingerea creanțelor fiscale potrivit prevederilor cap. I.
28. Dispozițiile pct. 27 se aplică în mod corespunzător și în cazul operării compensării potrivit art. 167 din Codul de procedură fiscală.
29. În cazul înființării popririi asupra sumelor ce se cuvin debitorilor, terții popriți și instituțiile bancare virează aceste sume în contul de disponibil 50.67.02 „Disponibil din sume încasate din înființarea popririi (bancă/terț) asupra sumelor ce se cuvin debitorilor”, deschis pe codul de identificare fiscală al debitorului, indicat în adresa de înființare a popririi de către organul fiscal competent.
30. Sumele încasate în contul prevăzut la pct. 29 se distribuie în ordinea vechimii popririlor, respectiv a titlurilor executorii care au stat la baza acestora. În cadrul titlului executoriu se sting mai întâi creanțele fiscale principale, în ordinea vechimii, și apoi creanțele fiscale accesorii, în ordinea vechimii.
31. În cazul în care după efectuarea distribuirii potrivit pct. 30 mai rămân sume încasate în contul prevăzut la pct. 29, acestea se restituie din oficiu în termen de 5 zile lucrătoare de la data încasării.
32. În situația în care debitorul înregistrează și alte obligații fiscale restante, altele decât cele pentru care s-a dispus înființarea popririi/popririlor, acestea se sting prin compensare cu sumele rămase nedistribuite din contul prevăzut la pct. 29, cu încadrarea în termenul menționat la pct. 31, dispozițiile art. 163 și 165 din Codul de procedură fiscală aplicându-se în mod corespunzător.
33. În cazul în care, din eroare, instituțiile de credit virează organului fiscal sume reprezentând credite nerambursabile sau finanțări primite de la instituții sau organizații internaționale pentru derularea unor programe ori proiecte, sumele respective se restituie la cererea instituției de credit sau a contribuabilului/plătitorului, chiar dacă acesta înregistrează obligații restante.
34.1. În cazul în care sediile secundare ale debitorului persoană juridică înregistrează în evidența fiscală obligații restante, se va genera poprire asupra conturilor contribuabilului/plătitorului persoană juridică care le-a înființat, potrivit legii.
34.2. În adresa de înființare a popririi se va menționa contul 50.67.02 „Disponibil din sume încasate din înființarea popririi (bancă/terț) asupra sumelor ce se cuvin debitorilor”, deschis pe codul de identificare fiscală al sediului secundar.
34.3. Adresele de înființare a popririi se vor genera pe fiecare sediu secundar, iar adresa de înștiințare a popririi se va comunica la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului care le-a înființat, potrivit legii, aceste prevederi aplicându-se în mod corespunzător și în situația comunicării somației și a titlului executoriu.
Comentarii articol (0)