Hotărârea Guvernului nr. 159/2016 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 208 din 21 martie 2016.
- Potrivit actului normativ publicat la începutul săptămânii precedente, normele de aplicare la Codul fiscal au fost modificate, pentru a două oară în 2016.
- Astfel, documentul citat aduce clarificări mai multor zone ale fiscalităţii, printre care taxă pe valoarea adăugată, impozit pe venit, accize şi alte taxe speciale, dar şi impozite şi taxe locale, iar o sinteză a celor mai importante noutăţi poate fi consultată aici.
- Totuşi, cea mai importantă prevedere a HG nr. 159/2016 vizează zona taxelor şi impozitelor locale, mai exact situaţia persoanelor fizice care au în proprietate clădiri cu destinație mixtă (folosite atât ca locuinţă, cât şi ca sediu social), în care suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi delimitate.
- Concret, într-o astfel de situaţie, proprietarii persoane fizice vor plăti un impozit rezidenţial (ca pentru locuinţă), şi nu unul majorat, chiar dacă desfăşoară activitate economică la sediu, dar cu condiţia să nu îşi deducă cheltuielile cu utilităţile.
- Detalii suplimentare sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 21 martie.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2016 privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2007—2013, precum și unele măsuri fiscal-bugetare a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 225 din 25 martie 2016.
- În contextul în care ultimele modificări privind taxele şi impozitele locale au venit cu doar zece zile înaintea termenului-limită pentru depunerea declaraţiilor de impunere privind destinaţia clădirilor şi, totodată, plata primei tranşe a impozitelor locale, Guvernul a decis să modifice prevederile Codului fiscal referitoare la termenele pentru depunerea declarațiilor și plata taxelor locale.
- Astfel, potrivit OUG publicate vineri, persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidențiale și/sau mixte, precum și firmele care dețin orice tip de clădiri trebuie să depună declarațiile la direcțiile de taxe locale până la 31 mai, în loc de 31 martie, termenul iniţial stabilit de Codul fiscal.
- Totodată, primul termen de plată a impozitelor locale (pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport) a fost prelungit cu trei luni, până la 30 iunie, urmând ca cei care plătesc impozitul integral până la această dată să beneficieze de reducerea de până la 10%, stabilită prin decizie a consiliilor locale.
- Mai multe informaţii găsiţi aici. În plus, de aici aflaţi ce obligaţii au persoanele fizice şi juridice ce deţin maşini radiate din circulaţie până la finalul anului trecut, obligaţii reglementate prin intermediul aceluiaşi act normativ.
- Termen de intrare în vigoare: 25 martie.
Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 378/2016 pentru modificarea și completarea Procedurii de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilități fiscale în cazul creanțelor administrate de către organul fiscal central, aprobată prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 3.831/2015 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 219 din 24 martie 2016.
- Procedura de acordare a facilităţilor fiscale, respectiv amânarea la plată a penalităţilor de întârziere şi a unor părţi din dobânzi şi anularea obligaţiilor de plată accesorii a fost modificată la începutul săptămânii trecute, prin intermediul ordinului citat.
- Astfel, de facilităţile fiscale prezentate pot beneficia şi contribuabilii aflaţi în inspecţie fiscală la data de 21 octombrie 2015, adică data intrării în vigoare a OUG nr. 44/2015, adică actul normativ care a introdus în legislaţia românească aceste avantaje.
- Potrivit documentului, prin inspecţii fiscale în derulare la această dată se înțeleg următoarele tipuri de inspecții: cele începute anterior acestei date la care decizia de impunere a fost emisă şi inspecții pentru care decizia de impunere a fost emisă anterior acestei date însă actul administrativ fiscal a fost comunicat contribuabilului ulterior acestei date.
- Din acest material aflaţi ce condiţii trebuie să îndeplinească un contribuabil supus inspecţiei fiscale, pentru a beneficia de acordarea facilităţilor fiscale.
- Termen de intrare în vigoare: 24 martie.
Hotărârea Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 215 din 23 martie 2016.
- Actul normativ citat, care se va aplica din 1 aprilie, conţine serviciile medicale de care vor putea beneficia cetăţenii, în baza pachetului minimal şi a pachetului de bază, în următorii doi ani.
- Pachetul minimal va fi destinat persoanelor neasigurate şi va cuprinde servicii de îngrijire a sănătăţii, medicamente şi materiale sanitare acordate doar pentru urgenţele medico-chirurgicale şi bolile cu potenţial endemoepidemic, în timp ce pachetul de bază va fi destinat asiguraţilor şi va cuprinde serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi alte servicii la care au dreptul aceste persoane.
- Mai multe detalii, aici. În plus, de aici puteţi afla care este limita impusă medicilor de familie la numărul de pacienţi, potrivit HG nr. 161/2016.
- Termen de intrare în vigoare: 1 aprilie.
Legea nr. 33/2016 privind aprobarea OUG nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 209 din 22 martie 2016.
- Conform legii care a intrat în vigoare vineri, construcţiile şi amenajările care funcţionează fără a deţine o autorizaţie de securitate la incendiu au obligaţia obţinerii acestui document până la 31 decembrie.
- Obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine, aşa cum reiese din cuprinsul actului normativ, beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente.
- Astfel, până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investiţiilor, autorităţile având însă dreptul, atunci când constată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, să decidă oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor/amenajărilor fără a mai aştepta obţinerea autorizaţiei amintite.
- Mai multe informaţii sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 25 martie.
Ordinul comun nr. 31/25/999/8148/237/259/221/2016 al Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Protecţie şi Pază pentru aprobarea procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 214 din 23 martie 2016.
- Conform prevederilor actului normativ, recalcularea pensiilor militare de stat va fi făcută, de către casele de pensii sectoriale, "pe baza datelor/documentelor existente în bazele de date/arhivele proprii, precum şi a datelor/documentelor transmise de structurile din cadrul instituţiilor publice de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională sau de beneficiarii pensiilor militare".
- Pensiile recalculate nu vor putea fi mai mari decât 85% din baza de calcul. Dacă în urma recalculării va rezulta un cuantum mai mic decât cel aflat în plată la momentul respectiv, va fi păstrat cuantumul avantajos beneficiarului.
- Baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare reprezintă media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special.
- Toate detaliile le găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 23 martie.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1053/2016 privind modificarea și completarea Ordinului ANAF nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 209 din 22 martie 2016.
- Actul normativ emis de autoritatea fiscală vine după ce Normele metodologice de punere în aplicare a OUG nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, aprobate prin HG nr. 111/2016, au intrat în vigoare.
- Concret, aceste norme prevăd o serie de obligații declarative pentru taxele de licență și autorizare datorate de organizatorii de jocuri de noroc temporare, pentru taxa de viciu pentru jocurile de noroc caracteristice slot machine și taxa pentru videoloterie datorată de Compania Națională „Loteria Română”.
- Potrivit referatului pentru aprobarea proiectului, acesta este motivul pentru care conținutul Nomenclatorului obligațiilor de plată la bugetul de stat care cuprinde impozitele și taxele care se declară prin formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” a trebuit să fie actualizat. Prin urmare, declaraţia electronică 100 a fost actualizată de Fisc în urmă cu o săptămână.
- Informaţii pe larg, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 22 martie.
Comentarii articol (0)