Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc anual în două sesiuni ordinare, conform Constituţiei, dintre care prima începe în februarie şi se termină cel târziu în iunie. A doua sesiune începe în septembrie şi ţine cel mult până în decembrie.
Din acest motiv, am selectat pentru voi, abonaţii AvocatNet.ro Premium, cele mai importante iniţiative legislative aflate acum în procedura de legiferare şi care au şanse ridicate să devină legi în a doua sesiune parlamentară a anului curent. Proiectele în cauză au trecut deja de una dintre Camerele Parlamentului şi, în principiu, mai au nevoie doar de votul decisiv al celeilalte Camere, iar prevederile acestora ar putea afecta nu numai persoanele fizice, ci şi persoanele juridice sau alţi profesionişti.
1. Cotele de contribuţii sociale, pe care trebuie să le plătească angajatorii, ar putea scădea
Cotele contribuţiilor de asigurări sociale vor fi reduse cu cinci puncte procentuale, dintre care două puncte procentuale la angajator şi trei la angajat. În esență, inițiatorii spun că scăderea cotelor ar duce la o creștere a salariilor și, implicit, a puterii de cumpărare, plus că economia va înregistra un trend pozitiv.
Aici sunt toate informațiile despre proiectul de lege.
2. Regimul PFA, II şi IF ar putea fi modificat semnificativ
PFA nu vor mai putea să colaboreze cu persoanele fizice, iar acestora le va fi permis să angajeze maximum trei salariaţi şi să ceară autorizare pentru cel mult trei clase de activitate (inclusiv clase de activităţi conexe). În cazul întreprinzătorilor titulari ai unei II, aceştia vor putea să angajeze maximum opt salariaţi şi să obţină autorizaţie pentru un număr maxim de cinci clase de activitate (inclusiv clase pentru activităţi conexe). Pe deasupra, pentru a nu risca să fie radiate, PFA şi II vor fi nevoite să-şi actualizeze autorizările pentru clasele de activitate declarate, pentru a se încadra în noile limite.
Informaţii suplimentare sunt disponibile în acest articol.
3. Toate firmele, PFA şi profesiile liberale ar putea avea obligatoriu un sediu electronic
Toţi contribuabilii, indiferent de forma de organizare, ar putea primi la înregistrarea fiscală şi o adresă de e-mail identică cu codul unic de identificare sau codul de identificare fiscală. Această adresă de e-mail va reprezenta, practic, sediul electronic al profesionistului, care ar urma să fie folosită pentru transmiterea şi primirea tututor comunicărilor administrative.
Aici găsești detalii suplimentare.
4. Angajatorii vor primi bani de la stat dacă încheie contracte cu tineri fără experienţă profesională
Angajatorii vor fi încurajaţi să încadreze în muncă tineri lipsiţi de experienţă profesională cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani. Mai exact, timp de un an şi jumătate, aceştia vor primi de la stat, în fiecare lună, o sumă egală cu salariul minim brut şi vor fi scutiţi de plata contribuţiilor sociale datorate pentru noii angajaţi. Sumele vor fi acordate la cerere doar angajatorilor care n-au datorii la plata contribuţiilor sociale. Iar dacă raporturile de muncă ale tinerilor vor înceta, din iniţiativa angajatorilor, înainte de trecerea unei perioade de trei ani de la încheierea contractului, aceştia vor fi nevoiţi să dea înapoi banii primiţi de la stat, la care se va adăuga şi o dobândă.
Află mai multe despre subiect de aici.
5. Procedura de plată a amenzilor contravenţionale va fi simplificată
Amenzile contravenţionale vor putea fi achitate la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliul persoanei sancţionate, iar autorităţile vor păstra într-o singură bază de date informaţiile referitoare la procesele-verbale şi plăţile efectuate. Totodată, pentru a veni în ajutorul contravenienţilor, perioada în care se poate achita jumătate din cuantumul minim al amenzii nu va mai fi de doar 48 de ore, ci de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.
Mai multe informaţii pot fi găsite aici.
6. O iniţiativă cetăţenească de modificare a Codului muncii este în aşteptarea votului decisiv
Iniţiativa legislativă cetăţenească include mai multe modificări semnificative ale Codului muncii şi are ca scop principal flexibilizarea relaţiilor de muncă şi echilibrarea raportului dintre salariaţi şi angajatori. În esenţă, proiectul prevede comunicarea în scris a propunerilor de modificare a contractului individual de muncă, concediu de odihnă mai mic pentru salariaţii cu normă parţială şi sporuri pentru disponibilitatea în timpul liber.
Informaţii pe larg despre subiect sunt în acest articol.
7. Cetățenii vor putea să-și plătească retroactiv contribuția la pensii
Cetățenii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare vor putea să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton. Asta înseamnă că perioadele pentru care se va face plata retroactivă vor fi luate în considerare, la calcularea pensiei pentru limită de vârstă, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
Citește aici mai multe despre proiect.
