Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Climatolog: Valul extrem de căldură din Canada era așteptat abia la sfârșitul secolului. Și în România ar urma să fie depășit recordulOrașul canadian care doborât recordul de temperatură din această țară, de 49,5 grade Celsius, este înconjurat de trei incendii masive de vegetație, care înghit totul în cale. Climatologul Roxana Bojariu spune că este vorba despre un val de căldură fără precedent, care era așteptat de specialiști abia la sfârșitul acestui secol. Ea avertizează că și România riscă să depășească recordul de temperatură de 44,5 grade Celsius în anii sau deceniile care urmează.
„În Canada, acest val de căldură este fără precedent. Practic, a bătut un record, dar nu la zecimi de grad, cum se obișnuiește, ci au existat 3 zile la rând când au fost doborâte pe rând recordurile, la un ecart de 4,6 grade”, a spus Bojariu.
Peste 200 de oameni au murit din cauza acestui val de căldură.
„Și persistența asta foarte mare spune ceva. În zonă am avut practic un munte de aer cald – și avem încă, chiar dacă el se va deplasa spre estul Canadei, dar efectele rămân”, a adăugat climatolgul.
Agenția Europeană a Medicamentului: Persoanele cu schemă de vaccinare completă par să fie protejate de varianta DeltaDouă doze din vaccinurile anti-COVID-19 aprobate până în prezent în UE, precum şi doza unică în cazul vaccinului Johnson&Johnson par să ofere protecţie împotriva variantei Delta (varianta indiană), foarte contagioase, a coronavirusului SARS-CoV-2, a anunţat joi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează Agerpres, care citează agenția France-Presse.
„Date recente, rezultate din probe concrete, arată că două doze de vaccin protejează contra variantei Delta”, a declarat Marco Cavaleri, responsabilul EMA pentru strategia de vaccinare.
„La ora actuală, se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv varianta Delta”, a adăugat el.
Vaccinurile avizate până în prezent de EMA sunt Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, cel din urmă fiind administrat într-o singură doză.
Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu aproape 2% în iunie, la 36,831 miliarde euro. Câte tone de aur are banca centralăRezervele valutare ale Băncii Naţionale a României se situau, la finele lunii iunie 2021, la 36,831 miliarde de euro, în scădere cu 1,96%, faţă de nivelul de 37,570 miliarde de euro de la 31 mai 2021, a anunţat joi banca centrală.
În cursul lunii iunie au avut loc intrări de 902 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor şi altele.
De asemenea, au avut loc ieşiri de 1,641 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăti de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,926 miliarde de euro.
Comentarii articol (0)