DUPA CHELTUIE LILE FACUTE cu cheful de Sarbatori, romanii trebuie sa se gandeasca si la plata taxelor si impozitelor locale pe anul 2006. Fata de anul trecut, nivelul taxelor si impozitelor locale a crescut, in medie, cu 6% . Plata se poate face la ghiseu sau in sistem online, acolo u nde primariile au fost informatizate. Autoritatile locale ii "stimuleaza" pe cetateni sa isi achite darile la inceput de an: cine plateste mai repede, plateste mai putin, deoarece beneficiaza de reduceri de pana la 10% . In mod normal, o familie plateste anual in jur de 1,5 milioane lei pentru toate aceste impozite si taxe locale, spune Ionel Chirita, presedintele Asociatiei Oraselor din Romania. Darile la bugetul local se stabilesc prin hotarare a consiliului local, "ghidat" de o hotarare de guvern, care stabile ste nivelurile de impozitare. Consiliul local are posibilitatea, in conformitate cu Codul fiscal, sa acorde reduceri sau scutiri de la plata taxelor anumitor categorii de persoane. Impozitele si taxele locale generale sunt cele pe cladiri, terenuri, autovehicule, tarifele pentru servicii (apa, canalizare, transport in comun).
Pe langa acestea, mai exista taxele speciale, adoptate de fiecare consiliu local in functie de necesitati sau de inventivitate: taxa de bariera (la Mamaia), taxa de cimitir (la Harsova) sau taxa de infrumusetare a orasului (la Baia Mare). Bucurestenii care platesc pana la 15 martie 2006 impozitul pe cladiri, terenuri si taxa auto primesc o bonificatie, pentru intregul an, de 7%. Hotararea nr. 216/2005, adoptata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, se aplica in toate cele sase sectoare. Nivelurile prevazute pentru impozitul pe cladiri variaza intre 45 lei/mp - pentru o locuinta cu pereti din lemn, fara instalatii de apa, canalizare, electricitate sau incalzire - si 669 lei/mp in cazul unei cladiri cu pereti din beton si cu toate utilitatile. Impozitul pentru terenuri situate in intravilan variaza intre 3.180 lei/ha in zona D si 7.404 lei/ha in zona A. In Timisoara, bonificatia este de 10% in cazul impozitului pe cladiri, terenuri sau in cel al taxei asupra mijloacelor de transport. Majorarea in cazul impozitului pe cladire datorat de persoanele fizice pentru locuinta de domiciliu este de 13,23% si de 20% in cazul persoanelor juridice. La Cluj, prima zi de plata a impozitelor si taxelor locale este 9 ianuarie 2006. Din cauza operatiilor necesare inchiderii de an fiscal, in perioada 31.12.2005 - 8.01.2006, inclusiv, nu se pot accesa informatiile personale legate de taxe si impozite locale. Debitorul - persoana fizica - ce achita integral inainte de 15 martie beneficiaza de o reducere de 10% pentru impozitul pe cladiri, teren si mijloace de transport. Neachitarea la termen implica majorari de 0,05% pe zi si penalitati de 0,6% pe luna sau fractiune de luna. In Craiova, valoarea impozitului pe terenurile situate in intravilan variaza intre 6.148 lei/mp in zona A si 1511 lei/mp in zona D. In cazul cladirilor - intre 45 lei/mp si 669 lei/mp. Valoarea impozabila se reduce in raport cu perioada in care au fost realizate: inainte de anul 1950 inclusiv, reducere 15%, iar intre anii 1951 si 1977 inclusiv, reducere 5%.
Impozitul pe cladiri nu se datoreaza pentru cladirea unei persoane fizice in cazul in care cladirea este o locuinta noua realizata in conditiile Legii locuintei si daca aceasta este realizata prin credit. Scutirea de impozit se aplica pentru o cladire timp de 10 ani de la data dobandirii. In cazul instrainarii, scutirea nu se aplica noului proprietar al cladirii.
Calendarul taxelor
Termenele de plata pentru persoanele fizice si juridice sunt:
* trimestrul 1 - 15 martie;
* trimestrul 2 - 15 iunie;
* trimestrul 3 - 15 septembrie;
* trimestrul 4 - 15 noiembrie.
* Pentru persoanele fizice, taxele sunt calculate astfel: pentru mijloace de transport - in functie de tipul mijlocului de transport, capacitatea cilindrica, tonaj sau cota-taxa; pentru cladiri - in functie de suprafata, tipul constructiei, data constructiei si modul de dobandire; pentru terenul in proprietate - in functie de suprafata si zona de amplasare. Terenul in folosinta nu se impoziteaza.
Comentarii articol (0)