Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Șase din zece șomeri din România sunt trecuți de vârsta de 40 de ani. „Toți pun preț pe tineri, de experiență nu se ține cont”Unul din doi șomeri de la noi din țară abia dacă a terminat opt clase. Șase din zece români fără un loc de muncă sunt trecuți de vârsta de 40 de ani, iar cei mai mulți provin din mediu rural. În total vorbim de peste 256 de mii de români care se află în această situație și în evidența autorităților. În realitate, însă, numărul este mult mai mare.
Maria are 47 de ani și de 8 luni este în căutarea unui loc de muncă. A fost ospătăriță într-un restaurant din Brașov, dar pandemia a trimis-o în șomaj. Și-a căutat singură un nou job, însă după mai multe încercări eșuate a apelat la Agenția Forței de Muncă. A fost deja la 2 interviuri și așteaptă.
Maria Barbu – șomeră:
Și mai sunt și la o vârstă care... 47 de ani, nu mai găsești așa ușor. Toți pun preț pe tineri, de experiență nu se ține cont.
Octavian e în căutarea unui loc de muncă încă de anul trecut.
Octavian Țăranu – șomer:
Am fost la mai multe interviuri. Eu am făcut inginerie calculatoare electronică, cam pe domeniul ăsta am căutat dar și în alte domenii, adică nu am fost fixat pe ideea de a merge pe ceva neapărat cu studii superioare.
Criza gazelor afectează industria ceramicii din Europa. Companiile avertizează că sunt pe cale să închidă fabricileIndustria ceramicii din Europa, un sector cu vânzări de 35 de miliarde de dolari pe an, credea că ceea ce a fost mai greu a trecut când vânzările au crescut cu peste 10% în prima jumătate a acestui an, iar carnetele de comenzi au început să se umple din nou, după ce în 2020 au fost înregistrate pagubele din cauza pandemiei.
Însă creşterea preţului la gazele naturale a surprins companiile din acest sector cu un consum mare de energie, lăsându-le să aleagă între trecerea costurilor pe seama clienţilor şi reducerea sau închiderea producţiei, transmite Reuters.
Industria ceramicii din Europa trece printr-un moment în care multe firme simt cum majorarea costurilor, ca urmare a tranziţiei energetice, începe să le afecteze.
Iris Ceramica Group, unul dintre cei mai mari producători italieni de ceramică, a fost nevoită să introducă o suprataxă de 3% în facturile trimise clienţilor pentru a putea atenua impactul majorării costului gazelor. Numai că reacţiile au fost amestecate.
Țările nu își ating obiectivele climatice. Cu cât trebuie să reducem emisiile pentru a menține încălzirea globală sub 1,5 grade CelsiusAproape 200 de țări s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a preveni cele mai grave consecințe ale crizei climatice, însă există încă un decalaj uriaș între ceea ce s-a promis și ceea ce oamenii de știință spun că este necesar, potrivit unui raport realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP).
Cele mai recente planuri climatice ale țărilor vor asigura doar un mic procent din cantitatea totală de emisii care este necesar să fie redusă pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, notează CNN.
Cu doar câteva zile înainte de începutul conferinței pentru schimbări climatice de la Glasgow, cunoscută și sub numele de COP26, care este considerată crucială pentru atingerea obiectivelor Acordului privind schimbările climatice semnat în 2015 la Paris, UNEP a transmis că planurile naționale ale statelor semnatare de reducere a poluării cu carbon au echivalat până acum cu „promisiuni slabe, nerealizate încă”.
Comentarii articol (1)