Executivul a decis miercuri, prin adoptarea unui Proiect de act normativ, să prelungească cu trei luni, mai exact până la 30 iunie, termenul până la care proprietarii de clădiri, terenuri sau maşini trebuie să achite prima rată din impozitele anuale datorate bugetului local.
Automat, persoanele fizice care vor achita integral impozitele până la sfârşitul lunii iunie vor beneficia de bonificaţia de până la 10%, acordată până acum doar până la 31 martie, termenul iniţial pentru plata impozitelor locale, prevăzut de altfel în Codul fiscal.
De asemenea, a fost prelungit cu două luni, de la 31 martie la 31 mai, termenul până la care persoanele fizice ce au în proprietate clădiri cu destinaţie mixtă, precum şi cele care deţin clădiri nerezidenţiale (sedii de firmă, PFA, cabinete), au obligaţia depunerii, la direcţiile de specialitate ale primăriilor, a unei declaraţii de impunere, pe baza căreia autorităţile vor stabili impozitul datorat în 2016.
Astfel, de îndată ce proiectul de ordonanţă de urgenţă va apărea în Monitorul Oficial, Codul fiscal va fi modificat în acest sens, termenul de 31 martie urmând să fie înlocuit.
Argumente PRO:
1. Încă de la intrarea în vigoare a actualului Cod fiscal, noul sistem de impozitare a clădirilor, în funcţie de destinaţia acestora, a stârnit numeroase controverse, cele mai mari probleme vizând micile firme de apartament. Astfel, a fost nevoie de repetate modificări ale Codului fiscal, precum şi ale normelor de aplicare ale acestuia. Totuşi, ultimele completări în acest sens au venit abia pe 21 martie, adică cu doar zece zile înainte de termenul-limită pentru depunerea declaraţiei privind destinaţia clădirii şi plata impozitului aferent. Cum cozile la ghişeele locale erau din ce în ce mai mari, iar neclarităţile erau la fel de mari, în cele mai multe cazuri, şi pentru contribuabili, dar şi pentru autorităţi, Guvernul a decis să acorde încă două luni pentru pentru depunerea declarațiilor de taxe locale - o decizie firească, în condiţiile prezentate, astfel încât a fost evitată o supraaglomerare a instituţiilor locale în aceste zile.
2. "Au fost prelungite termenele pentru ca toată lumea să poată plăti şi să poată beneficia de clarificările pe care Ministerul Finanţelor le-a adus în ultimele săptămâni în privinţa noului Cod Fiscal“, spunea zilele trecute Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. În aceste condiţii, cetăţenii au timpul necesar pentru a se conforma: în primul rând să se lămurească în ce situaţie se încadrează şi apoi să demareze acţiunile necesare, cum ar fi apelarea la un evaluator şi întocmirea de către acesta a unui raport de evaluare.
Argumente CONTRA:
1. În condiţiile în care termenele de plată stabilite de Codul fiscal, erau, ca şi în anii anteriori, 31 martie şi 30 septembrie, cei mai mulţi dintre români au făcut deja toate eforturile pentru a fi în legalitate, achitând din timp impozitele aferente. În aceste condiţii, aceştia se pot considera nedreptăţiţi, existând de altfel numeroase sesizări conform cărora autorităţile locale au aplicat diferit, de la un oraş sau chiar de la un sector la altul, situaţii similare. Totodată, se pune întrebarea: ce fac cei care deţin clădiri cu destinaţie mixtă (locuinţă şi sediu social) şi care au depus deja declaraţiile de impunere, înainte ca ultimele modificări la normele Codului fiscal să fie publicate?
2. Aşa cum au remarcat şi specialiştii în fiscalitate, normele modificate lasă mai mult loc interpretărilor decât să clarifice anumite aspecte. Astfel, proprietarii de imobile care au contracte care prevăd că o parte din locuință este destinată activității economice vor plăti impozit mai mare şi, mai mult, vor face și raport de evaluare pentru toată clădirea. Aşadar, costuri suplimentare pentru aceştia, dar oportunităţi pentru evaluatori. Nu în ultimul rând, contribuabilii se întreabă de ce legiuitorul a introdus această diferenţiere între cei care cunosc suprafeţele alocate în scop nerezidenţial din totalul suprafeţei imobilului şi cei care deţin clădiri unde suprafeţele nu sunt sau nu pot fi delimitate.
Voi, cititorii noştri, ce părere aveţi despre această situaţie? Aţi depus deja declaraţiile şi aţi plătit impozitele aferente sau aşteptaţi clarificări suplimentare pentru a şti cu certitudine unde vă încadraţi?
Comentarii articol (4)