Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
OMS anunță o nouă strategie împotriva COVID-19 şi cere țărilor membre 23 de miliarde de dolariOrganizaţia Mondială a Sănătăţii a dezvăluit joi un nou plan de luptă împotriva pandemiei de COVID-19 în ţările mai puţin bogate şi a solicitat 23,4 miliarde de dolari în următoarele 12 luni pentru finanţarea acestuia.
Parteneriatul principalelor agenţii de sănătate mondiale (denumit acceleratorul ACT)
„are nevoie de 23,4 miliarde de dolari pentru a veni în sprijinul ţărilor cel mai expuse riscului şi a le ajuta să procure şi să desfăşoare mijloace de luptă împotriva COVID-19 începând de acum şi până în septembrie 2022”, arată într-un comunicat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează AFP, citată de Agerpres.
OMS subliniază că este vorba despre o sumă minusculă în comparaţie cu pierderile economice de mii de miliarde de dolari din cauza pandemiei.
Țările nu își ating obiectivele climatice. Cu cât trebuie să reducem emisiile pentru a menține încălzirea globală sub 1,5 grade CelsiusAproape 200 de țări s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a preveni cele mai grave consecințe ale crizei climatice, însă există încă un decalaj uriaș între ceea ce s-a promis și ceea ce oamenii de știință spun că este necesar, potrivit unui raport realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP).
Cele mai recente planuri climatice ale țărilor vor asigura doar un mic procent din cantitatea totală de emisii care este necesar să fie redusă pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, notează CNN.
Cu doar câteva zile înainte de începutul conferinței pentru schimbări climatice de la Glasgow, cunoscută și sub numele de COP26, care este considerată crucială pentru atingerea obiectivelor Acordului privind schimbările climatice semnat în 2015 la Paris, UNEP a transmis că planurile naționale ale statelor semnatare de reducere a poluării cu carbon au echivalat până acum cu „promisiuni slabe, nerealizate încă”.
De ce cazurile de COVID cresc și în țările cu rate mari de vaccinare?Concluziile unui studiu britanic publicat joi în revista „The Lancet” oferă o explicaţie importantă asupra cauzei ce face ca varianta Delta să provoace în continuare un număr mare de cazuri de COVID-19, chiar şi în ţările cu rate ridicate ale vaccinării, și oferă un argument în plus pentru necesitatea unei doze booster.
Studiul, efectuat de Imperial College London, arată că varianta Delta, care se transmite cu mult mai multă ușurință decât tulpinile anterioare, se poate răspândi inclusiv în rândul populaţiei vaccinate, însă la persoanele vaccinate infecţiile au dispărut mai repede.
Totuși, persoanele vaccinate anti-COVID-19 au o încărcătură virală similară cu cea a nevaccinaţilor și pot transmite cu uşurinţă varianta Delta a coronavirusului contacţilor cu care împart aceeaşi locuinţă, relevă studiul citat de agențiile Reuters și EFE.
Copiii din România sunt cei mai supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din UE. 41% sunt în această situație (Eurostat)Copiii din România sunt cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială la nivelul UE. 41,5% dintre ei sunt în acest pericol, raportat la media europeană de 24,2%, arată datele prezentate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Potrivit raportului care analizează situația din 2020, aproape un sfert (24,2%) dintre copiii din UE erau supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, comparativ cu 21,7% dintre adulţi (18-64 de ani ) şi 20,4% în rândul vârstnicilor (65 de ani şi mai mult).
Cea mai ridicată pondere a copiilor aflaţi în această situaţie este în România (41,5%), Bulgaria (36,2%), Spania (31,8%) şi Grecia (31,5%).
Cea mai scăzută pondere a copiilor supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra anul trecut în Slovenia (12,1%), Cehia (12,9%), Danemarca (13,5%) şi Finlanda (14,5%), scrie Agerpres.
Comentarii articol (0)