Pe 20 februarie, acum 78 de ani, avea loc debutul radiofonic al Mariei Tănase, cea mai cunoscută interpretă de muzică populară românească. Totodată, în această zi, dar în 1962, americanul John Glenn devenea al cincilea om ajuns în spaţiu.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
În data de 20 februarie 1938, Maria Tănase a debutat la Radio Bucureşti, unde a susţinut în direct un program de cântece româneşti, fiind acompaniată de taraful Ion Matache, informează Radio România Actualităţi.
Maria Tănase, care s-a născut pe 25 septembrie 1913 şi a murit pe 22 iunie 1963, a fost cea mai cunoscută interpretă de muzică populară românească.
Sursa citată notează că Maria Tănase "a susţinut concerte de muzică românească în folosul Crucii Roşii şi a reprezentat cântecul popular românesc la Expoziţia Universală de la New York în mai 1939" şi că "a avut roluri pe scena Teatrului Naţional şi a cântat în mai multe filme".
În 2016 se împliesc 78 de ani de la debutul radiofonic al interpretei de muzică populară.
În pagina următoare puteţi citi informaţii despre un alt eveniment important din istorie.
În data de 20 februarie 1962, John Glenn a devenit al cincilea om din istorie care a ajuns în spaţiu, conform Wikipedia. Totodată, acesta a devenit şi primul american care a înconjurat Pământul în spaţiu.
Fostul astronaut american a pilotat nava "Friendship 7" ("Prietenia 7"), cu care a înconjurat Pământul de trei ori, misiunea durând patru ore, 55 de minute şi 23 de secunde.
Înaintea lui John Glenn, primii patru oameni din istorie ajunşi în spaţiu au fost ruşii Yuri Gagarin şi Gherman Titov şi americanii Alan Shepard şi Gus Grissom.
Aflaţi din următoarea pagină despre un alt eveniment istoric petrecut de-a lungul timpului.
"Ranger 8" a fost a doua sondă a agenţiei spaţiale americane NASA care a reuşit să obţină imagini de aproape ale suprafeţei Lunii, scrie Wikipedia.
Sonda, care a făcut parte din programul "Ranger", s-a prăbuşit pe Lună în data de 20 februarie 1965, după ce a trimis imaginile pe Pământ pentru a ajuta la găsirea de locuri de asolizare pentru misiunile "Apollo".
Programul "Ranger" s-a desfăşurat între anii 1961 şi 1965 şi a inclus nouă sonde. Dintre toate, doar "Ranger 7", "Ranger 8" şi "Ranger 9" au reuşit să îndeplinească scopul programului: obţinerea de imagini ale suprafeţei Lunii pentru pregătirea misiunilor "Apollo" (misiuni care, în 1969, au dus primii oameni pe Lună).
Din pagina următoare puteţi afla ce personalităţi celebre s-au născut în data de 20 februarie.
S-au născut într-o zi de 20 februarie:
1912: Pierre Boulle, autor francez
1924: Eugen Barbu, scriitor, scenarist şi publicist român
1927: Mircea Maliţa, scriitor, matematician şi diplomat român
1927: Sidney Poitier, actor, regizor şi diplomat originar din Bahamas
1937: Robert Huber, biochimist german
1954: Grigore Leşe, interpret român de folclor
1967: Kurt Cobain, cântăreţ, compozitor şi chitarist american
1988: Rihanna, cântăreaţă, compozitoare şi actriţă originară din Barbados
Aflaţi din pagina următoare ce persoane importante au murit în data de 20 februarie.
Au murit într-o zi de 20 februarie:
1171: Conan al IV-lea, duce al Bretaniei
1194: Tancred, rege al Siciliei
1431: Papa Martin al V-lea
1762: Tobias Mayer, astronom german
1882: Moş Ion Roată, deputat în Adunarea ad-hoc a Moldovei
1907: Henri Moissan, chimist francez
1927: Constantin Mille, scriitor şi ziarist român
1976: René Cassin, avocat şi judecător francez
1993: Ferruccio Lamborghini, om de afaceri italian
2005: Hunter S. Thompson, jurnalist şi autor american
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)