Acest sistem este intâlnit și în alte țări europene. De exemplu, în Olanda sunt 13 astfel de zone, în Danemarca și Polonia sunt cinci, iar în România o zonă cu trafic limitat. Zona cu trafic limitat din România se află în București, unde este interzisă circulația vehiculelor cu masă mai mare de 5 tone fără un permis special.
În prezent, în Italia, sunt 217 astfel de zone.
Zona cu trafic limitat (ZTL) nu este izolată fizic (prin bariere sau alte metode), verificarea existenței permisului de acces în zona centrală făcându-se cu ajutorul camerelor video. În cazul în care un autovehicul fără permis de acces intră în această zonă cu trafic limitat, se va emite un tichet de amendă. Amenzile pentru acces în zona cu trafic limitat fără permis de acces pot ajunge până la 335 de euro. Se aplică amenzi pentru fiecare intrare în această zonă fără permis de acces, chiar dacă ele survin la intervale mici, de ordinul minutelor.
Există mai multe metode de a intra în posesia unui permis de acces, decise de administrația locală. Pentru mai multe detalii, vă sugerăm să vă adresați primăriei locale sau poliției municipale.
În general, autovehiculele exceptate de la aceste interdicții sunt cele ale rezidenților, ale persoanelor cu handicap, cele de aprovizionare (pentru un termen limitat – 15-30 de minute) și, în cazul urgențelor, cele ale serviciilor speciale: ambulanțe, pompieri etc.
Fiecare oraș, prin administrația locală, stabilește condițiile limitării traficului: perioadele în care se aplică (de exemplu, iunie - septembrie), zilele și intervalele orare în care se aplică restricția, zona (zonele), taxele de acces în zona cu trafic limitat, excepțiile etc.
Pentru a evita zonele cu trafic limitat, aveți acum la dispoziție și o aplicație de mobil - ZTL Alert. Ea este disponibilă atât pentru iOS cât și pentru Android, este gratuită și cu ajutorul ei puteți afla în ce orașe există zone cu trafic limitat, unde puteți parca, obiective locale etc.
Comentarii articol (0)