Proiectul de lege privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup, promovat de Liviu Dragnea, a ajuns zilele trecute pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor (forul decizional), fiind propus pentru adoptare.
Potrivit documentului, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice vor putea fi amendate cu sume de până la 100.000 de lei dacă aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi. Practic, deşi iniţiatorul proiectului anunţase că amenzile pentru defăimarea socială - definită ca ''fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social'' - vor fi reduse semnificativ, acestea au fost, de fapt, majorate, maximul lor ajungând de la 60.000 de lei la 100.000 de lei.
Cu toate că legea a stârnit numeroase critici din partea societăţii civile, Dragnea a declarat recent că nu renunță la legea defăimării şi prevederile acesteia.
"Nu vreau să renunț la această lege. Dacă cineva crede că promovarea demnității umane este o atitudine comunistă, înseamnă că nu are niciun fel de idee de ce s-a întâmplat în comunism. Nu s-a comunicat destul de bine. Îmi asum asta. Asta încercăm să facem în perioada următoare", a declarat preşedintele PSD, potrivit Digi24.
Argumente PRO:
1. Conform expunerii de motive a propunerii legislative, prin adoptarea unor astfel de măsuri, în societatea românească vor fi promovate valori precum demnitatea umană sau toleranţa faţă de diferenţele de grup. Cu alte cuvinte, actele de discriminare sau intoleranţă ar trebui să dispară, astfel încât să nu mai existe cazuri de umilire a anumitor persoane, pe baza orientării lor sexuale, a etniei sau a unor boli de care suferă.
2. Propunerea legislativă înscrisă pe ordinea de zi a deputaţilor vine în completarea legislaţiei comunitare în materie, fiind inspirată de "Convenţia Cadru Europeană pentru Promovarea Toleranţei şi Combaterea Intoleranţei", propusă ca model pentru toate statele membre ale Uniunii Europene de către Consiliul European al Toleranţei şi Reconcilierii. Practic, am putea vorbi despre o aliniere la cerinţele europene, conform cărora toleranţa faţă de diferenţele dintre grupurile sociale are un rol vital pentru coexistenţa diverselor grupuri sociale în cadrul unei naţiuni.
Argumente CONTRA:
1. Controversata lege poate fi considerată un instrument de intimidare a vocilor din presă şi societate civilă şi poate duce la încălcări grave ale dreptului la libera exprimare. Legea defăimării sociale, numită de mulţi şi legea cenzurii, ar putea însemna o îngrădire la adresa libertăţii de exprimare, mai ales în mediul online şi în special pe Facebook, probabil cel mai important canal de exprimare. În aceste condiţii, intrarea în vigoare a unui astfel de proiect ar putea atrage procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), din cauza sancţiunilor aspre. De altfel, CEDO a sancţionat de-a lungul timpului şi alte state care aveau reglementări penale pentru fapte care intră în incidenţa libertăţii de exprimare.
2. Libertatea de exprimare este garantată chiar de Constituţia României. Astfel, la art. 30 din legea fundamentală a ţării este stabilit că "libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile". În plus, cenzura de orice fel este interzisă, potrivit aceluiaşi document. În condiţiile în care proiectul de lege privind defăimarea socială va fi adoptat, acesta ar putea fi atacat la Curtea Constituţională, întrucât ar încălca libertăţi fundamentale de exprimare, de informare sau libertate a presei. Mai mult, şi Codul civil protejează demnitatea, imaginea sau viaţă privată a cetăţenilor, astfel încât s-ar putea aduce în discuţie chiar dublarea unor reglementări deja existente în legislaţia românească, fapt care ar duce la apariţia a numeroase confuzii.
Voi ce părere aveţi despre această situaţie? Susţineti adoptarea unor astfel de măsuri în România sau credeţi că legea trebuie respinsă?
Comentarii articol (12)