Normele de aplicare la Codul fiscal, în vigoare din ianuarie, vor fi modificate, pentru a doua oară în această lună.
În acest sens, Ministerul Finanţelor a lansat miercuri un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, document care va modifica şi completa mai multe zone importante ale fiscalităţii, precum taxa pe valoarea adăugată, impozitul pe venit, accizele şi alte taxe speciale şi impozitele şi taxele locale.
În ceea ce priveşte impozitele şi taxele locale, proiectul de act normativ lămureşte situaţia proprietarilor de clădiri care desfăşoară şi activitate economică la adresa la care locuiesc (clădiri cu destinaţie mixtă), dar care nu deduc cheltuielile cu utilităţile. În această situaţie, impozitul datorat este unul nemajorat, ca pentru clădiri rezidenţiale (de locuit). Detalii suplimentare despre impozitarea clădirilor cu destinaţie mixtă sunt aici.
O sinteză a celor mai importante modificări din normele Codului fiscal găsiţi aici.
Interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, programată să intre în vigoare din 17 martie, conform prevederilor Legii nr. 15/2016, naşte discuţii aprinse, existând multe voci care susţin măsura, dar şi numeroase persoane care nu sunt de acord cu noua reglementare.
În aceste condiţii, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor s-a gândit deja la soluții care să permită fumatul în aer liber, în timp ce Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România consideră măsura exagerată și cauzatoare de prejudicii pentru localuri.
Pe de altă parte, specialiştii contactaţi de redacţia noastră, precum şi studiile efectuate în ultimii ani în alte ţări arată că, pe termen lung, efectele asupra firmelor vor fi reduse, hotelurile şi restaurantele, printre altele, urmând să fie afectate pe o perioadă scurtă de timp, fără ca industria să aibă de suferit.
Mai multe informaţii despre acest subiect puteţi citi aici.
Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, în cadrul învăţământului primar, pentru anul şcolar 2016-2017, se va realiza în perioada 29 februarie - 18 martie, în cadrul unei primei etape, şi în perioada 30 martie - 8 aprilie, în cadrul unei a doua etape, după cum stabileşte un act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial.
Principala noutate prevăzută pentru următorul an şcolar este că niciun copil nu va mai putea fi înscris în clasa I fără să fi urmat clasa pregătitoare mai întâi. În anii şcolari anteriori, autorităţile au permis, prin excepţie, şi înscrierea copiilor direct în clasa I.
Vedeţi aici care sunt cele mai importante date din calendarul înscrierii în învăţământul primar.
În curând, în legislaţia fiscală românească ar putea fi introdus un nou tip de impozit, şi anume impozitul specific, potrivit unui proiect de lege adoptat luni de senatori.
Mai exact, este vorba despre fostul impozit forfetar, care ar urma să se aplice, conform documentului, pentru hotelurile, barurile şi restaurantele cu o cifră de afaceri anuală netă de până la cinci milioane de euro şi un număr mediu anual de salariaţi mai mic sau egal cu 250.
Proiectul de act normativ se află în procedură de urgenţă în Parlament, dorindu-se adoptarea şi promulgarea sa până la finalul lunii martie, atunci când documentul este programat să intre în vigoare.
Mai multe informaţii sunt aici.
Proprietarii de firme care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și care riscă din acest motiv să își închidă afacerea vor fi obligaţi să obţină un astfel de document până la 31 decembrie, potrivit unui proiect de act normativ aprobat de Parlament.
Până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu va reveni exclusiv beneficiarilor investiţiilor.
Totuşi, dacă va fi constatată o încălcare gravă a cerințelor de securitate, autorităţile vor putea dispune oprirea funcţionării localurilor.
Mai multe informaţii despre documentul care va modifica Legea privind apărarea împotriva incendiilor sunt aici.
În prezent, firmele care aplică sistemul TVA la încasare sunt înscrise din oficiu într-un registru public, însă pe viitor acest lucru va fi făcut la cerere, conform unui proiect de act normativ al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Astfel, noua procedură se va aplica pentru înregistrarea la cerere, în registrul amintit, a persoanelor impozabile care au sediul activității economice în România, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depășeşte plafonul de 2.250.000 de lei și care sunt înregistrate în scopuri de TVA.
De asemenea, procedura se va aplica și pentru înregistrarea la cerere a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent.
Pentru a se înscrie în registru, contribuabilii vor trebui să depună, până la data de 25 ianuarie inclusiv, formularul 097 - Notificare privind aplicarea/încetarea aplicării sistemului TVA la încasare”, din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depășește plafonul impus de lege.
Citiţi mai multe în acest articol.
Societăţile care încheie asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) sunt obligate să se ocupe de constatarea pagubelor în cel mult cinci zile lucrătoare, potrivit unui act normativ publicat joi în Monitorul Oficial.
"Asigurătorul RCA are obligaţia de a efectua constatarea pagubelor în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data notificării asigurătorului de către persoana păgubită", scrie în norma Autorităţii de Supraveghere Financiară.
În nota de fundamentare a proiectului se preciza că introducerea acestui termen este necesară deoarece unii asigurători ajung să se ocupe de constatarea pagubelor chiar şi în o lună de zile, în legislaţia românească nefiind stabilit până acum niciun termen în care asigurătorii trebuiau să efectueze constatarea pagubelor.
Informaţii despre modificările asupra normelor RCA găsiţi aici.
O propunere legislativă adoptată la începutul săptămânii de Senat prevede că pensionarea anticipată va fi disponibilă şi pentru persoanele care au plătit contribuţii în sistemele neintegrate sistemului public de pensii sau care au realizat stagiu de cotizare atât în sistemul public, cât şi în alte sisteme neintegrate acestuia.
"Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate, de urmaş şi anticipată (inclusiv parţială)", prevede documentul adoptat de Senat, prima Cameră sesizată în acest caz.
Detalii, aici.
O persoană care achiziţionează în anul curent o locuinţă, un teren sau o maşină va plăti impozit pentru fiecare dintre acestea abia din anul următor, indiferent dacă tranzacţiile au avut loc, spre exemplu, chiar în prima lună a anului curent.
Măsura, aplicabilă odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, favorizează cumpărătorul, cel care va datora impozitele locale începând cu anul următor celui în care a intrat în posesia bunurilor.
De partea cealaltă, o persoană care vinde sau radiază, spre exemplu, zilele acestea, o maşină, va plăti impozitul aferent mijlocului de transport pentru tot anul 2016.
Aflaţi mai multe de aici.
Comentarii articol (0)