Gazele naturale, energia electricã ºi termicã, alimentele, îmbrãcãmintea ºi cãlãtoriile cu trenul se scumpesc în 2006, cauza principalã constituind-o necesitatea alinierii preþurilor în vederea aderãrii la Uniunea Europeanã, susþin specialiºtii.
Gazele naturale, energia electricã ºi termicã, alimentele, îmbrãcãmintea ºi cãlãtoriile cu trenul se scumpesc în 2006, cauza principalã constituind-o necesitatea alinierii preþurilor în vederea aderãrii la Uniunea Europeanã, susþin specialiºtii.
Astfel, la 1 ianuarie preþul gazelor naturale se majoreazã cu 17 la sutã, de la 110 dolari/1.000 metri cubi, iar energia electricã se scumpeºte cu 1,85 la sutã - 3.649 lei/kWh. Autoritatea Naþionalã de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale /ANRGN/ explicã creºterea preþurilor la gazele livrate populaþiei prin majorarea substanþialã a preþului gazului din import, de la circa 250 de dolari mia de metri cubi, în trimestrul patru din 2005, la 285 de dolari pentru luna ianuarie, la care se adaugã ºi o creºtere a importurilor de gaz de patru la sutã.
Salariul minim pe economie creºte cu 200.000 de lei în 2006, ajungând la 3,3 milioane ROL. Pentru a acoperi o parte din scumpiri, autoritãþile vor aloca subvenþii de 3.000 de miliarde lei vechi ajutor la gaze ºi 3.500 miliarde lei vechi pentru cãldurã.
Astfel, potrivit noii grile de preþuri, cei care locuiesc într-un apartament de bloc ºi utilizeazã gazul doar pentru gãtit vor plãti o facturã mai mare cu 1,76 lei noi (17.600 de lei vechi) pe lunã. Însã, pentru cei care locuiesc tot în apartamente, dar care pe lânga aragaz au ºi o centralã termicã, creºterea facturii va fi de 25,79 lei noi. Pentru o casã de dimensiuni mari, factura pe luna ianuarie va fi mai "bogatã" cu 50,22 lei noi.
Creºterea facturii la încãlzire va fi acoperitã în cazul familiilor cu venituri reduse din ajutoarele oferite de stat. Astfel, pentru familiile care au un venit de pânã la 1.100.000 de lei vechi de persoanã vor primi ajutor de încãlzire de 1.900.000 lei vechi/lunã. Aceste ajutoare vor scãdea progresiv, ajungându-se ca pentru familiile care au un venit de 3.100.000 lei vechi/persoanã sã fie dat un ajutor de 240.000 lei vechi/luna. Pe lângã scumpirea de la începutul lui 2006, observatorii economici apreciazã cã preþul gazelor naturale va mai fi majorat în luna aprilie cu opt - nouã la sutã ºi în iulie cu patru-cinci la sutã.
Anul 2006 pãstreazã totuºi tendinþa din 2005, anul scumpirilor la utilitãþi: gazele naturale s-au majorat cu 40 la sutã, curentul cu 11 la sutã, iar gigacaloria cu 20 la sutã, deoarece la 1 noiembrie s-a scumpit preþul de referinþã al gigacaloriei de la 860.000 la 1.079.000 lei vechi.
De asemenea, în 2006 se vor scumpi ºi alimentele, îmbrãcãmintea ºi cãlãtoriile cu trenul. În 2005, alimentele s-au scumpit cu cinci la sutã, iar îmbrãcãmintea, cu patru-cinci la sutã. Pentru 2006, pâinea s-ar putea scumpi cu 10 la sutã, alcoolul cu patru-cinci la sutã, iar îmbrãcãmintea cu cinci la sutã.
Preþul cãrnii de porc ºi pasãre ar putea stagna din cauza slabei absorbþii a pieþei, dar ºi importurilor masive, potrivit reprezentanþilor crescãtorilor ºi procesatorilor.
Tarifele pentru cãlãtoria cu trenul s-ar putea majora cel mai devreme în primãvara lui 2006, potrivit directorul general CFR Cãlãtori, Alexandru Noapteº.
"Tarifele nu se vor majora de la 1 ianuarie, dar s-ar putea întîmpla acest lucru din primãvarã, în funcþie de rata inflaþiei", a spus Noapteº. Acesta a precizat cã majorarea tarifelor va þine cont de rata inflaþiei. Ultima majorare a avut loc în luna septembrie, fiind de circa 1,08 la sutã, potrivit datelor CFR Cãlãtori, pentru a acoperi rata inflaþiei.
De asemenea, se vor mãri taxele pentru agricultori, la fel ºi asigurarea de rãspundere civilã RCA, cu circa 33 la sutã.
Producãtorii agricoli vor trebui sã achite, începând din ianuarie, impozite mai mari pe terenurile agricole. De asemenea, vor fi introduse impozite pe producþia agricolã. Guvernul a hotãrât ca, de la 1 ianuarie, impozitele pe terenurile agricole ºi forestiere sã fie majorate la valori între 200.000 lei vechi ºi 600.000 lei vechi pe hectar, în funcþie de calitatea terenului. Producãtorii agricoli vor mai fi obligaþi sã plãteascã o taxã de doi la sutã din venitul brut obþinut din valorificarea producþiei agricole în unitãþi specializate.
