Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
OMS le cere persoanelor vaccinate să poarte în continuare masca de protecție: Tulpina Delta se răspândeşte tot mai multOrganizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează persoanele imunizate cu schemă completă că nu ar trebui să se simtă în siguranță doar pentru că au făcut ambele doze de vaccin și le recomandă acestora să poarte în continuare masca de protecție, să păstreze distanța socială și să respecte măsurile de siguranță anti-Covid, deoarece varianta Delta, extrem de contagioasă, se răspândeşte rapid pe tot globul, scrie CNBC.
„Oamenii nu se pot simţi în siguranţă doar pentru că au făcut cele două doze de vaccin. Încă trebuie să se protejeze”, a declarat Mariangela Simao, director adjunct al OMS pentru accesul la medicamente şi produse de sănătate.
„Vaccinul singur nu va opri transmiterea. Oamenii trebuie să continue să folosească măştile în mod constant, să fie în spaţii ventilate, să păstreze igiena mâinilor, distanţarea fizică, să evite aglomeraţia. Acest lucru continuă să fie extrem de important, chiar dacă sunteţi vaccinat, atunci când există o transmisie comunitară”, a adăugat acesta.
Oficialii OMS au precizat că recomandă aceste măsuri persoanelor vaccinate, deoarece o mare parte din populaţia lumii este încă nevaccinată şi variantele extrem de contagioase, cum ar fi Delta, se răspândesc în multe ţări, provocând focare.
Economisirea energiei și clădirile verzi sunt printre pariurile pe care mizează UE pentru a-și reduce emisiile cu 55% până în 2030Uniunea Europeană le va solicita celor 27 de state membre să renoveze mai rapid clădirile ineficiente energetic şi, de asemenea, să stabilească și să atingă ţinte mai dure privind economisirea energiei, în cadrul strategiei europene pentru atingerea obiectivelor climatice, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.
Clădirile sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile de CO
2 ale Uniunii Europene precum şi pentru 40% din consumul de energie al blocului comunitar, ceea ce înseamnă că acest sector reprezintă un risc la adresa planului blocului comunitar de a-şi reduce emisiile poluante și de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050, transmite Agerpres.
Conform unei propuneri a Comisiei Europene consultată de Reuters, statelor membre li se va cere să adopte măsuri pentru a-şi reduce consumul final de energie cu 1,5% în fiecare an, începând din 2024 şi până în 2030, ceea ce înseamnă o dublare a cerinţelor actuale privind o reducere cu 0,8%. Această reducere poate fi realizată prin izolarea clădirilor sau instalarea unor sisteme de încălzire şi răcorire mai eficiente energetic.
În prezent, Europa renovează, în fiecare an, doar 1% din clădiri astfel încât acestea să economisească energie. Bruxelles-ul speră că statele blocului comunitar vor profita de Fondul de Redresare și Reziliență, în valoare de 750 de miliarde de euro, pentru a lansa un val de programe de renovare energetică a clădirilor, ceea ce va stimula crearea de locuri de muncă în sectorul construcţiilor.
Radonul, pericolul din pereții caselor. Cercetători: Reabilitarea termică a clădirilor crește concentrația acestui gaz cancerigenReabilitarea termică a clădirilor, în special a grădiniţelor şi şcolilor, va duce la o concentrație și mai mare de radon, o substanță cancerigenă, avertizează cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.
Radonul este unul din principalii agenți din mediul înconjurător considerat, după fumat, a două cauză în apariţia cancerului pulmonar. E un gaz radioactiv, care se formează în interiorul clădirilor, pătrunde uşor prin fisurile din pereţi şi fundaţie, acumulându-se treptat în aerul de interior. Sursa principală a radonului în clădiri o reprezintă solul pe care este amplasată construcţia.
„Cercetătorii UBB atrag atenţia că, după reabilitarea termică a clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea majoritatea instituţiilor publice, şcoli şi grădiniţe, care au deja un nivel crescut de radon, concentraţia acestuia va creşte şi mai mult, depăşind cu mult limita maximă admisă şi punând în pericol sănătatea copiilor şi a angajaţilor care îşi petrec zilnic în aceste clădiri între 8-10 ore. Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Universitatea „Babeş-Bolyai”.
Comentarii articol (0)