Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1105/2016 pentru modificarea Ordinului ANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrărilor/prestărilor şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 242 din 1 aprilie 2016.
- Formularul 394, folosit pentru declararea livrărilor și achizițiilor pe teritoriul național, a fost modificat vineri de către ANAF, prin intermediul actului normativ menţionat.
- Astfel, noua declaraţie va fi utilizată începând cu 1 iulie, fiind totodată eliminată obligaţia depunerii retroactive.
- Printre simplificările aduse formularului se numără furnizarea opțională a codului numeric personal, numai în cazul în care este colectat de către operatorul economic.
- În schimb, vor trebui raportate numeroase date, mai mult sau mai puţin utile, noua variantă a formularului urmând să aibă 16 pagini, în loc de nouă, aşa cum prevedea varianta anterioară.
- Informaţii pe larg sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 1 aprilie.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1106/2016 pentru modificarea Procedurii de furnizare de informații conform art. 61 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.770/2015 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 239 din 31 martie 2016.
- Conform prevederilor din noul Cod de procedură fiscală, de la 1 ianuarie, ANAF ar fi trebuit să primească zilnic de la bănci o listă cu persoanele care îşi deschid sau închid un cont bancar, indiferent de calitatea acestora: persoane fizice sau juridice.
- În baza aceluiaşi act normativ, băncile trebuie să raporteze Fiscului datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise, precum şi o listă a celor care închiriază casete de valori.
- Totuşi, noile prevederi nu au putut fi aplicate de la începutul anului şi până acum, în special din cauza neadaptării sistemelor informatice ale băncilor, astfel încât noile reglementări se vor aplica de la 1 iulie, aşa cum reiese din actul normativ citat.
- Detalii suplimentare despre informaţiile raportate Fiscului găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 31 martie.
Hotărârea Guvernului nr. 200/2016 privind prorogarea până la data de 1 iulie 2016 a termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017, și pentru prelungirea până la data de 30 iunie 2016 a aplicării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 236 din 30 martie 2016.
- Deşi pachetele de servicii şi contractul-cadru cu condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul sanitar, pentru perioada 2016-2017, au fost publicate recent în Monitorul Oficial şi urmau să se aplice de la 1 aprilie, Guvernul a amânat intrarea lor în vigoare cu trei luni, la cererea medicilor de familie.
- Pachetele conţin, practic, serviciile medicale de care vor putea beneficia cetăţenii în următorii doi ani.
- În aceste condiţii, valabilitatea pachetelor medicale pentru perioada 2014-2015 a fost prelungită până în vară, pentru a acoperi perioada 1 aprilie - 30 iunie.
- Detalii sunt aici şi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 1 aprilie.
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 962/2016 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor și contribuțiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 233 din 30 martie 2016.
- Potrivit normelor în vigoare, atunci când contribuabilii nu își declară singuri impozitele, taxele și contribuțiile pe care le au de achitat, Agenția Națională de Administrare Fiscală are dreptul să le stabilească din oficiu.
- Condițiile care trebuie respectate în această situație au fost modificate prin intermediul documentului citat, astfel încât noua procedură privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor și contribuțiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă se aplică pentru obligațiile fiscale cuprinse în vectorul fiscal.
- Totodată, stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor și contribuțiilor se face în cadrul perioadei de prescripție și nu privește perioadele pentru care obligațiile fiscale au făcut obiectul unei inspecții fiscale. Cuantumul impozitelor, taxelor și contribuțiilor se stabilește sub rezerva verificării ulterioare.
- Mai multe sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 30 martie.
Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 324/2016 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Ministerul Finanțelor Publice a procedurilor privind stoparea/recuperarea ajutorului de stat sau de minimis a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 228 din 28 martie 2016.
- Potrivit documentului citat, structurile competente din Ministerul Finanţelor Public sunt obligate să monitorizeze schemele de ajutor de stat şi de minimis, precum şi ajutoarele individuale pe care la administrează.
- Atunci când instituţiile abilitate constată nerespectarea condiţiilor de acordare a ajutoarelor de stat sau de minimis, acestea au competenţa, conform normelor legale, să emită o decizie care, în funcţie de situaţia constatată, poate fi de: stopare a acordării de ajutoare de stat/de minimis/ajutoare de stat individuale sau de recuperare parțială/totală a ajutorului de stat/de minimis/ajutoare de stat individuale.
- Aflaţi de aici ce condiţii trebuie îndeplinite şi respectate pentru a putea primi bani de la stat.
- Termen de intrare în vigoare: 28 martie.
Decizia Curții Constituționale a României nr. 23 din 20 ianuarie 2016 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 318 din Codul de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 240 din 31 martie 2016.
- În luna ianuarie, CCR a decis să declare neconstituțională posibilitatea ca procurorii să renunțe la urmărirea penală în cazul acelor infracțiuni care se pedepsesc cu amendă sau cu cel mult şapte ani de închisoare, atunci când se constată că nu există interes public.
- Decizia Curţii a apărut joi în Monitorul Oficial, moment din care, timp de 45 de zile, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept, aşa cum stabileşte legea fundamentală a ţării.
- Potrivit unui comunicat remis recent de Ministerul Public, Ministerul Justiţiei va trebui să emită un proiect de act normativ în vederea punerii în acord a dispoziţiilor Codului de procedură penală cu Decizia Curţii Constituţionale.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 31 martie.
Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 412/2016 pentru aprobarea nivelului accizei specifice la țigarete a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 288 din 28 martie 2016.
- Aşa cum se întâmplă în ultimii ani, la data de 1 aprilie avem o nouă modificare a nivelului accizei specifice la ţigări.
- Astfel, nivelul accizei specifice la țigarete este, de la 1 aprilie 2016 și până la finele acestui an, de 329,30 lei/1.000 țigarete, față de 333,37 lei/1.000 de ţigarete, cât a fost valoarea sa între 1 ianuarie și 31 martie 2016.
- Ţinând cont că valoarea accizei totale pentru țigări se compune prin însumarea accizei specifice și a accizei ad-valorem, sumă ce trebuie să fie mai mare decât acciza minimă din Codul fiscal, rămâne de văzut dacă preţul de vânzare al unui pachet de ţigări va creşte sau nu.
- Mai multe informaţii în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 28 martie.
Comentarii articol (0)