Atenție – Nu se pot face evacuări între 1 decembrie și până la 1 martie a anului următor
Codul de procedură civilă instituie o protecție pentru cei puși în situația de a-și pierde casa prin articolul 896 care prevede termenul de executare:
“Nicio evacuare din imobilele cu destinație de locuință nu poate fi facută de la data de 1 decembrie și până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada ca, în sensul dispozițiilor legislației locative, el și familia sa nu au la dispozitie o locuință corespunzătoare îin care s-ar putea muta de îndată”.
În ce interval orar poate pătrunde executorul în imobil pentru a face evacuarea?
Conform dispozitților de la art. 898 , executarea silită prin predarea silită va putea continua în ziua începerii sale, după ora 20, precum și în zilele următoare, inclusiv în cele nelucrătoare, dacă nu s-a finalizat din cauza opunerii la executare din partea debitorului sau dacă operațiunile ce trebuie efecuate pentru finalizarea executării silite nu s-au putut realiza pâna la ora 20:00.
Ce se întâmplă cu lucrurile aflate în casă?
Dacă nu fac obiectul executării silite, bunurile aflate în interiorul imobilului, cum ar fi aragazul, frigiderul, mobila, covoarele, centrala termica, caloriferele sau orice alte bunuri mobile aflate in imobil, ele vor fi supuse unui proces verbal de sechestru și încuviințate către un administrator de sechestru, ce va putea să fie chiar debitorul. Acest lucru se întâmplă când debitorul nu poate ridica pe loc bunurile respective.
Dupa întocmirea procesului verbal, debitorului i se va da un termen de maxim 30 de zile să ridice bunurile din imobil, altfel ele vor fi scoase la vânzare de către executor, se vor recupera cheltuielile de vânzare și apoi diferența va fi consemnată pe numele debitorului.
Cum se poate contesta evacuarea?
Daca privim îin doctrină, atât pe legea nouă a Codului de procedura civilă, cât și în dogmele legii vechi, executorul are dreptul sa evacueze DOAR persoana ce are calitatea de debitor și orice altă persoană care ocupă spațiul fără a avea un contract opozabil sau document în baza căruia să rămână în imobil.
În procedura veche, semnarea și antedatarea unor contracte de “comodat” BLOCAU efectiv întreaga procedură de evacuare, fiindcă executorului îi erau opuse aceste contracte.
În prezent, în raport cu art. 712 din Codul de procedura civilă, asupra evacuării, se poate formula contestație la executare în aceleași condiții în care se contestă orice act de executare silită emis de către un executor și în aceleași condiții se poate și suspenda executarea silită, respectiv, oprirea executorului de la a proceda la evacuare.
Comentarii articol (1)