1. Manuela Prajea, singurul român inclus în topul celor mai buni 50 de profesori din lume
Manuela Prajea, profesor de matematică și director la Colegiul Național Traian din Drobeta Turnu Severin, este singurul român care se numără printre finaliştii Global Teacher Prize, competiție cunoscută sub numele de „Premiul Nobel pentru profesori".
Profesoara, cu o experiență de 25 de ani în învățământ, spune că, în cazul în care va câștiga premiul de un milion de dolari pus în joc, va dona întreaga sumă. Banii vor fi investiți în întregime în Colegiul Național Traian, pentru dotări moderne și burse pentru elevi și profesori.
Global Teacher Prize a fost înfiinţat în 2014 de Fundaţia Varkey şi este o competiţie deschisă profesorilor din toată lumea care predau tinerilor între 5 şi 18 ani.
2. A început Festivalul de Film de la Berlin - România, reprezentată de lungmetrajul „Ilegitim”
Cea de-a 66-a ediție a Berlinalei, primul mare festival cinematografic al anului, s-a deschis joi cu 23 de producții internaționale în selecția oficială, dintre care 19 premiere mondiale și două filme de debut.
La Festivalul de Film din capitala Germaniei, România este reprezentată de lungmetrajul independent "Ilegitim" al regizorului Adrian Sitaru, ce concurează la categoria „Forum”, dedicată producţiilor avantgardiste, cea mai îndrăzneaţă secţiune a evenimentului organizat în perioada 11-21 februarie.
"Ilegitim", unul dintre cele mai provocatoarea filme din ultimii ani, spune povestea a doi fraţi (Alina Grigore şi Robi Urs) şi iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) şi mai multe denunţuri. O familie în care limita dintre moral şi legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort.
O primă serie de manifestări dedicate sculptorului român Constantin Brâncuși se va desfășura, în perioada 18 - 20 februarie, la Târgu Jiu, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea artistului.
Potrivit Agerpres, pe 19 februarie, de la ora 10.00, la Casa-muzeu "Constantin Brâncuși" din satul Hobița va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul artistic "Maria Lătărețu" al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu şi formația de naiști condusă de prof. Dumitru Pasăre. În aceeași zi, la Universitatea "Constantin Brâncuși" din Târgu Jiu vor fi deschise "Colocviile Brâncuși", care vor reuni personalități ale vieții academice și culturale din țară și din străinătate, invitate să susțină comunicări.
Există întotdeauna speranţă. Chiar şi într-o ţară în care realitatea e împovărătoare, iar oamenii găsesc mai uşor motive pentru a se cufunda în ofuri copleşitoare. Nu e simplu să fii optimist în România, însă nici imposibil nu este. Trebuie doar să te încăpăţânezi suficient de tare ca să descoperi experienţele pozitive, lucrurile bune, realităţile fericite. În weekend, noi vă prezentăm cel puţin o ştire pozitivă din România. Ca să înţelegem că realitatea are mereu şi o valenţă de care merită să ne bucurăm. Alte motive de bucurie mai găsiţi aici.
Comentarii articol (0)