1. Deducerea personală pentru copiii în întreţinere se poate acorda ambilor părinţi
Din 2016, deducerea personală pentru copiii minori aflaţi în întreţinere se poate acorda ambilor părinţi, şi nu numai unuia dintre aceştia, cu condiţia ca venitul brut al fiecăruia dintre ei să nu depăşească suma de 3.000 de lei/lunar şi numai la funcţia de bază. Aflaţi de aici care este valoarea deducerii personale, în funcţie de venitul brut lunar din salarii realizat la funcţia de bază şi numărul persoanelor aflate în întreţinerea salariatului.
2. Executarea silită a datoriilor nefiscale: Cine şi cum poate recupera banii de la debitori
Debitorii care nu-şi achită de bunăvoie datoriile nefiscale riscă să ajungă în situaţia de a fi executaţi silit, aşa cum stabileşte legislaţia aplicabilă în prezent. Executarea silită poate fi pornită, la cererea persoanelor îndreptăţite, împotriva oricărei persoane fizice sau juridice, indiferent că aceasta din urmă este de drept public sau de drept privat. Mai multe informaţii despre executarea silită a datoriilor nefiscale găsiţi aici.
3. Insolvenţa persoanelor fizice: Normele de aplicare, din nou în dezbatere publică
După ce au fost lansate în dezbatere publică spre finele anului 2015, normele pentru aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice au fost publicate din nou de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Conţinutul acestora este complet schimbat în noua variantă, astfel că au dispărut prevederile conform cărora persoanelor falite li se putea restricţiona accesul la propriile conturi bancare şi li se putea interzice vânzarea bunurilor deţinute. Detalii, aici.
4. Cum declari că nu desfăşori activitate la sediul social şi care sunt recomandările specialiştilor
Ţinând cont de înăsprirea prevederilor fiscale aplicabile impozitului pe clădiri, de la 1 ianuarie, mulţi contribuabili aleg să declare că nu mai desfăşoară niciun fel de activitate în apartamentul sau casa în care locuiesc şi au înregistrat şi un sediu social, astfel încât să evite plata unui impozit mărit considerabil. În ceea ce priveşte declaraţia de impunere pe care trebuie să o depună, până la 31 martie, persoanele care au şi activitate economică acasă, specialiştii le recomandă acestora să aştepte publicarea în Monitorul Oficial a documentului care modifică, în acest sens, normele de aplicare la Codul fiscal. Informaţii pe larg sunt aici şi aici.
5. De vineri, asociaţiile de proprietari trebuie să arate cum calculează sumele lunare de plată
Asociaţiile de proprietari vor fi obligate să afişeze, lângă lista de plată a cheltuielilor acesteia, modalitatea de calcul ce stă la baza sumelor lunare de achitat ce revin proprietarilor, conform unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial şi care a intrat în vigoare vineri. În cazul în care această obligaţie nu va fi îndeplinită de asociaţii, amenzile aplicabile vor putea ajunge până la 3.000 de lei. De aici aflaţi mai multe detalii.
6. Ce contribuabili sunt scutiți de la plata impozitului pe profit pentru 2015?
Până pe 25 martie, contribuabilii trebuie să declare și să plătească impozitul pe profit pe 2015. Cu toate acestea, câteva categorii de contribuabili sunt scutite de această obligativitate, în baza prevederilor din Codul fiscal. Aflaţi din acest articol ce contribuabili sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit.
7. Cum poate considera Fiscul că ai datorii restante înainte ca acestea să fie scadente?
Deşi prevederea conform căreia un contribuabil poate înregistra creanţe nescadente, dar restante se regăseşte în cuprinsul noului Cod de procedură fiscală, în vigoare de la începutul anului, aceasta a fost introdusă în legislaţia românească din vara anului trecut, iar în practică era întâlnită chiar de mai mult timp, după cum specialiştii contactaţi de AvocatNet.ro au explicat. Citiţi aici cum se poate ajunge în situaţia în care un contribuabil să înregistreze datorii restante înainte ca acestea să ajungă la termenul de plată.
Persoanele fizice din toată țara pot folosi „Spațiul Privat Virtual”, un serviciu oferit de ANAF încă din toamna anului 2014. De altfel, instituţia a anunţat recent că peste 40.000 de contribuabili s-au înregistrat în SPV, de unde pot descărca deciziile de impunere din 2013 încoace și cu ajutorul căruia pot verifica modul în care angajatorii au declarat contribuţiile de asigurări sociale. Aflaţi de aici ce documente pot fi comunicate prin serviciul "Spaţiul privat virtual".
9. Din 2016, contribuabilii îşi pot plăti impozitele locale doar după ce achită amenzile restante
De anul acesta, un contribuabil nu îşi poate plăti impozitele datorate bugetului local decât după ce plăteşte amenzile neachitate, dacă acestea există. Altfel spus, din acest an, nu puteţi plăti impozitul pe casă sau maşină dacă aveţi amenzi mai vechi restante. Detalii despre noua ordine de stingere a datoriilor, reglementată de Codul de procedură fiscală în vigoare, aici.
10. Cine va amenda persoanele care vor fuma în spaţiile publice închise?
Legea care interzice complet fumatul în spaţiile publice închise va intra joi în vigoare, iar ieri, în Monitorul Oficial, a fost publicat un act normativ care stabileşte persoanele împuternicite de Ministerul Afacerilor Interne să constate contravenţiile şi să aplice sancţiunile. Concret, este vorba, printre alţii, de ofiţerii şi agenţii de poliţie, personalul din cadrul ISU sau ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandermeriei Române. Detalii, aici.
Comentarii articol (0)