Declarația 101 trebuie depusă la ANAF până vineri
Declarația privind impozitul pe profit se completează și se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.
Astfel, formularul 101 privind impozitul pe profit pe 2015 trebuie depus până pe 25 martie.
Excepție de la această regulă fac organizațiile nonprofit (ONG) și cei care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice și a cartofului, pomicultură și viticultură. Aceștia au avut obligația de a depune declarația până pe 25 februarie.
Declarația anuală de impozit pe profit a fost aprobată prin Ordinul ANAF nr. 1950/2012, cu modificările și completările ulterioare. Atât formularul 101, cât și instrucțiunile de completare ale acestuia au fost modificate prin Ordinul ANAF nr. 3250/2015, despre care AvocatNet.ro a scris AICI. Concret, începând din acest an, și persoanele juridice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European care optează pentru regularizarea impozitului plătit în România au obligația să depună la Fisc declarația 101.
Vă reamintim că declarația 101 privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal în a cărui evidență fiscală contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe și contribuții.
Formularul se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziție de ANAF și se depune în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat şi ştampilat conform legii, sau se transmite prin e-mail.
Important! Cei care nu depun la timp formularul 101 pot fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei (pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari) sau cu o amendă de la 500 la 1.000 de lei (pentru celelalte persoane juridice). Citiți AICI mai multe detalii despre declarația anuală de impozit pe profit.
Cine e scutit de la plata impozitului pe profit
Codul fiscal prevede că anumiți contribuabili sunt scutiți de la declararea și plata impozitului pe profit.
O categorie de contribuabili care nu trebuie să plătească impozit pe profit este reprezentantă de microîntreprinderi. Aceasta pentru că microîntreprinderile au un alt regim fiscal, ele fiind supuse impozitării pe venit. Concret, microîntreprinderile plătesc un impozit între 1% și 3% pe veniturile realizate, în funcție de existența salariaților și de numărul acestora.
De asemenea, și unele instituții publice sunt scutite de la plata impozitului pe profit. Este vorba, printre altele, de Trezoreria Statului și Banca Națională a României.
Alte categorii de contribuabili care nu au obligația să plătească impozitul pe profit sunt:
- unitățile de învățământ preuniversitar și cele de învățământ superior, particulare, acreditate/autoritazate;
- fundațiile române constituite ca urmare a unui legat;
- cultele religioase (doar pentru anumite venituri);
- asociațiile de proprietari constituite ca persoane juridice și asociațiile de locatari recunoscute ca asociații de proprietari (pentru anumite venituri);
- societatea Națională de Cruce Roșie din România;
- ONG-urile (în anumite limite);
- formele asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră, pășunilor și fânețelor, cu personalitate juridică.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect aici.
Indicele de inflație pentru calculul plăților anticipate
Contribuabilii pot opta să declare și să plătească impozitul pe profit anual, cu plăți anticipate, efectuate trimestrial. Astfel, cei care aplică acest sistem de impunere sunt obligați să plătească o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele prețurilor de consum, în fiecare trimestru.
Indicele preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 236/2016. Concret, pentru anul fiscal 2016, valoarea indicelui preţurilor de consum este de 100,5%, mai mică decat cea utilizată pentru anul fiscal anterior, care a fost de 102,2%.
Anul acesta, contribuabilii şi-au putut exprima opţiunea pentru aplicarea sistemului de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, până pe 1 februarie, data-limită până la care au putut depune formularul 012 - "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit".
Având în vedere că termenul pentru depunerea declaraţiei anuale de impozit pe profit, respectiv formularul 101, este 25 martie, contribuabilii trebuie să plătească impozitul pe profit trimestrial la următoarele termene-limită:
- trimestrul I: 25 aprilie;
- trimestrul al II-lea: 25 iulie;
- trimestrul al III-lea: 25 octombrie;
- trimestrul al IV-lea: 25 decembrie, termen prevăzut în noul Cod fiscal - plata anticipată aferentă trimestrului al IV-lea se declară şi se plăteşte până la 25 decembrie (anul acesta 25 decembrie este duminica, aşa că termenul va fi prelungit).
Atenţie! Potrivit legislaţiei în vigoare, contribuabilii care au ales acest sistem de impozitare trebuie să-l păstreze cel puţin doi ani fiscali consecutivi. Mai multe amănunte sunt AICI.