8. Executarea silită a datoriilor: Reținerile salariale vor fi făcute doar de către angajatori
Reținerile din salariile persoanelor fizice, în baza executărilor silite, vor fi făcute direct de către angajatori, astfel că poprirea conturilor va fi posibilă doar în situații excepționale. Inițiatorii proiectului de lege vor, în acest fel, să se evite situațiile în care atât angajatorul, cât și banca fac rețineri salariale, depășindu-se limitele stabilite de lege.
Tot ce trebuie să știi despre această propunere legislativă este aici.
9. 24 ianuarie, zi nelucrătoare, nu doar sărbătoare națională
24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, ar urma să fie zi nelucrătoare de sărbătoare legală. Prin urmare, salariații se vor bucura de timp liber cu această ocazie. În prezent, 24 ianuarie este doar zi de sărbătoare națională, însă nu este inclusă în lista liberelor legale.
Aici găsești informațiile esențiale despre inițiativa legislativă.
10. Fumatul ar putea fi permis în spaţii separate şi pe terase special amenajate
Interdicţia de a fuma în spaţiile publice închise şi în spaţiile închise de la locul de muncă ar putea fi îmblânzită. Mai exact, fumatul ar urma să fie permis în spaţii separate şi pe terase special amenajate, plus că definiţia spaţiului închis ar putea fi reformulată. Totuși, cel puțin până acum, deputații anumitor comisii nu sunt de acord cu schimbările propuse și vor eliminarea amendamentelor.
Informații mai multe pot fi găsite aici.
11. Monitorul Oficial va fi disponibil online gratuit, în mod permanent
Senatorii au adoptat două proiecte diferite care prevăd, în esenţă, acelaşi lucru: Monitorul Oficial al României să fie disponibil online gratuit, în mod permanent. În prezent, varianta electronică a Monitorului Oficial este disponibilă gratuit timp de doar zece zile de la publicare. Astfel, persoanele care vor să citească numere ale Monitorului mai vechi de zece zile trebuie să le cumpere.
Informații pe larg despre proiect sunt disponibile aici.
12. Femeile vor putea să se pensioneze mai devreme într-o nouă situaţie
Femeile care au născut cel puţin trei copii înainte de 1 octombrie 1990 şi care i-au crescut până la vârsta de zece ani vor putea să se pensioneze mai devreme. Însă regula va fi valabilă doar în măsura în care femeile au realizat stagiul complet de cotizare. Mai precis, reducerea vârstei de pensionare va fi de un an, pentru trei copii, sau de doi ani, pentru patru copii ori mai mulţi, iar aceasta nu va putea fi cumulată cu alte reduceri prevăzute de legislaţie.
Mai multe informaţii pot fi găsite aici.
13. Suma maximă pe care o pot obţine recuperatorii de creanţe de la datornici va fi limitată
Recuperatorii de creanţe vor fi obligaţi să ceară datornicilor o sumă maximă ce nu va putea depăşi dublul sumei plătite băncilor pentru cumpărarea debitelor. Prevederile propuse mai stabilesc că recuperarea creanţei se va putea realiza şi în rate, în urma negocierii dintre debitor şi proprietarul de drept al creanţei, respectiv cesionarul.
Detalii despre subiect găsești aici.
14. Familiile cu copii în clasele primare ar putea primi bani lunar pentru înscrierea celor mici la "After School"
Părinţii cu copii aflaţi în clasele I-IV ar putea primi 200 de lei lunar, sub forma unui tichet, pentru a-i putea lăsa pe cei mici la şcoală şi după terminarea cursurilor. Iniţiativa legislativă urmăreşte reducerea abandonului şcolar, îmbunătăţirea rezultarelor elevilor, precum şi stimularea părinţilor de a se reîntoarce pe piaţa muncii.
Aici poţi afla mai multe.
15. Avocaţii nu vor răspunde penal pentru opiniile din consultaţiile acordate clienţilor
Avocaţii nu vor răspunde penal pentru susţinerile făcute în cadrul consultaţiilor acordate clienţilor, indiferent că acestea sunt verbale sau scrise, în măsura în care deontologia profesională este respectată. Totodată, avocații ar putea fi pedepsiți cu închisoare de la unu la cinci ani dacă divulgă, fără drept, o informație confidențială a clientului sau una care privește un secret operațional ori comercial.
Informaţii pe larg despre modificările propuse la Legea avocaţilor sunt aici.
--
Notă: În altă ordine de idei, trei proiecte legislative care deja au trecut de ambele Camere parlamentare au fost înapoiate senatorilor și deputaților pentru reexaminare, la cererea președintelui României. Acestea vizează introducerea impozitului specific pentru sectorul turistic, de restaurante şi de alimentaţie publică, inclusiv microîntreprinderile, obligația anumitor firme de a pune la dispoziția clienților serviciul de avans de numerar, respectiv posibilitatea de a vinde online medicamente. Pentru a se aplica, acestea trebuie să treacă din nou de Parlament. Odată ce o inițiativă legislativă trece de Parlament, aceasta se poate aplica după ce este promulgată prin decret prezidențial și apoi publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)