Potrivit NASA, planeta noastră este cu 0,8 grade mai caldă acum decât era în 1880, două treimi din acea încălzire având loc în ultimii 40 de ani.Cu toate acestea, este important de notat faptul că, dacă Pământul se încălzește cu 0,1 grade Celsius peste limita de 2 grade, viața de zi cu zi a omenirii nu va suferi schimbări radicale. Această limită de 2 grade a fost propusă de oamenii de știință în anii 1970, ca un prag pe care nu ar fi de dorit să îl depășim.
Acordul de la Paris, rezultatul COP21, este cel mai important acord referitor la schimbările climatice, de când au fost semnalate ca având o importanță politică majoră cu decenii în urmă. Includerea țărilor dezvoltate, cât și a celor în curs de dezvoltare (mai cu seamă acele țări care depind de profituri venite din producția de petrol și gaz), demonstrează faptul că există o unitate nemaiîntâlnită până acum pe frontul combaterii încălzirii globale.
Statele ce vor ratifica Acordul de la Paris se angajează să stopeze emisiile de gaze cu efect de seră în următorul secol. Mai mult, aceste state vor avea ca obiectiv limitarea încălzirii globale la sub 2 grade Celsius, cu ținta ideală de a menține încălzirea climei la sub 1.5 grade Celsius.
Acest acord istoric mai încurajează și acordarea de fonduri pentru adaptarea la schimbările climatice și dezvoltarea de noi surse de energie regenerabilă pentru a le combate. În textul acordului există chiar și o dispoziție conform căreia țările dezvoltate vor trimite o sumă de 100 de miliarde de dolari anual către țări în curs de dezvoltare, începând cu anul 2020, pentru a le ajuta în stoparea emisiilor de carbon și a gazelor cu efect de seră.
Efectele negative ale schimbărilor climatice și a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt numeroase și sunt cauza multor boli respiratorii și cardio-vasculare. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care Acordul de la Paris ne afectează pe fiecare dintre noi în egală măsură.
Dincolo de importanța istorică, politică și legală a acestui acord, el are și o importanță socială. Datorită lui, fundații și companii dedicate limitării emisiilor de carbon și a schimbărilor climatice vor avea o bază legală, și nu doar morală, prin care să implementeze proiecte de mediu.
Puteți citi articolul integral AICI.
Comentarii articol (0)