Persoanele care valorificã produsele pe piaþa liberã vor fi impozitate printr-un sistem declarativ, valoarea taxei fiind de 16 la sutã din venitul net.
Din iulie 2006, accizele la toate produsele se vor majora, cu toate cã nivelul acestei taxe a atins încã din acest an nivelul minim convenit cu UE pentru 2008, potrivit Ministerului Finanþelor Publice /MFP/. Este preconizatã o scumpire a preþului þigãrilor, ca urmare a posibilitãþii introducerii unui preþ minim. Practic, pe piaþã nu va mai exista nici un pachet de þigãri mai ieftin de un euro. Aceasta dupã ce Ministerul Finanþelor intenþioneazã sa introducã în Codul Fiscal prevederea potrivit cãreia nivelul maxim al preþului de vânzare cu amãnuntul stabilit de producãtorul sau importatorul de þigãri sã nu poatã fi, începând din 2006, mai mic de 90 la sutã din preþul maxim de vânzare al celei mai bine vândute categorii.
Tot din 2006, gospodãriile þãrãneºti vor plãti accize pentru cantitãþile de þuicã ºi rachiuri naturale cu concentraþie de peste 40 grade, produse ºi comercializate care depãºesc 50 litri, prag care în prezent este de 300 litri/familie.
Din 2006, procentajul de 6,5 la sutã plãtit pentru asigurãrile de sãnãtate nu va mai fi de ajuns pentru ca populaþia sa aibã acces la serviciile medicale. Ministerul Sãnãtãþii a decis instituirea "co-plãþii" pentru consultaþii, investigaþii medicale, precum ºi pentru internãri.
Tarifele practicate de asiguratori la poliþele RCA vor fi cu pânã la 33 la sutã mai scumpe în 2006.
Firmele de asigurare vor fi tentate sã practice tarifele maxime permise de normele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor (CSA), cu 20 la sutã mai mari decât cele de referinþã stabilite de Comisie. În 2005, pentru a atrage cât mai mulþi clienþi, majoritatea asiguratorilor au practicat tarife minime, adicã cu 10 la sutã mai mici decât primele de referinþã stabilite de CSA.
Odatã cu scumpirile la utilitãþi, Guvernul a anunþat majorarea mai multor categorii de venituri incepând de la 1 ianuarie 2006.
Astfel, alocaþia de stat pentru copii va fi de 24 de lei noi, iar indemnizaþia acordatã la naºtere mamelor pentru fiecare dintre primii patru copii a fost majoratã cu 90.000 lei vechi, ajungând in prezent la 1.950.000 de lei vechi.
Alocaþia familialã complementarã ºi cea pentru susþinerea familiilor monoparentale vor fi majorate cu cinci la sutã. De exemplu, cuantumul alocaþiei familiale complementare creºte pentru familia cu un copil de la 320.000 de lei vechi la 340.000 de lei vechi iar pentru cele cu patru sau mai mulþi copii, de la 480.000 de lei vechi la 500.000 de lei. Limita de venituri nete lunare pe fiecare membru de familie, pentru familiile monoparentale care primesc alocaþie de susþinere, se majoreazã cu 80.000 lei, pana la 1.680.000de lei. Cuantumul alocaþiei de susþinere pentru familiile monoparentale se majoreazã cu 20.000 - 40.000 lei noi.
Totodatã, cei care primesc indemnizaþii pentru creºterea copilului nu se vor mai asigura la Casa de Pensii, începând cu 1 ianuarie 2006, a declarat Mihai ªeitan, preºedintele Casei de Pensii. Pãrinþii vor trebui sã plãteasca un impozit pe venit la stat, de unde vor primi de altfel indemnizaþia respectivã.
Persoana care ºi-a întrerupt activitatea aducãtoare de venit, pentru îngrijirea copilului, primeºte opt milioane lei vechi pe lunã. De aceºti bani vor beneficia femeile (sau soþii acestora) care în ultimele 12 luni anterioare naºterii au realizat venituri supuse impozitãrii. Aceasta sumã va fi acordatã pãrintelui solicitant pânã cand copilul împlineºte doi ani. În cazul in care copilul are un handicap, indemnizaþia se va plãti pânã la implinirea vârstei de trei ani. Dacã se va întoarce la activitatea respectivã, adicã va obþine un salariu înainte de implinirea varstei de doi sau de trei ani a copilului, mama nu va mai primi cele opt milioane, dar va primi un supliment la venit de trei milioane.
Începând cu 2006 ºi pãrinþii care nu au avut activitãþi care sã poatã fi dovedite prin cartea de muncã vor primi doua milioane de lei pe lunã pânã când copilul împlineºte doi sau trei ani, dar ºi o creºtere a alocaþiei de stat pentru copii. În condiþiile în care persoana care nu a lucrat se va duce la serviciu, pe lângã cele douã milioane va mai primi un milion, deci va avea trei milioane pânã când copilul va implini trei ani.
Comentarii articol (0)