Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea prevederilor unor acte normative din domeniul beneficiilor de asistenţă socială, referitoare la constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor a fost lansat recent în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
Prin acest document se propune stabilirea unui sistem unitar de sancţiuni pentru beneficiile de asistenţă socială, astfel încât să se descurajeze fraudarea sistemului. "Prin introducerea acestor modificări se creează un sistem unitar de sancţiuni pentru beneficiile de asistenţă socială, care va duce la responsabilizarea instituţiilor, persoanelor care stabilesc şi acordă beneficiile de asistenţă socială, precum şi a beneficiarilor. Sistemul unitar de sancţiuni va descuraja fraudarea sistemului (...)", scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.
În afară de autorităţile implicate în stabilirea şi acordarea beneficiilor de asistenţă socială, modificările privind sancţiunile vizează şi persoanele care se bucură efectiv de aceste drepturi. În principal, amenzile sunt pentru neîndeplinirea obligaţiei de a comunica primăriilor modificările familiale sau de venituri ce pot afecta acordarea ajutoarelor.
Amenzi mărite în cazul venitului minim garantat şi ajutorului de încălzire
Titularii ajutorului social vor putea fi sancţionaţi cu amendă de la 500 la 2.000 de lei (faţă de 500-1.000 de lei, în prezent) dacă nu vor comunica în scris primarului modificările referitoare la domiciliu, venituri şi numărul membrilor familiei, în maximum 15 zile de la data intervenirii schimbărilor.
Sancţiunea va fi aplicabilă şi dacă, după stabilirea dreptului la ajutor social, aceştia nu vor depune, o dată la trei luni, la primăria în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul/reşedinţa, o declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii ei.
O amendă cuprinsă între 500 şi 2.000 de lei (faţă de 200-1.000 de lei, în prezent) vor risca şi titularii ajutorului pentru încălzirea locuinţei dacă la completarea cererii şi declaraţiei pe propria răspundere pentru solicitarea acestui drept nu vor menţiona corect componenţa familiei, veniturile membrilor şi bunurile mobile şi imobile deţinute.
În plus, faţă de situaţia actuală, o amendă de la 500 la 2.000 de lei se va aplica dacă titularii ajutorului nu vor comunica primarului orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, în termen de cinci zile de la data schimbării.
Notă: Venitul minim garantat se asigură familiilor şi persoanelor singure cu resurse financiare reduse, ca formă de asistenţă socială, prin acordarea unui ajutor social lunar. Iar ajutorul pentru încălzirea locuinţei este acordat pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile de încălzire din sezonul rece.
Amenzi noi în cazul alocaţiei pentru susţinerea familiei, concediului de creştere şi alocaţiei de stat
Titularii alocaţiei pentru susţinerea familiei vor risca să fie sancţionaţi cu amendă de la 500 la 2.000 de lei dacă:
- nu vor comunica în scris primarului, în termen de maximum zece zile, modificările cu privire la componenţa familiei şi/sau veniturile realizate de membrii acesteia;
- după stabilirea dreptului la alocaţie, nu vor depune la primăria în a cărei rază teritorială îşi are familia domiciliul/reşedinţa, o dată la trei luni, o declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii ei.
În acelaşi timp, sancţiunea va fi valabilă pentru persoanele care beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului sau de stimulentul de inserţie, dacă nu vor comunica în scris primăriei modificările intervenite în situaţia lor ce pot determina încetarea/suspendarea plăţii drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariţia schimbărilor.
În fine, cu privire la persoanele cărora li se plăteşte alocaţia de stat pentru copii, sancţionarea cu amendă de la 500 la 2.000 de lei se va putea face dacă acestea nu vor comunica schimbările referitoare la componenţa familiei sau domiciliu/reşedinţă ce pot determina încetarea/modificarea acordării dreptului, în termen de cel mult 15 zile de la apariţia acestora.
Notă: Alocaţia pentru susţinerea familiei este acordată pentru sprijinirea familiilor cu venituri reduse ce au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă salariaţilor care aleg să rămână acasă pentru a avea grijă de acesta până la împlinirea unei anumite vârste. Iar alocaţia de stat este o formă de ocrotire acordată tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi liceenilor.
În toate cazurile, contravenienţii vor putea să achite, pe loc sau în cel mult 48 de ore de la încheierea/comunicarea procesului-verbal de contravenţie, jumătate din minimul amenzii.
Atenţie! Proiectul de lege NU se aplică în momentul de faţă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Guvern şi apoi de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)